Ηχηρή καταδίκη της Ελλάδας για τον πνιγμό προσφύγων το 2014 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελλάδα για την υπόθεση Σάφι και άλλοι εναντίον Ελλάδας, σε ένα ναυάγιο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 11 ατόμων (8 παιδιά και 3 γυναίκες Αφγανοί πρόσφυγες πολέμου), το 2014.

Ηχηρή καταδίκη της Ελλάδας για τον πνιγμό προσφύγων το 2014 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το δικαστήριο αποφάσισε πως η υπόθεση δεν διερευνήθηκε επαρκώς και πως οι εθνικές αρχές δεν διερεύνησαν επαρκώς τις συνθήκες που συνέβη το ναυάγιο, κατά παράβαση του Άρθρου 2: Το Δικαίωμα στην Ζωή. Το ΕΔΔΑ ανακοίνωσε πως το Δικαίωμα στην Ζωή έχει επίσης παραβιαστεί, γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έκανε όλα όσα έπρεπε για να διαφυλάξει την ανθρώπινη ζωή. Κάτι φυσικό, μιας και οι καταγγέλοντες είχαν αναφέρει πως οι άνδρες του λιμενικού έδεσαν τη βάρκα τους στο σκάφος τους και όπως την οδηγούσαν στα τουρκικά παράλια με μεγάλη ταχύτητα, το σκάφος ανατράπηκε, κάποιοι πρόσφυγες έπεσαν στην θάλασσα και αφέθηκαν στη μοίρα τους. Όσοι προσπάθησαν να ανέβουν στο πλοίο του Λιμενικού αντιμετωπίστηκαν με κλωτσιές και με όπλα. Δηλαδή παρατήθηκαν να πνιγούν.

Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, οι άνδρες του Λιμενικού κλωτσούσαν ή απειλούσαν με τα όπλα όσους προσπαθούσαν να ανέβουν στο ελληνικό σκάφος και δεν άφησαν τους άνδρες πρόσφυγες που ήταν στη βάρκα του Λιμενικού να διασώσουν γυναίκες και παιδιά. Αργότερα, όταν έφτασαν στο Φαρμακονήσι, οι πρόσφυγες εξευτελίστηκαν με εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο (αυτό που καταλάβατε), κάτι για το οποίο η Ελλάδα τιμωρήθηκε για παράβαση του Άρθρου 3 της Σύμβασης που τιτλοφορείται Απαγόρευση Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Αντιμετώπισης.

Επειδή εδώ στο 2020mag.gr είμαστε φαν των ρεπορτάζ με μνήμη, σας έχουμε το βίντεο της φρίκης στο Mega Channel με Πρετεντέρη και Τσίμα, όπου ανάμεσα στα άλλα υπάρχει το πιο κυρπαντελίδικο πράγμα που έχει ακουστεί εκείνη την δεκαετία: «Εγώ δεν δέχομαι την ευθύνη της δικής μας πολιτείας, για το αν έρχονται χιλιάδες οι οποίοι καθ' οδόν, μες στον Γενάρη μήνα, παίρνουν τα παιδιά τους, ανεβαίνουν σε μια βάρκα στο Αιγαίο και προφανώς πνίγονται».

Στο ίδιο κανάλι υπήρξε και η χειρότερη με διαφορά εκπομπή της σειράς συνεντεύξεων «Πρωταγωνιστές» με παρουσιαστή τον Σταύρο Θεοδωράκη, στο οποίο παρουσιάστηκαν μονταρισμένες, πλαστές στην ουσία τους, καταθέσεις των διασωθέντων και οι άνδρες του Λιμενικού παρουσιάστηκαν ως ήρωες. Δεν φεύγει από τη μνήμη ένας δύτης να σκούζει στην εκπομπή «πως εμένα η μανούλα μου και ο αδερφός μου ήταν στο Σάμινα, θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο;», ανάμεσα σε διάφορα άλλα εμετικά. Ο τότε αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, παρότι η επιχείρηση καλύφθηκε πλήρως από την Ελληνική Κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλων, τόλμησε να ζητήσει συγγνώμη και αντικαταστάθηκε μετά από λίγο καιρό. Χαρακτηριστικό είναι πως δικαστική λειτουργός της Κω (Πρωτοδίκης) ζήτησε να μην προβληθεί η εκπομπή αυτή με το σκεπτικό πως η «μετάδοσή της θα παρεμποδίσει την εν εξελίξει δικαστική έρευνα». Μια από τις πιο παραπλανητικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης προβλήθηκε στις 18/02/2014. Πλέον είναι εξαφανισμένη από τις περισσότερες σελίδες.

Η υπόθεση πήρε το όνομά της από τον Εχσάντα Σάφι, που έχασε πέντε μέλη της οικογένειάς του και κατήγγειλε πως «δεχτήκαμε απειλές από άνδρες του Λιμενικού, πως αν πούμε τίποτα από αυτά που είδαμε θα μας κάνουν ζημιά». Λογικά αυτός πήρε και την αποζημίωση των 100.000 ευρώ που είναι ίσως ακόμα πιο εμετική. Αργότερα, στο κρατητήριο της Λέρου, οι ανθρωποφύλακές τους, δεν τους έδωσαν ούτε νερό. Ούτε νερό.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ