Απόφοιτοι του Πολυτεχνείου Κρήτης στέκονται αλληλέγγυοι ενάντια στις κακουργηματικές διώξεις φοιτητών

Όλα άρχισαν τον Οκτώβρη του 2021, όταν 20-30 φοιτητές (σ.σ. κατά την ανακοίνωση του κοσμήτορα, κατά τους φοιτητές 80-100 ατόμων), διαμαρτυρόμενοι για την δίωξη συμφοιτητή τους κατ' αυτούς, μίλησαν με τον κοσμήτορα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) στο γραφείο του, ενώ κατά την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως που κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία Χανίων, υπήρξε αρπαγή και ομηρία για 4 ώρες.

Απόφοιτοι του Πολυτεχνείου Κρήτης στέκονται αλληλέγγυοι ενάντια στις κακουργηματικές διώξεις φοιτητών
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οκτώ μήνες αργότερα, πιο συγκεκριμένα στις 16 Ιουνίου, η Ασφάλεια Χανίων απέστειλε κλήσεις σε 6 αρχικά και έπειτα άλλους 2 φοιτητές συνδικαλιστές, μέλη Δ.Σ. και τους Προέδρους των ΦΣ Ενιαίου, ΗΜΜΥ και Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, απειλώντας τους με ποινικές διώξεις. Μάλιστα η Ασφάλεια δεν τηλεφώνησε στους ίδιους τους φοιτητές, αλλά στις οικογένειές τους σε ένα κλίμα κατατρομοκράτησης.

Η ανακοίνωση αλληλεγγύης των αποφοίτων του Πολυτεχνείου Κρήτης

Δήλωση αλληλεγγύης στους 8 διωκόμενους φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης:

Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο έχουμε σπουδάσει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, έχοντας βιώσει τόσο τις δυσκολίες και προκλήσεις της φοίτησης όσο και την κοινωνική, συνδικαλιστική και ακαδημαϊκή ελευθερία στο πανεπιστήμιο, που είναι σύμφυτο με την ελευθερία της γνώμης και της διεκδίκησης και τη συλλογική οργάνωση των φοιτητών. Τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας, η ακρίβεια σε καύσιμα, προϊόντα, ενοίκια, η άνιση διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η καταστρατήγηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι ζητήματα που απασχολούν και εμάς.

Στα φοιτητικά μας χρόνια δώσαμε ελπιδοφόρους αγώνες για το πανεπιστήμιό μας, τις σπουδές μας, αλλά και για τη ζωή μας συνολικά. Οι αγώνες που δώσαμε έχουν συνέχεια. Η σκυτάλη μπορεί να περνάει από γενιά σε γενιά, η καθεμιά με τα προβλήματα της δικιάς της εποχής. Αλλά θα διαπνέεται πάντοτε από την ίδια δύναμη: αυτή της μάχης για ένα δημόσιο και ελεύθερο πανεπιστήμιο.

Γράφουμε αυτό το κείμενο γιατί για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση με τη βοήθεια μία μειοψηφίας καθηγητών επιδιώκουν τον αφανισμό του φοιτητικού συνδικαλισμού, προβαίνοντας σε διώξεις φοιτητών. Η κίνηση τους αυτή αποτελεί συνέχιση του έργου των προκατόχων τους, οι οποίοι με ζήλο προσπάθησαν στο παρελθόν να εφαρμόσουν νομοσχέδια διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου και της συνδικαλιστικής δράσης μέσα σε αυτό (νόμοι Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου, νομοσχέδιο Εσωτερικών Κανονισμών), κινήσεις που διαχρονικά έβρισκαν τις μαζικές αντιστάσεις των φοιτητών και των φοιτητικών συλλόγων στα Χανιά αλλά και πανελλαδικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιες ενέργειες στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Έχουμε αντιμετωπίσει βία, μηνύσεις, δικαστήρια, ακόμα και μπράβους, επειδή ορθώσαμε ανάστημα, επειδή προασπιστήκαμε το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η ιστορία αυτή λοιπόν κρατάει από παλιά, αν και τώρα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Με μηνυτήρια αναφορά της ίδιας της υπουργού Κεραμέως και την παρέμβαση εισαγγελέα, 8 μέλη του φοιτητικού συλλόγου και της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, εκλεγμένοι συνδικαλιστές, αντιμετωπίζουν αστείες και ανυπόστατες κατηγορίες περί αρπαγής και διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας, κατηγορίες για κακούργημα (μεταξύ άλλων) που τιμωρείται με δεκαετή κάθειρξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίωξη γίνεται λόγω μίας παράστασης διαμαρτυρίας ενάντια στην απειλή του κοσμήτορα ΗΜΜΥ για πειθαρχικό λόγω "αφισορρύπανσης"!

Πρόκειται για μια απίστευτη σκευωρία για μια από τις πιο στοιχειώδεις μορφές διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων. Η ποινική αντιμετώπιση νεολαίων για παράσταση διαμαρτυρίας με απόφαση των φοιτητικών τους συλλόγων σε όργανο διοίκησης, με την κατηγορία που αντιμετωπίζουν σωματέμποροι, απαγωγείς κλπ. είναι εξωφρενική!

Προσπαθεί να ποινικοποιήσει τις πιο στοιχειώδεις συνδικαλιστικές μορφές πάλης και να διασπείρει διευρυμένα την τρομοκρατία σε κάθε νέο και νέα, σε κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται. Τις κατηγορίες αυτές στηρίζουν και επικουρούν καταθέσεις γεμάτες από σωρεία ψεμάτων και συκοφαντιών, λεχθείσες από στόματα μιας θλιβερής μειοψηφίας “ακαδημαϊκών δασκάλων”, αντιπρυτάνεων, κοσμητόρων. Οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα επιδιώκουν ποινικές διώξεις, είναι αυτοί που πριν λίγο καιρό προσπάθησαν να χαρίσουν τον λόφο Καστελίου στην Belvedere για τουριστικές μπίζνες. Η Κεραμέως και ο Διγαλάκης των εκατομμυρίων ευρώ καταθέσεων και επιχειρήσεων, θα μας πουν πώς θα ζούμε και θα σπουδάζουμε;

Όπως και τότε, που για χρόνια αγωνιστήκαμε ενάντια σε τέτοιου είδους αυταρχικές πρακτικές, έτσι και τώρα, στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών και φοιτητριών που αντιμετωπίζουν μια εξωφρενική σκευωρία και μια χωρίς προηγούμενο επίθεση χουντικής έμπνευσης για τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα.

Η δίωξη της αγωνιζόμενης φοιτητικής νεολαίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης αποτελεί κίνηση που εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο οικοδόμησης μιας αντιδραστικής στρατηγικής έντασης ενάντια στη νεολαία και την πανεπιστημιακή κοινότητα από την κυβέρνηση και συνδυάζεται με την επαναφορά του θέματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τα απεχθή και σοκαριστικά περιστατικά αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που διώκονται. Θα είμαστε στο πλάι όσων σηκώνουν κεφάλι απέναντι στα σχέδιά τους. Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες που διώκονται θα δικαιωθούν πανηγυρικά. Βρισκόμαστε στο πλάι τους γιατί πολύ απλά, αισθανόμαστε σαν να διωκόμαστε κι εμείς. Στα πρόσωπα των 8 παιδιών βλέπουμε τους εαυτούς μας.




Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ