Εγκληματική απάθεια ΟΕΔΥ: Από την τσέπη τους καλύπτουν οι εργαζόμενοι τις τραγικές ελλείψεις στις προσφυγικές δομές

«Ολοκληρωμένη, επείγουσα παρέμβαση» στους πρόσφυγες/μετανάστες χωρίς διερμηνείς, γιατρούς, φάρμακα, βασικό ιατρονοσηλευτικό εξοπλισμό, βασικά αναλώσιμα και γραφική ύλη και μέσα για μετακίνηση σε νοσοκομεία.

Εγκληματική απάθεια ΟΕΔΥ: Από την τσέπη τους καλύπτουν οι εργαζόμενοι τις τραγικές ελλείψεις στις προσφυγικές δομές
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Οι 500 περίπου εργαζόμενοι που απομείναμε στο πρόγραμμα, δουλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια με φιλότιμο, δίνοντας χρήματα από την τσέπη μας, χρόνο από την προσωπική μας ζωή και αναλαμβάνοντας καθήκοντα που δεν είναι άμεσα στις αρμοδιότητές μας για να μη μας πεθάνει κάποιος, για να δώσουμε το ελάχιστο που μπορούμε σε ανθρώπους που έχουν ξεριζωθεί από τον τόπο τους και που μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας έχουν αντιμετωπίσει τον θάνατο χιλιάδες φορές».

Ποιοι είναι οι 500 άνθρωποι; Τι σχέση έχουν με τον ΕΟΔΥ; Και τι κάνουν στις δομές;

Στις 31/12/2021 έληξε το πρόγραμμα ιατρικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε αιτούντες και αιτούσες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας. Πρόθεση ανανέωσης δεν υπήρχε και οι υπηρεσίες του που καλύπτουν τις υγειονομικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των προσφύγων/γυναικών προσφύγων και των μεταναστών/μεταναστριών, τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, θα σταματούσαν.

Το πρόγραμμα για το προσφυγικό που το 2016 ανέλαβε ο ΕΟΔΥ αφορούσε την ιατρική και ψυχοκοινωνική κάλυψη των camp

Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, τους οδηγούν σε μία ακόμα επιστολή-καταγγελία:

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ

προς ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

προς ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΠΟΥ ΗΔΗ ΠΡΟΒΑΡΕΙ ΤΟ ίδιο έργο

προς κάθε ΑΡΜΟΔΙΟ, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΘΕΩΡΕΙ ότι είναι ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΣ

Το Σωματείο Εργαζόμενων ΕΟΔΥ δηλώνει ότι δεν κωφεύει, δεν κλείνει μάτια και στόμα μπροστά στις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στις δομές ως προς τις βασικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να λαμβάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Το Ιατρικό και Ψυχοκοινωνικό Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ παρέχει «ολοκληρωμένη, επείγουσα παρέμβαση» στους πρόσφυγες/μετανάστες χωρίς:

Διερμηνείς

Ιατρούς

Φάρμακα

Βασικό ιατρονοσηλευτικό εξοπλισμό

Βασικά αναλώσιμα και γραφική ύλη

Μέσα για μετακίνηση σε Νοσοκομεία

Το Σωματείο δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και περιμένουν απλά τα χρήματα που δικαιωματικά τους αξίζουν. Αν πιστεύουν ότι με την τακτική του να γυρνάνε διάφοροι καλοθελητές και να μας κλείνουν το μάτι ότι σήμερα-αύριο θα πάρουμε τα χρήματα μας, εμείς θα σωπαίνουμε, είναι γελασμένοι!

Οι 500 περίπου εργαζόμενοι που απομείναμε στο πρόγραμμα, δουλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια με φιλότιμο, δίνοντας χρήματα από την τσέπη μας, χρόνο από την προσωπική μας ζωή και αναλαμβάνοντας καθήκοντα που δεν είναι άμεσα στις αρμοδιότητες μας για να μην μας πεθάνει κάποιος, για να δώσουμε το ελάχιστο που μπορούμε σε ανθρώπους που έχουν ξεριζωθεί από τον τόπο τους και που μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας έχουν αντιμετωπίσει τον θάνατο χιλιάδες φορές. Έχουμε, όμως, φτάσει στο σημείο να αναρωτιόμαστε εάν είναι προτιμότερο να παραιτηθούμε και να χάσουμε τη δουλειά μας για να μη χάσουμε την ψυχική μας υγεία ή να πουλήσουμε την ψυχή μας στον διάολο;

Το Σωματείο απευθύνει κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο που τον προβληματίζει αυτή η κατάσταση να συμμετέχει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις του Σωματείου. Η μόνη απάντηση σε αυτό το καρκίνωμα, είναι ο οργανωμένος μαζικός αγώνας! Δεν κάνουμε βήμα πίσω μέχρι να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για εμάς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους ωφελούμενους!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΟΔΥ

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ