Ακόμα μια δολοφονία ζώου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Το Σάββατο τις 9:40 το πρωί, ένας χιμπαντζής το έσκασε από την περίφραξή του και καθώς θεωρούνταν υψηλής επικινδυνότητας, οι υπεύθυνοι του Πάρκου αποφάσισαν να τον «εξουδετερώσουν». Είναι ακόμη ένα περιστατικό στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μετά τη θανάτωση δύο ιαγουάρων το 2018.

Ακόμα μια δολοφονία ζώου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου ήταν η εξής:

«Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή.
Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπαντζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωσή του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.
Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπαντζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».

Η αλήθεια είναι πως ένας alpha male χιμπαντζής μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο και επίσης μπορεί με ευκολία να σπάσει ένα ανθρώπινο χέρι στα δύο. Από εκεί και πέρα όμως, όχι απλά εγείρονται ερωτήματα για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, των επισκεπτών και κυρίως των ίδιων των ζώων, αλλά είναι κάτι που πιθανώς να μπορούσε να αποσοβηθεί. Εφόσον οι περιφράξεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου είναι επισφαλείς, τότε κυρίως για την προστασία των ζώων θα έπρεπε να υπάρξει διπλή περίφραξη. Τουλάχιστον στα πιο επικίνδυνα είδη και για την δική τους προστασία. Εκτός αν ο λόγος που δεν υπάρχει διπλή περίφραξη στα πιο επικίνδυνα ζώα, είναι πως δεν θέλουν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ επισκεπτών και ζώων για λόγους... κέρδους. Στην περίπτωση των ιαγουάρων, μια αντιλόπη έπεσε πάνω στο τζάμι και δραπέτευσαν. Τώρα μάλωσαν δύο χιμπαντζήδες. Αυτά δεν μπορεί να είναι δικαιολογίες για να αιτιολογηθούν τα πλημμελή μέτρα ασφαλείας. Σε καμία χώρα.

Οι χιμπαντζήδες έχουν τη διπλάσια περίπου δύναμη από έναν άνθρωπο, όμως στην ιστορία έχουν καταγραφεί μόλις 3 θάνατοι από χιμπαντζήδες και αυτοί σε βρέφη. Τραυματισμοί και ακρωτηριασμοί έχουν υπάρξει πολλοί περισσότεροι, αν αναλογιστεί κανείς πως το βάρος ενός alpha male είναι περίπου στα 100 κιλά.

Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στο Πάρκο και πρέπει να διερευνηθεί τόσο πως τους ξέφυγαν οι δύο ιαγουάροι, όσο και πως το έσκασε ο χιμπαντζής. Θα έπρεπε να επαναξεταστούν όλες οι εγκαταστάσεις για την ασφάλεια των πελατών, των εργαζομένων, αλλά κυρίως των ίδιων των «ζωντανών εκθεμάτων». Η θανάτωση θα έπρεπε να είναι η τελευταία λύση για ένα ζώο που δεν επέλεξε να βρίσκεται στον χώρο που βρίσκεται, μακριά από το φυσικό του περιβάλλον.

Αναμένουμε ανυπόμονα σχετική επίσημη δήλωση από τον αρμόδιο υπουργό. Όμως έχει ήδη αποδειχθεί πως δεν μπορούν να χειριστούν άγρια ζώα. Καλό θα είναι να τα αφήσουν στην ησυχία τους.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ