Συντριβή Αντόνοφ An-12: Επίσημη δήλωση του Σέρβου υπουργού Άμυνας ανατρέπει τα δεδομένα

Ένα Αντόνοφ An-12, σηκώνεται χθες στις 11 το βράδυ, από τη Νις της νότιας Σερβίας και οι πρώτες πληροφορίες το θέλουν να κατευθύνεται προς το Αμάν της Ιορδανίας. Ο πιλότος ζητά ανοιχτά του Αγίου Όρους, να προχωρήσει σε αναγκαστική προσγείωση, λόγω προβλήματος στον τέταρτο κινητήρα και κάνει αναστροφή περίπου στα μισά της διαδρομής πάνω από το Αιγαίο προς την Καβάλα. Δεν φθάνει ποτέ στο αεροδρόμιό της. Συντρίβεται 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του Παλαιοχωρίου και των Αντιφιλίππων Καβάλας στον κάμπο.

Συντριβή Αντόνοφ An-12: Επίσημη δήλωση του Σέρβου υπουργού Άμυνας ανατρέπει τα δεδομένα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το αεροσκάφος είχε 8μελές πλήρωμα και μετέφερε 12 τόνους «επικίνδυνου φορτίου». Στο σημείο φθάνει άμεσα η πυροσβεστική, οι τοπικές αρχές και θορυβημένοι κάτοικοι. Δυο πυροσβέστες αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Την άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και όλων όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος ζητά σήμερα το πρωί το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας κ. Σταύρος Κιβράκης. Ο ίδιος λέει ότι έχει δοθεί εντολή για άμεση απομάκρυνση όλων των δυνάμεων που περιφρουρούν την περιοχή καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που κουβαλούσε το αεροσκάφος, ενώ στο σημείο του δυστυχήματος αναμένεται κλιμάκιο πυροτεχνουργών για να ελέγξει την επικινδυνότητα του φορτίου και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Στο σημείο είναι πολύ έντονη η μυρωδιά καμένου καυσίμου, ένα ιδιαίτερα τοξικό νέφος έχει καλύψει την περιοχή και οι οδηγίες προς τους κατοίκους είναι να μείνουν στα σπίτια τους, με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα και να μην κάνουν χρήση των κλιματιστικών. Οι διασώστες, μέλη της ΕΜΑΚ, δεν έχουν προσεγγίσει το σημείο πιο κοντά από τα 50 μέτρα, όπου υπάρχει μια λευκή ουσία η οποία προκαλεί κάψιμο στα μάτια και τα χείλη όσων την πλησιάζουν.

Ανατροπή μετά την επίσημη δήλωση του Σέρβου υπουργού Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, ανακοινώνει ότι το αεροσκάφος ήταν φορτωμένο με 11,5 τόνους πυρομαχικά που πήγαιναν στο Μπαγκλαντές. Διαψεύδει κατηγορηματικά ότι τα πυρομαχικά κατευθύνονταν, μυστικά, προς την Ουκρανία, ενώ έδωσε πληροφορίες και για την εταιρία στην οποία ανήκε το μοιραίο αεροσκάφος: «Επρόκειτο για το αεροπλάνο Antonov 12 ιδιοκτησίας της ουκρανικής εταιρείας Meridian».

Δυστυχώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, και τα 8 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους. Κανένα μέλος του πληρώματος δεν ήταν πολίτης της Σερβίας, ενώ επανέλαβε πως το αεροπλάνο απογειώθηκε από την πόλη Νις περίπου στις 20:40 τοπική ώρα. «Μετέφερε περίπου 11,5 τόνους προϊόντων της αποκλειστικής μας βιομηχανίας στον τελικό πελάτη, στο Μπαγκλαντές. Ως εκ τούτου, ο τελικός πελάτης είναι το Υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές». Επισήμανε επίσης ότι ιδιοκτήτης του εμπορεύματος ήταν η ιδιωτική εταιρία Valir από τη Σερβία ενώ διέψευσε κατηγορηματικά ότι μεταφέρονταν όπλα στην Ουκρανία: «Υπήρχαν εικασίες ότι γινόταν λαθρεμπόριο όπλων από τη Σερβία στην Ουκρανία σε αυτήν την πτήση, αλλά αυτό δεν ισχύει φυσικά. Είχαμε ήδη τέτοιες πληροφορίες, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αλήθεια». Τέλος, ανέφερε πως η εταιρία Meridian, από την Ουκρανία, ήταν απλώς ο ιδιοκτήτης του αεροπλάνου ενώ σχετικά με τον τύπο των πυρομαχικών είπε ότι επρόκειτο για όλμους και εκπαιδευτικές νάρκες.

Ποια είναι εταιρεία Meridian LLC

Η Meridian LLC ιδρύθηκε στις 11 Ιουλίου 2003 και είναι μία από τις πρώτες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες στην Ουκρανία, η οποία έχει λάβει διεθνές καθεστώς με την εγγραφή του στον ICAO (ICAO Call-sign MEM). Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Αεροπορικής εταιρείας στοχεύει στις αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων σε εσωτερικά και διεθνή δρομολόγια. Κατά τη διάρκεια της απόδοσής της η αεροπορική εταιρεία έχει κατακτήσει 10 τύπους αεροσκαφών. Επί του παρόντος, η αεροπορική εταιρεία χρησιμοποιεί μόνο αεροσκάφη AN-12.Η αεροπορική εταιρεία πραγματοποιεί πτήσεις τσάρτερ σε όλο τον κόσμο, καθώς και εκπληρώνει συμβάσεις με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς για τη μεταφορά ανθρωπιστικών αγαθών. Η Meridian συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ για την παράδοση επείγοντος φορτίου, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών και φορτίων διπλής χρήσης.

 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ