Ο αθλητής με το τεράστιο ήθος και τα σπουδαία άλματα

Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι τεράστιος αθλητής. Είναι ωραίος τύπος. Είναι άνετος, προσγειωμένος, έχει χιούμορ. Όμως ο Χρυσός Ολυμπιονίκης που μπορεί να πετάει, αλλά δεν έχει χάσει ποτέ την επαφή του με το έδαφος, πάνω από όλα σε κάνει να υποκλιθείς στο ήθος του.

Ο αθλητής με το τεράστιο ήθος και τα σπουδαία άλματα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πριν τέσσερα χρόνια, μετά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε στο μήκος στο Τόκιο, δεν πανηγύρισε, πριν υποκλιθεί και χειροφιλήσει την παλαίμαχη τεράστια συναθλήτρια του, Χάικε Ντρέσλερ, που καθάριζε το σκάμμα του. Και λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου δήλωνε σε συνέντευξή του: «Πρώτα και πάνω απ’ όλα σέβομαι όλους τους αθλητές, ακόμη κι αν δεν είναι καλοί. Σέβομαι την προσπάθειά τους. Σέβομαι όλα τα επαγγέλματα γενικά. Δεν θεωρώ ότι αυτό που κάνω είναι πιο δύσκολο συγκριτικά με κάποιον που δουλεύει οκτάωρο στην οικοδομή. Αυτό που κάνει ένας οικοδόμος ίσως είναι πιο δύσκολο από αυτό που κάνω εγώ, άρα γιατί να το παίξω κάποιος; Ο κολλητός μου δουλεύει σε φούρνο, στα Γρεβενά. Ξέρω ότι είναι δύσκολη δουλειά, όλες οι δουλειές είναι δύσκολες. Σέβομαι όποιον προσπαθεί και δεν θέλω να το παίξω ιστορία».

Η αρχή

Ξεκίνησε το στίβο σε ηλικία 15 ετών, έπειτα από παρότρυνση του προπονητή του στίβου, Βαγγέλη Παπανίκου, ο οποίος τον είδε να κάνει παρκούρ στο στάδιο των Γρεβενών. Ήταν ο πρώτος που διέκρινε το χάρισμά του και ο πρώτος του προπονητής. Στη συνέχεια, τον παρέλαβε ο διακεκριμένος προπονητής αλμάτων, Γιώργος Πομάσκι, ο οποίος είναι ο σημερινός προπονητής του. Και του δίδαξε την μεγάλη αγάπη για το άθλημα αλλά και τον σεβασμό για τους σπουδαίους αθλητές και τους αντιπάλους του.

Με το βλέμμα στα 9 μέτρα

Ο Μίλτος Τεντόγλου ονειρεύεται τα 9 μέτρα. Το παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικ Πάουελ στο μήκος: «Θεωρώ ότι κάθε άλτης του μήκους πρέπει να έχει στο μυαλό του τα εννέα μέτρα, εννοείται ότι το έχω κι εγώ στο δικό μου. Πολύ δύσκολο, θέλω μισό μέτρο ακόμα, θα προσπαθώ πάντα να το πλησιάσω».

Για τη χθεσινή νίκη και τις επόμενες

«Έκανα αυτό που πίστευα ότι μπορώ», δήλωσε ο Έλληνας πρωταθλητής ενώ όταν του ανέφεραν πως έκανε ρεκόρ αγώνων βελτιώνοντας την επίδοση στα 8,47 μ. του Γερμανού Ρέιφ από το 2010, ο Τεντόγλου ρώτησε: «Μπορεί ο αθλητής του ρεκόρ του οποίου κατέρριψα να ήταν εδώ, λέτε να ήταν εδώ; Ήταν απίστευτο, ο κόσμος ήταν πάρα πολύς, πραγματικά δεν υπάρχει κενή θέση».

Μετά το δεύτερο διαδοχικό του χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό ανοικτού στίβου, ευχαρίστησε όπως πάντα τον κόσμο: «Η κερκίδα στο μήκος ήταν γεμάτη από την οικογένειά μου, φίλους μου, από την εθνική ομάδα, τους ευχαριστώ πολύ, έκαναν φοβερή κερκίδα». Και υποσχέθηκε: «Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω, ό,τι καλύτερο μπορώ. Του χρόνου είναι το Παγκόσμιο και δεν θέλω να μου ξεφύγει. Και δεν θα μου ξεφύγει. Είμαι πολύ χαρούμενος, χρυσό μετάλλιο, ρεκόρ αγώνα, μεγάλη επίδοση. Αυτό ψάχνω σε κάθε διοργάνωση».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ