Ο Κλέων Γρηγοριάδης στο 20/20: «Είσαι φτωχός; Θα σαπίσεις μέσα. Είσαι πλούσιος, είσαι επώνυμος; Θα βγεις. Δεν πάει να έχεις καταδικαστεί για δύο βιασμούς ανηλίκων»

Κλέων Γρηγοριάδης, γράφω. «Λέων», τον θέλει η αυτόματη διόρθωση. Κάτι ξέρει προφανώς. Κάτι, που θα διαπιστώσετε διαβάζοντας τη συνέντευξή του.

Ο Κλέων Γρηγοριάδης στο 20/20: «Είσαι φτωχός; Θα σαπίσεις μέσα. Είσαι πλούσιος, είσαι επώνυμος; Θα βγεις. Δεν πάει να έχεις καταδικαστεί για δύο βιασμούς ανηλίκων»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν». Έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες παραστάσεις. Σε όλα τα μεγάλα αρχαία θέατρα της Ελλάδας, σε θεατρικές σκηνές του εξωτερικού. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες και σε σειρές. Είναι ιδρυτικό μέλος καθώς και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25. Ο βουλευτής Κλέων Γρηγοριάδης είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Κυρίως όμως είναι ένας άνθρωπος που δεν φοβάται τίποτα και κανέναν.

Για τις φωτιές

Η πυροσβεστική υποχρηματοδοτείται εδώ και έντεκα μνημονιακά χρόνια. Δεν έκαναν το παραμικρό για τη στελεχώσουν και να την εξοπλίσουν

«Οι φωτιές είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Καθώς η κλιματική κρίση προχωράει πιο ραγδαία από ό,τι πιστεύαμε, είναι φανερό ότι θα τις αντιμετωπίζουμε πιο συχνά. Και επίσης είναι φανερό ότι τους θυελλώδεις ανέμους -που τις κάνουν τόσο ανεξέλεγκτες- επίσης τους έχουμε τα τελευταία χρόνια. Όμως αυτό δεν άλλαξε σε μία μέρα. Δέκα χρόνια καιγόμαστε με πέντε διαφορετικές μνημονιακές κυβερνήσεις. Που δεν έκαναν, όχι απλά το παραμικρό για να στελεχώσουν και να εξοπλίσουν μια πυροσβεστική που έχει να αντιμετωπίσει δεκαπλάσιο πρόβλημα. Αλλά αντιθέτως την υποστελέχωσαν και άφησαν να ρημάξουν όλα τα εργαλεία που έχει. Τα τεχνικά της μέσα. Καθώς υποχρηματοδοτείται εδώ και έντεκα μνημονιακά χρόνια. Ταυτόχρονα, οι πυροσβέστες που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται. Γνωρίζουμε ότι ζητούν να μονιμοποιηθούν χρόνια οι εποχικοί. Και η κυβέρνηση, εν μέσω αυτής της καμένης γης εδώ, όχι απλώς δεν τους μονιμοποιεί αλλά στέλνει τα ΜΑΤ. Και είχαμε έναν να χαροπαλεύει από το ξύλο. Η απάντησή της σε ανθρώπους που δίνουν τη ζωή τους για να μην καούμε. Γνωρίζουμε ότι αν δεν έχουμε ζήσει τεράστιες καταστροφές, είναι από το φιλότιμο αυτών των ανθρώπων και των ίδιων των κατοίκων, των θυμάτων των πυρκαγιών, που δεν ακούν τον Μητσοτάκη και την Πολιτική Προστασία και μένουν στις αυλές τους και τα σώζουν. Όλο το ζητούμενο είναι να μην πεθάνει άνθρωπος, το οποίο φυσικά σέβομαι και συνυπογράφω. Αλλά δεν έχει μείνει τίποτε άλλο άκαυτο».

Για την κυβερνητική διαχείριση

Τι έκανε ο Στυλιανίδης για τη Βόρεια Εύβοια; Τίποτα απολύτως. Είναι εθνική ντροπή να έρχονται αυτοί οι άνθρωποι μετά βαΐων και κλάδων και μετά να μην καταδέχονται καν να μας πουν μία συγγνώμη

«Λίγες μέρες πριν, είχε παντού δημοσιεύματα ότι το Μαξίμου είναι εξαιρετικά ικανοποιημένο από την προεργασία που έχει κάνει ο Στυλιανίδης. Τι έκανε ο Στυλιανίδης για τη Βόρεια Εύβοια; Τίποτα απολύτως. Τι έκανε τότε με την Αττική οδό που κόντεψαν να πεθάνουν άνθρωποι; Τίποτα απολύτως. Και τον υποδεχτήκαμε με τιμές πρωθυπουργού. Είναι εθνική ντροπή να έρχονται αυτοί οι άνθρωποι μετά βαΐων και κλάδων. Και μετά να μην καταδέχονται καν να μας πουν μία συγγνώμη. Αυτή η αναλήθεια, αυτή η αδιαφορία, η αλαζονεία τους. Ο παρασιτικός ολιγάρχης, παύλα, φίλος μου, ας βάλει μέσα ανεμογεννήτριες. Ας το πάρει η ΤΕΡΝΑ να το αποκαταστήσει. Που πάει και κόβει τα καμένα, τα βάζει κάπου και τα πουλάει. Και βάζει μετά τα δενδρύλλια. Αυτά τα περίφημα, ο σπόρος Μοσάντo, που παράγει η πολυεθνική Μπάγερν. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη τα χαρίζει στην ΤΕΡΝΑ των γνωστών ημετέρων - αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πεθερός εν ενεργεία υπουργού. Παίρνει τα καμένα, την εκμετάλλευσή τους, φυτεύουν μέσα αυτά τα δενδρύλλια, τα οποία σε τρία χρόνια πεθαίνουν. Και μόλις ψοφήσουν, τα κομποστοποιεί η ΤΕΡΝΑ και τα πουλάει. Και φυσικά η Μπάγερν μας χαρίζει το ένα εκατομμύριο τον πρώτο χρόνο και μετά εμείς πρέπει να δίνουμε κάποια εκατομμύρια ευρώ, ανά τρία χρόνια. Για να παίρνουμε αυτό το θνησιγενές δάσος που ψοφάει σε τρία χρόνια, που δεν κάνει σπόρους. Και να εξαφανίζονται τα επαγγέλματα, να εξαφανίζονται οι μέλισσες, οι μελισσοκόμοι, τα δέντρα που κάνουν ρετσίνι, τα πάντα».

«Κυβέρνηση Α.Ε»

Το πολιτικό προσωπικό που κυβερνάει τη χώρα είναι υπαλληλικό προσωπικό. Των μεγάλων ολιγαρχών που κουμαντάρουν τη χώρα

«Για αυτό την ονομάζουμε ανώνυμη εταιρεία. Όταν λες τέτοια πράγματα που λέω εγώ και ο Βαρουφάκης για αυτούς, που ονοματίζουμε τους μεγάλους Έλληνες εφοπλιστές, ονοματίζουμε τους διαπλεκόμενους λίγους ολιγάρχες που μπλέκονται με την ενέργεια, ονοματίζουμε τις εταιρίες που παίρνουν όλα τα φιλέτα του Δημοσίου χωρίς κανέναν διαγωνισμό. Με απευθείας ανάθεση. Και τα λέμε και κανείς δεν μας κάνει μήνυση. Από όλους αυτούς τους εφοπλιστές. Κανένας υπουργός δεν μας κάνει μήνυση που λέμε ότι οι συγγενείς του είναι στα Δ.Σ. Κανένας πρωθυπουργός που λέμε ότι το συγγενικό το περιβάλλον είναι στη μετοχική σύνθεση των αρπακτικών του σχεδίου Ηρακλής που κλέβουν τα σπίτια του κόσμου, στο 3 με 4 % της αξίας τους. Και εντούτοις κανείς τους δεν μας κάνει μηνήσεις. Γιατί είναι τόσο λερωμένοι. Αν θεωρούν ότι τους συκοφαντούμε μπορούν, ωραιότατα, να άρουν την ασυλία μας και να μας πάνε στα δικαστήρια, δεν νιώθουν συκοφαντημένοι όμως. Νιώθουν ότι αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Γιατί αυτό γίνεται στην Ελλάδα, η Ελλάδα είναι αποικία. Γίνεται με τέτοιους όρους διαφθοράς. Απευθείας αναθέσεις. Και δώρα σε παρατρεχάμενους. Και φίλους. Και δεν ξέρει κανείς πια αν είναι η κυβέρνηση που κάνει τα δώρα στους πλούσιους ή αν η κυβέρνηση έχει προσληφθεί από τους πλούσιους και ανήκει στο προσωπικό τους. Το ζήτημα ποιο είναι; Ποιοι βολεύουν ποιους; Γιατί δεν έχω πειστεί καθόλου, τρία χρόνια σαν βουλευτής, ότι έχουν την παραμικρή εξουσία απέναντι στους ολιγάρχες. Τελικά αυτό που συμπεραίνω είναι ότι εκείνοι χρειάζονταν πολιτικούς και τους προσέλαβαν, τους εξέλεξαν με τα κανάλια τους και την παραπληροφόρηση στον ελληνικό λαό. Και φυσικά με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, που κυβέρνησε όπως κυβέρνησε πέντε χρόνια. Η πρώτη φορά αριστερά ήταν τα ίδια με τη δεξιά. Και αυτοί τώρα συνεπικουρούμενοι από τη πενταετή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να κυβερνούν πάλι. Η αίσθησή μου είναι -και το λέω δημόσια- ότι το πολιτικό προσωπικό που κυβερνάει τη χώρα είναι υπαλληλικό προσωπικό. Των μεγάλων ολιγαρχών που κουμαντάρουν τη χώρα».

- Τα χαντάκια δεν φοβόμαστε έτσι; Είστε χείμαρρος, κάθε πρόταση και χαντάκι.

«Τα χαντάκια; Όχι, δεν τα φοβόμαστε. Έχει αποδειχθεί ότι αλλιώς το πάνε. Μου έλεγαν φίλοι μου πολύ εμπειρότεροι από μένα στην πολιτική: "Τι φαντάζεσαι, ότι απλώς εκπολιτίστηκαν; Εξανθρωπίστηκαν; Ότι έχει γι' αυτούς μεγαλύτερη αξία η ανθρώπινη ζωή;" Όχι, πλέον έχουν τον τρόπο να σκοτώνουν ηθικά. Σταμάτησαν στον Λαμπράκη, είναι ο τελευταίος νεκρός βουλευτής. Όχι ότι έχω καμία σχέση με το διαμέτρημά του, απλά είναι ο τελευταίος. Που δολοφονήθηκε από το παρακράτος. Έκτοτε δεν έχουν ανάγκη να το κάνουν, δεν έχουν λόγο, έχουν τον έλεγχο όλων των καναλιών. Όταν έχεις το σύνολο των καναλιών και παίζουν το ίδιο τροπάρι, το τροπάρι που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης Α.Ε.; Όταν έχουν και όλα τα site; Και υπάρχουν δυο-τρία ελεύθερα, η Rosa, το Press Project, εσείς; Δεν έχουν κανένα λόγο να με ρίξουν σε χαντάκι. Αν κάποιος άνθρωπος είναι άξιος και κινήσει πραγματικά τη μήνη τους και σκέφτονται να τον φάνε, θα τον σκοτώσουν ηθικά».

Ηθική εξόντωση

Η συμπεριφορά παραγόντων της δίκης και το γεγονός ότι ένας εξ αυτών ανέφερε όλα αυτά τα συκοφαντικά χωρίς ποτέ να έχει συναντήσει εμένα και οποιονδήποτε άνθρωπο της οικογένειάς μου, κάτι δείχνει

«Δεν σας κρύβω ότι θεωρώ ότι ενδεχομένως να εμπίπτει σε αυτά τα πλαίσια η επίθεση που δέχθηκε η οικογένειά μου και εγώ. Με αφορμή τη δίκη Λιγνάδη. Δεν έχω αποδείξεις. Όμως η συμπεριφορά παραγόντων της δίκης και το γεγονός ότι ένας εξ αυτών ανέφερε όλα αυτά τα συκοφαντικά χωρίς ποτέ να έχει συναντήσει εμένα και οποιονδήποτε άνθρωπο της οικογένειάς μου, κάτι δείχνει. Ο Αίας Μανθόπουλος δεν είναι βουλευτής. Εγώ είμαι βουλευτής. Και είμαι ένας βουλευτής που έχει κάνει πάρα πολύ θόρυβο. Επειδή γαβγίζω, φωνάζω, ουρλιάζω όταν κλέβουν το δίκιο του λαού και ακριβώς επειδή έχω κάνει πάρα πολύ ντόρο, είναι δύσκολο να με μπερδέψει κάποιος με κάποιον που δεν έχει εμπλακεί ποτέ στην πολιτική. Όλα αυτά θα μπορούσαν πολύ άνετα να εκληφθούν από εμένα ως έναρξη της προσπάθειας να εξαφανιστώ και να πάψω να υπάρχω από το πολιτικό σύστημα. Δεν έχω αποδείξεις και δεν το επικαλούμαι. Ωστόσο, ένα τόσο διεφθαρμένο και τόσο άρρωστο πολιτικό σύστημα σαν αυτό, τέτοιες μεθόδους θα χρησιμοποιούσε. Και τέτοιας υποστάθμης ανθρώπους».

Ανέχεια και εξαθλίωση

Η εξέγερση έχει ξεκινήσει, απλά δεν το έχουν πάρει χαμπάρι οι διαχειριστές της εξουσίας, αυτοί πάντα πιάνονται εξαπίνης. Και φεύγουν με ελικόπτερα και λίαρ τζετ, νύχτα

«Αυτό που δεν μπορείς να κάνεις στον ελληνικό λαό, είναι ότι δεν μπορείς να τους σερβίρεις μια πλασματική πραγματικότητα. Κάθε μέρα από αυτήν που ζει, από το σημείο και μετά που η πραγματικότητα οδηγεί στον φυσικό του θάνατο. Έχουν φτάσει πια οι άνθρωποι να είναι τόσο με την πλάτη στον τοίχο, με τέτοιο πληθωρισμό. Με τέτοια ακρίβεια βασικών προϊόντων πώς να ζήσει μια οικογένεια; Με τέτοια υποτίμηση του μισθού μας, που έχει χάσει 40% σε ένα χρόνο; Με την ενέργεια, τον τιμάριθμο και τον πληθωρισμό, που δεν μπορείς πια να εξυπηρετήσεις το αφήγημά σου; 1.533 παπαγαλάκια να έχει σε κάθε Μέσο, ό,τι και να κάνεις τελικά θα συγκρουστεί με το γεγονός ότι ο δύσμοιρος πολίτης, εδώ και τρεις μήνες πια, από εκεί που δυσκολευόταν, δεν έχει κρέας για τα παιδιά του. Αυτό λοιπόν είναι ένα αφήγημα που συγκρούεται με όλα τα άλλα. Είναι μια εμπειρία που τα αφηγήματα να τα βάλουν εκεί που ξέρουν, αυτοί που τα βγάζουν τα αφηγήματα. Είχαμε 2 εκατ. στο όριο της φτώχειας και σε τρεις μήνες έφτασαν τα 5,1. Οι μισοί και πλέον Έλληνες είναι στο όριο της φτώχειας. Ας το καταλάβουν αυτοί που το διαβάζουν. Η εξέγερση έχει ξεκινήσει, απλά δεν το έχουν πάρει χαμπάρι οι διαχειριστές της εξουσίας, αυτοί πάντα πιάνονται εξαπίνης. Και φεύγουν με ελικόπτερα και λίαρ τζετ, νύχτα. Δεν έχουν καταλάβει ότι ήδη υπάρχει εξέγερση γιατί ο κόσμος δεν έχει να φάει, δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειό του, θα χάσει το σπίτι του. Το πετρέλαιο, το ρεύμα του. Συμβαίνουν αυτά και δεν έχει πια την πολυτέλεια να μη συμμετέχει σε ένα κίνημα. Θα βγει στο δρόμο προσπαθώντας να φάει, να σώσει το σπίτι του. Η εξέγερση έχει αρχίσει. Είναι ορατή σε όποιον δεν κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Προχθές έφυγα από τη Βουλή, δεν μου αρέσει καθόλου να είμαι και μέσα, μου αρέσει να είμαι στους δρόμους, και πήγα στη διαδήλωση. Ήμουν εκεί και είδα την εξέγερση να ξεκινάει. Δεν είναι ότι είμαστε 100.000, 20.000 ήμασταν. Είδα άλλους είδους ανθρώπους, άλλου είδους αποφασιστικότητα και είδα και ανθρώπους από το σινάφι μου, που χρόνια προσπαθώ να τους πείσω να έρθουν και δεν έρχονται. Τώρα πια έρχονται. Γιατί τώρα δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Δεν είναι θέμα κορονοϊού. Για παράδειγμα, οι καλλιτέχνες στην Ελλάδα δεν θα ξαναβρούν ποτέ δουλειά αν αφήσουμε αυτή την κατάσταση να είναι έτσι. Θα βρίσκουν μόνο αυτοί που καταφέρνουν να εισέλθουν στον ετήσιο κατάλογο ρουσφετιών της Μενδώνη. Με ελεημοσύνες σε ημετέρους, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει τέχνη».

Για τον Αλέξη Κούγια

Επιτράπηκε να προπηλακίζονται, να συκοφαντούνται, να κηλιδώνονται, να λοιδορούνται για 5 μήνες όσοι τελικά αποδείχθηκαν θύματα σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, καθώς και όλοι σχεδόν οι μάρτυρες

«Ο δημόσιος συκοφάντης. Είμαι άνθρωπος που δεν μπορώ να κρατήσω κακία παραπάνω από ενάμιση λεπτό. Δεν ξέρω αν είναι μειονέκτημα ή πλεονέκτημα. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα, στα 57 μου. Ένα κομμάτι μου το θεωρεί ηθικό πλεονέκτημα και ένα κομμάτι μου μειονέκτημα ευφυΐας. Είναι αλήθεια ότι δεν κρατάω καμία κακία στον συκοφάντη μου. Δεν νιώθω κανένα αίσθημα. Ούτε γιατί ήταν επιθετικός μαζί μου, ούτε γιατί προσπάθησε να κάνει κακό στη ζωή μου. Ούτε γιατί έβαλε κατά του παιδιού μου. Τίποτα από όλα αυτά δεν με κάνει να έχω κακία απέναντι στον συκοφάντη μου. Το έχω ξεχάσει, δεν με αφορά. Δεν μπορώ όμως να ξεχάσω τον τρόπο που διεξήχθη αυτή η δίκη. Μάθαινα από το παρατηρητήριο καθημερινά και δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόπο που επετράπη να διεξαχθεί αυτή η δίκη από την από την Πρόεδρο του δικαστηρίου. Επιτράπηκε να προπηλακίζονται, να συκοφαντούνται, να κηλιδώνονται, να λοιδορούνται για 5 μήνες όσοι τελικά αποδείχθηκαν θύματα σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, καθώς και όλοι σχεδόν οι μάρτυρες. Αλλά συκοφαντήθηκαν και σπιλώθηκαν και οι άνθρωποι που εκπροσωπούν το κίνημα metoo, και αυτό επίσης δεν κατάφερε να αποτρέψει η πρόεδρος του δικαστηρίου, το ιδιο συνέβη κα με το παρατηρητήριο της δίκης. Σε καμία περίπτωση δεν κρίνω την απόφασή της. Είναι δικαίωμά της και υποχρέωσή της να διαμορφώνει ανεξάρτητη προσωπική γνώμη. Αυτή τη γνώμη τη σέβομαι και δεν την εγκαλώ καθόλου. Έχω όμως κάθε δικαίωμα να την εγκαλώ, και θα την εγκαλώ μέχρι να πεθάνω, που επέτρεψε αυτό το τοξικό κλίμα. Γιατί εκείνη είναι που έπρεπε να βάλει τα όρια. Σε όποιον λοιδορεί, μειώνει, πληγώνει ήδη πληγωμένες ψυχές. Ή συκοφαντεί, εξαφανίζει ηθικά ανθρώπους».

Λαϊκό αίσθημα και δικαιοσύνη

Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη δυσαρμονία που έχει συμβεί ποτέ ανάμεσα στη δικαιοσύνη και το κοινό περί δικαίου αίσθημα

«Όλα τα παραπάνω, θεωρώ ότι είναι οι αιτίες που αυτή τη στιγμή ίσως βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη δυσαρμονία που έχει συμβεί ποτέ ανάμεσα στη δικαιοσύνη και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Στη νεότερη ιστορία του τόπου μας. Η δυσαρμονία είναι δυσθεώρητη πια. Και αναρωτιέται κανείς πώς θα κλείσει αυτό το χάσμα. Γιατί είναι απαραίτητο για τη Δημοκρατία μας να κλείσει. Μέσα σε 10 μέρες αποφυλακίστηκαν ο Κορκονέας, που σκότωσε ένα ανήλικο παιδί, πήρε τη ζωή ενός παιδιού 15 ετών που το μόνο του αδίκημα ήταν ότι βρισκόταν στα Εξάρχεια. Αποφυλακίστηκε. Στο ίδιο δεκαήμερο αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας και ο ένας εκ των δυο δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου. Τον θαυμάσιο αυτό άνθρωπο, που στερείται όλη η κοινωνία γιατί τον λιντσάρισαν. Επίσης, αφέθηκε ελεύθερος ο βιαστής δύο ανήλικων παιδιών».

Γιάννης Μιχαηλίδης

«Το ίδιο δεκαήμερο που κυκλοφορούν ελεύθεροι σε αυτή τη χώρα, πρέπει να πεθάνει ο Γιάννης Μιχαηλίδης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τσιάρας θα έπρεπε να έχει παρέμβει για να σώσει τουλάχιστον αυτό το παιδί, που να θυμίσουμε σε όλους τι έχει κάνει: ληστεία μίας τράπεζας, έχει συλληφθεί, έχει καταδικαστεί, έχει πληρώσει με βάση τον νόμο και εδώ και 8 μήνες έχει εκτίσει την ποινή του. Και παραμένει μέσα, και ο κύριος Τσιάρας κωφεύει και δεν επεμβαίνει. Υπάρχει τεράστια δυσαρμονία. Το κλίμα που επέτρεψαν οι δικαστές μας να υπάρχει σε αυτή τη δίκη είναι αυτό που την εξέπεμψε. Τη δυσφορία, την τεράστια της κοινωνίας».

Ταξική δικαιοσύνη

«Είσαι φτωχός, θα σαπίσεις μέσα. Ακόμα και αν δεν έχει σκοτώσει κανέναν. Είσαι πλούσιος, είσαι επώνυμος, κρατάς επώνυμους, εκβιάζοντάς τους με στοιχεία που δεν θέλουν να δημοσιοποιηθούν σε καμία περίπτωση; Θα βγεις. Δεν πάει να έχεις καταδικαστεί για δύο βιασμούς ανηλίκων».

Μόνη ελπίδα η ρήξη

«Η ρήξη με τους δέκα Έλληνες που κάνουν κομάντο. Και τους άλλους δέκα από την Κομισιόν. Η ρήξη με αυτούς τους ανθρώπους τώρα αποδεικνύεται ότι δεν είναι καθόλου ψευδαίσθηση. Είναι η μόνη προϋπόθεση για να έχει ελπίδα και μέλλον αυτός ο τόπος. Για να υπάρχει μια ελπίδα για τους επόμενους από εμάς ανθρώπους. Εμείς είμαστε εδώ - και δεν μιλάω μόνο για το ΜέΡΑ25. Μιλάω για όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την κοινωνία μέσα στην κοινωνία. Είμαστε εδώ για να ουρλιάξουμε ότι δεν είναι αυταπάτη. Δεν πρόκειται για αυταπάτη η ρήξη που έρχεται καλπάζοντας και είναι εθνική επιταγή, και επειδή δεν μου αρέσει να μιλάω με τον όρο "εθνική", είναι μια επιταγή ψυχική, ψυχική μας υποχρέωση. Απόλυτη ηθική μας υποχρέωση να πεθάνουμε μέχρις ενός, για να απελευθερωθεί η πατρίδα μας από αυτούς τους αηδιαστικούς ολιγάρχες που τη λυμαίνονται, από τα καθάρματα που την έχουν αγοράσει, από πολιτικούς πουλημένους από τη γέννησή τους μέχρι σήμερα».

Οι επικείμενες εκλογές

H κυβέρνηση δεν θα βγάλει το χειμώνα. Γιατί το χειμώνα θα πεινάει το 65% του ελληνικού λαού

«Είμαι βέβαιος ότι η παρούσα κυβέρνηση θα συρθεί για εκλογές, δεν θα αποφασίσει ο Μητσοτάκης πότε θα τις κάνει. Είχε αποφασίσει να τις κάνεις στις 25 Σεπτεμβρίου, αλλά τον έχουν ήδη ενημερώσει ότι ακόμα και στις 25 Σεπτεμβρίου, που θα ήταν νωρίς, είναι πολύ αργά. Τώρα προσπαθούν να τις κάνουν στο τέλος της τετραετίας προκειμένου να εκπληρώσουν όσα περισσότερα συμβόλαια έχουν υπογράψει. Αλλά δεν θα τον αφήσει ο λαός. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα, αλλά αν υποθέσουμε ότι είναι τυχερός και ησυχάσει τώρα λίγο η κατάσταση, πιστεύω ότι δεν θα βγάλει το χειμώνα. Γιατί τον χειμώνα θα πεινάει το 65% του ελληνικού λαού. Θα ψάχνει να δει αν έχει κάποιον συγγενή λίγο πιο πλούσιο για να φάει κάνα κομμάτι κρέας. Αυτός ο χειμώνας δεν βγαίνει με μία Κυβέρνηση Α.Ε.».

Η ελπίδα

Η ανένταχτη Αριστερά είναι η ελπίδα αυτού του τόπου και ίσως ένα κομμάτι να είμαστε και εμείς

«Η ανένταχτη Αριστερά είναι η ελπίδα αυτού του τόπου και ίσως ένα κομμάτι να είμαστε και εμείς. Από το ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουμε ελπίδες, από το ΜέΡΑ25, από τις συλλογικότητες και από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Από τον αναρχικό χώρο έχουμε πάρα πολλές ελπίδες. Και δεν είναι τυχαίο που έχει πάει η νεολαία και έχει παραταχθεί μαζί του. Έχει αηδιάσει με την αστική δημοκρατία και τον τρόπο που εφαρμόζεται. Και εγώ έχω αηδιάσει με αυτό το είδος της ψευδοδημοκρατίας μας. Στα 57 μου χρόνια, έχω επίγνωση ότι η μεγαλύτερη κατάκτηση της ανθρωπότητας είναι η δημοκρατία. Αυτή η κουτσή, στραβή και ανάποδη δημοκρατία που έχουμε. Ακόμα και έτσι όμως, αποτελεί κατάκτηση. Είμαι υπέρ των αταξικών κοινωνών, στις οποίες μάλιστα δεν θα υπάρχει καμία αρχή επί κανενός άλλου. Αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω ότι ακόμα αυτή άποψη είναι μειοψηφική στην παγκόσμια κοινωνία. Και αν θέλετε τη γνώμη μου, θα συνεχίσει να είναι για μερικές εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες -στο χειρότερο σενάριο- χρόνια ακόμα. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος, ο σεβασμός μου στη θέληση της πλειοψηφίας του καιρού μου, που δεν είμαι και εγώ ένας οργανωμένος αναρχικός».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ