Ιστορίες χωρίς φωνή: Η κηδεία της Σεβαστής Μητέρας

Η στήλη «Ιστορίες Χωρίς Φωνή» του Πέτρου Κατσάκου, στην εφημερίδα «Αυγή», δίνει βήμα στα πλάσματα που δεν μπορούν να μιλήσουν. Πρώτη φορά τα ζώα αποκτούν βήμα και ουρλιάζουν για τα δικαιώματά τους. Με τρόπο που μόνο ένας αφηγητής με ενσυναίσθηση μπορεί να κάνει. Αυτή είναι μια ιστορία που οι πρωταγωνιστές της δεν μπορούν να μας την πουν γιατί δεν έχουν φωνή να την πουν. Ας γίνουμε η φωνή τους.

Ιστορίες χωρίς φωνή: Η κηδεία της Σεβαστής Μητέρας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Κολαρουαλί πέθανε στις 15 Ιανουαρίου στην πολιτεία Μάντια Πράντες της Ινδίας σε ηλικία 16 ετών.

Το όνομά της σημαίνει «αυτή με το κολάρο». Ήταν η μοναδική τίγρη της Ινδίας που σε νεαρή ηλικία, τής τοποθετήθηκε ένα κολάρο εντοπισμού στον λαιμό ώστε οι επιστήμονες να παρακολουθούν, να μελετούν και να προστατεύουν ένα χαρακτηριστικό δείγμα ενός είδους που τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει με αφανισμό, καθώς, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, τον τελευταίο αιώνα έχει χαθεί το 97% του πληθυσμού του και είναι θλιβερό να σκεφτεί κανείς ότι οι τίγρεις που απομένουν ελεύθερες στη φύση είναι πολύ λιγότερες από όσες ζουν αιχμάλωτες σε ζωολογικούς κήπους.

Η Κολαρουαλί ήταν η πλέον αγαπητή, η πλέον φωτογραφημένη και η πλέον παραγωγική τίγρη που κατά τη διάρκεια της ζωής της έφερε στον κόσμο 29 υγιή τιγράκια, σε μια εποχή τόσο δύσκολη για την αναπαραγωγή και την επιβίωση του είδους της. Τα 29 αυτά παιδιά που γέννησε ήταν αρκετά για να της χαρίσουν ακόμα μία προσωνυμία και εκτός από Κολαρουαλί έμεινε στην ιστορία της Ινδίας ως η Σεβαστή Μητέρα, που κηδεύτηκε με τιμές θεάς.

Ένα πλήθος ανθρώπων ακολούθησαν τη νεκρική πομπή της Σεβαστής Μητέρας, που αποτεφρώθηκε μέσα σε ένα βουνό από λουλούδια και συνοδευόμενη από τις προσευχές των ανθρώπων που τη φρόντισαν και την αγάπησαν κατά τη διάρκεια της ζωής της στο δάσος του Πεντς της κεντρικής Ινδίας. Εκεί που χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να τη φωτογραφίσουν, καθώς η μεγαλοπρεπής αυτή τίγρη απολάμβανε τη φήμη της και χάριζε στους θαυμαστές της τόσο τη δική της παρουσία όσο και αυτή των μικρών της. «Ήταν ένα φιλικό ζώο, που ερχόταν πολύ κοντά σε τουριστικά οχήματα χωρίς κανέναν φόβο» ήταν τα λόγια του Μοχάμεντ Ραφίκ Σέιχ, ο οποίος έχει ξεναγήσει εκατοντάδες τουρίστες στο δάσος του Πεντς φέρνοντάς τους κοντά στην Κολαρουαλί. 

Μια ισχυρή μητέρα

«Η Κολαρουαλί ήταν τόσο μεγάλη, που οι άλλες τίγρεις της περιοχής φοβόντουσαν να τσακωθούν μαζί της και πολλοί ήταν οι επισκέπτες που την περνούσαν για αρσενικό λόγω του μεγέθους της» εξηγούσε ο Σέιχ στο BBC μετά τον θάνατό της. Στη συνέχεια υπήρχαν τα 29 μικρά της, από τα οποία επέζησαν τα 25 - ρεκόρ στην Ινδία και πιθανώς και στον κόσμο. Ενώ οι περισσότερες τίγρεις κρατούν τα μικρά τους μαζί τους για περισσότερα από δύο χρόνια, η Κολαρουαλί τα ενθάρρυνε να γίνουν ανεξάρτητα νωρίτερα, αφήνοντάς τα σε περιοχές όπου υπήρχε άφθονη λεία. «Ήταν μια ισχυρή μητέρα, μερικές φορές έφερνε δύο θηράματα την ημέρα για να ταΐσει τα μικρά της» σύμφωνα με τον Ακιλές Μίσρα, τον κτηνίατρο που θεράπευσε την Κολαρουαλί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής της. Ο ίδιος αυτοαποκαλείται «ένας από τους πιο τυχερούς ανθρώπους στη Γη», που είχε την ευκαιρία να ζήσει από κοντά αυτή την υπέροχη και ξεχωριστή τίγρη, που πάντα ξάπλωνε στο ύπαιθρο αντί να κρυφτεί όταν αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, σαν να περίμενε βοήθεια από τους ανθρώπους που τη φρόντιζαν. Το έκανε και την ημέρα πριν από τον θάνατό της, όταν ήταν «τόσο αδύναμη, που μετά βίας μπορούσε να περπατήσει» σύμφωνα με τον κτηνίατρό της. 

 Χάνουν το σπίτι τους

 Η Ινδία σήμερα φιλοξενεί περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου αριθμού τίγρεων - οι αριθμοί είχαν μειωθεί, αλλά τώρα έχουν αυξηθεί σε 2.976, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη κυβερνητική εκτίμηση. Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες κατευθύνονται στα 51 καταφύγια τίγρεων που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ινδία ελπίζοντας να ρίξουν μια ματιά στο μεγαλοπρεπές αυτό ζώο που κινδυνεύει κυριολεκτικά να χαθεί από προσώπου Γης. Σύμφωνα με το WWF, η λαθροθηρία, το παράνομο εμπόριο, η απώλεια και ο κατακερματισμός των βιοτόπων της και η κλιματική κρίση είναι οι βασικές απειλές που αντιμετωπίζει. Δυστυχώς, το ανθρώπινο χέρι είναι και πάλι αυτό που έχει βάλει το «δάχτυλο στη σκανδάλη», καθώς το «σπίτι» της τίγρης κατακερματίζεται από δραστηριότητες για ξυλεία, γεωργία, οικοδομική ανάπτυξη, οδικούς άξονες και σιδηροδρόμους, ενώ το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής συμπληρώνει το επικίνδυνο αυτό για την τίγρη παζλ των απειλών.

 Ο παραλογισμός του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής

 Η τίγρη πωλείται έως και 70.000 δολάρια στο παράνομο εμπόριο άγριας ζωής για το δέρμα της, αλλά και για τα κομμάτια του σώματός της που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ασιατική Ιατρική για τις δήθεν μαγικές ιδιότητές τους, παρ’ όλο που η χρήση τους έχει αποκηρυχθεί επίσημα από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Κινεζικής Ιατρικής.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ