Ιστορίες χωρίς Φωνή: Δεν είναι ρομαντισμός. Είναι βαρβαρότητα

Η στήλη «Ιστορίες Χωρίς Φωνή» του Πέτρου Κατσάκου στην εφημερίδα «Αυγή» δίνει βήμα στα πλάσματα που δεν μπορούν να μιλήσουν. Πρώτη φορά τα ζώα αποκτούν βήμα και ουρλιάζουν για τα δικαιώματά τους. Με τρόπο που μόνο ένας αφηγητής με ενσυναίσθηση μπορεί να κάνει.

Ιστορίες χωρίς Φωνή:  Δεν είναι ρομαντισμός. Είναι βαρβαρότητα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Του Πέτρου Κατσάκου*

Η αλήθεια είναι πως άλογα υπάρχουν. Μια σύντομη βόλτα σε ιστότοπους με μικρές αγγελίες είναι αρκετή για να βρεθεί σε οικονομική τιμή ένα άλογο που θα δουλέψει αγόγγυστα όχι μόνο για να βγάλει τα λεφτά της αγοράς του αλλά και το κόστος της άμαξας και φυσικά να αποτελέσει και μια σταθερή πηγή εισοδήματος για κάποιον που θα επιλέξει το επάγγελμα του αμαξά. Είναι δεκάδες βλέπεις οι πόλεις, τουριστικές κατά κύριο λόγο, που προσφέρουν στους επισκέπτες μια “ρομαντική” αμαξάδα με κάποιο παροπλισμένο από άλλες δραστηριότητες άλογο να σέρνει το βαρύ φορτίο κάτω από όχι πάντα καλές καιρικές συνθήκες.

Δεκάδες οι πόλεις, εκατοντάδες οι άμαξες και τα άλογα που έναντι 2 ή 3 χιλιάδων ευρώ έχουν αγοραστεί για να προσφέρουν μια βόλτα σε ανθρώπους που συνήθως είτε από άγνοια είτε από αδιαφορία δεν αντιλαμβάνονται πως χρηματοδοτούν ένα μαρτύριο για τα ζώα αυτά που με δυσκολία καταφέρνουν να ανταποκριθούν στα “καθήκοντά” τους.

Στις αρχές Αυγούστου, η δημοτική αρχή της Πάλμα, της πρωτεύουσας της Μαγιόρκα, ενός από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ισπανίας, ανακοίνωσε πως μετά από σχετικό ψήφισμα του τοπικού συμβουλίου, ως το τέλος του 2024 θα έχουν αποσυρθεί από τους δρόμους της πόλης όλες οι ιππήλατες άμαξες δίνοντας την θέση τους σε ηλεκτροκίνητα ποδήλατα. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την κατάθεση 80 χιλιάδων υπογραφών από πολίτες που ζητούσαν να μπει ένα τέλος στο μαρτύριο των αλόγων που υποχρεώνονταν να μεταφέρουν τουρίστες στους πολυσύχναστους δρόμους της Πάλμα και κάτω από τον καυτό ήλιο της Μεσογείου. Σχολιάζοντας την απόφαση δύο μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης δήλωσαν πως οι άμαξες ήταν μια «παράδοση» που «δεν μπορεί να διαιωνιστεί» και ότι «πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά γιατί η κοινωνία μας το ζητάει». Λίγες ημέρες νωρίτερα ένα άλογο άμαξας είχε καταρρεύσει στο κέντρο της Μαγιόρκα μπροστά στα μάτια εκατοντάδων τουριστών που με τις φωτογραφίες τους μετέφεραν το γεγονός σε κάθε γωνιά του πλανήτη προκαλώντας ένα κύμα διαμαρτυρίας που όπως ήταν αναμενόμενο θορύβησε τις τοπικές αρχές που φοβήθηκαν πως η τουριστική ατραξιόν κινδύνευε να γυρίσει μπούμερανγκ για το νησί.

Άλογα καταρρέουν στους δρόμους

Είναι γεγονός πως τα άλογα που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο του τουρισμού που ανθεί και σε πολλές ελληνικές πόλεις, συχνά ωθούνται σε οριακό σημείο. Είναι συχνό το φαινόμενο τα άλογα να καταρρέουν στους δρόμους από εξάντληση και αφυδάτωση αφού αναγκάζονται να εργαστούν σε θερμοκρασίες που συχνά φτάνουν και τους 40 βαθμούς. Πολλά είναι δε τα άλογα που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη “βιομηχανία” και υποφέρουν από ασθένειες όπως κατεστραμμένα δόντια και πληγές στο σώμα τους που συχνά κρύβονται κάτω από δήθεν “διακοσμητικά” υφάσματα με τα οποία καλύπτονται από τα μάτια των τουριστών που γίνονται συνένοχοι στο μαρτύριο αυτό. Χαρακτηριστικές είναι οι σχετικά πρόσφατες περιπτώσεις δύο αλόγων που κατέρρευσαν στην πόλη του Ναυπλίου με το ένα να πεθαίνει στην άκρη του δρόμου και το άλλο να αποκαλύπτεται πως κάτω από την κουβέρτα που κάλυπτε την πλάτη του υπήρχαν κακοφορμισμένες πληγές.

Ματωμένη τουριστική βιομηχανία

Και ενώ πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Τορόντο δεν εκδίδουν πλέον άδειες για τουριστικές άμαξες, και πολλές άλλες – όπως η Βαρκελώνη, το Νέο Δελχί, η Οξφόρδη και το Τελ Αβίβ – τις έχουν ήδη απαγορεύσει εντελώς στην Ελλάδα η τουριστική αυτή βιομηχανία καλά κρατεί και οι φωνές όσων αντιτίθενται στην εκμετάλλευση των αλόγων ακούγονται από γραφικές έως ενοχλητικές. Φωνές που έρχονται να ταράξουν την ρομαντική ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο ήχος από το μαστίγιο του αμαξά και τα πέταλα που με δυσκολία χτυπούν τις νύχτες της επιστροφής στον στάβλο. Από την Κηφισιά ως τα Χανιά και από το Ναύπλιο ως τις Σπέτσες και την Ζάκυνθο οι καταγγελίες για κακοποίηση αλόγων παρότι είναι τόσο συχνές ελάχιστες είναι οι αντιδράσεις που προκαλούν μιας και η εικόνα μιας άμαξας που την σέρνει ένα ταλαιπωρημένο ζώο δεν μοιάζει να ενοχλεί ιδιαίτερα έναν κόσμο που θεωρεί αυτονόητη την εκμετάλλευση αυτών που δεν έχουν φωνή για να καταμαρτυρήσουν τα βασανιστήρια που υφίστανται στα πλαίσια μιας τουριστικής βιομηχανίας βουτηγμένης στον πόνο και στην ταλαιπωρία.

Κακοποίηση με τη σφραγίδα των Δήμων

“Τα ζώα ζουν, νιώθουν, υποφέρουν και πονάνε όπως και εμείς. Δεν μπορούμε ποτέ να δικαιολογήσουμε τη χρήση τους ως «ταξί» όταν υπάρχουν τόσες πολλές εναλλακτικές λύσεις, όπως ηλεκτρικά σκούτερ, λεωφορεία, ποδήλατα και αυτοκίνητα”. Με αυτό το αιτιολογικό, η δημοτική Αρχή της Πάλμα Ντε Μαγιόρκα έβαλε φρένο στην βαρβαρότητα που κάποιοι επιμένουν να την βαφτίζουν ρομαντισμό. Ας ελπίσουμε, κάποια μέρα να αποκτήσουν και στην Ελλάδα αυτή την αντίληψη οι εδώ Δημοτικές Αρχές και να πάψουν επιτέλους να συγκαλύπτουν και να νομιμοποιούν την κακοποίηση εκατοντάδων αλόγων που υποφέρουν σε δρόμους και σε σοκάκια της χώρας.

*Πηγή: Η Αυγή

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ