Φρικτή κακοποίηση γάιδαρου στα Γιάννενα (σκληρές εικόνες)

Δράστης ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Σταλίκας.

Ο Βασίλης Γαρδίκης μέλος του Δ.Σ του δήμου Ζίτσας, μιλάει στο 20/20 Magazine για την τρομακτική κακοποίηση.

Φρικτή κακοποίηση γάιδαρου στα Γιάννενα (σκληρές εικόνες)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η άγρια κακοποίηση του γάιδαρου στο Γραμμένο των Ιωαννίνων δεν έγινε από «έναν 63χρονο κτηνοτρόφο». Το ζώο που αγνοείται, έσυρε με το αγροτικό του για 700 μέτρα, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ζίτσας. Το όνομά του είναι Γεώργιος Σταλίκας και εκλέχθηκε με τον συνδυασμό «Έντιμη πολιτεία» του δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου. Αμφότεροι ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Γεγονός που δεν θα είχε καμία σημασία, αν ο δράστης δεν τελούσε -και τελεί- υπό την προστασία της δημοτικής αρχής, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες και αν ο Δήμαρχος είχε καταδικάσει άμεσα την πράξη του και αποπέμψει τον αντιδήμαρχο από τα καθήκοντα του ώσπου να αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Από το Σάββατο που ο Γεώργιος Σταλίκας, έσυρε το ζώο που αιμορραγούσε μπροστά στα μάτια των κατοίκων, που τον βιντεοσκόπησαν και τον σταμάτησαν, η μόνη παράταξη που αντέδρασε άμεσα είναι η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» του δήμου Ζίτσας με μια καταδεικτική ανακοίνωση. 

«Δηλώνουμε συγκλονισμένοι από τις εικόνες ντροπής που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την βάναυση συμπεριφορά Αντιδημάρχου του Δήμου Ζίτσας σε ζώο στην περιοχή των Γραμμενοχωρίων. Δεν μπορούμε ούτε καν να διανοηθούμε ότι έσερνε τον ζωντανό (γάιδαρο) με το αγροτικό του αυτοκίνητο βασανίζοντας το απίστευτα γεμίζοντας τον δρόμο με αίματα από το βασανισμένο ζώο. Εκφράζουμε την οργή μας και την αγανάκτηση γι αυτή την θηριωδία. Συγχαίρουμε τους κατοίκους της Τ.Κ Γραμμένου και τα ΜΜΕ του Νομού μας για την δημοσιοποίηση του θέματος και την ευαισθητοποίηση τους. Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητες.

Απαιτούμε άμεσα: Την περίθαλψη του ζώου από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την πλήρη ενημέρωση για την τύχη του. Από το Δήμαρχο Ζίτσας κ. Μιχάλη Πλιάκο την άμεση αποπομπή του συγκεκριμένου αυτοδιοικητικού «ανθρώπου» από την θέση του Αντιδημάρχου Ζίτσας. Από τα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης και τoν κ. Δημάρχο την διαγραφή του από την Δημοτική τους ομάδα. Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να πράξει τα δέοντα για την αποπομπή του από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας και βέβαια από τη δικαιοσύνη, την άμεση παρέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε κωλυσιεργία για τις συνέπειες της παραπάνω θηριωδίας τόσο από την Δημοτική αρχή και τον κ. Δήμαρχο, αλλά και από όλους τους αρμόδιους φορείς, θεωρείται προσπάθεια συγκάλυψης της αποτρόπαιας πράξης και τους καθιστά συμμέτοχους.

Ο τόπος μας αξίζει μια καλύτερη τύχη με Ανθρώπους στη διοίκηση του Δήμου.»

 

Ο Βασίλης Γαρδίκης, επικεφαλής της δεύτερης σε ψήφους παράταξης, φωτίζει το σκοτεινό γεγονός, στην παρακάτω συνομιλία μας.

Πότε ενημερωθήκατε για το συμβάν;

«Το είδα το Σάββατο το βράδυ, στα τοπικά Μέσα της πόλης. Πήρα αμέσως τηλέφωνο κατοίκους της περιοχής για να το επιβεβαιώσω. Δεν το πίστευα. Μου το επιβεβαίωσαν οι κάτοικοι. Με αποτροπιασμό και ένταση για το γεγονός».

Τι κάνατε;

«Η φυσιολογική αντίδραση ενός ανθρώπου μέλος της κοινωνίας και δευτερευόντως μέλος του αυτοδιοικητικού συμβουλίου ήταν να βγει ανακοίνωση καταδίκης του περιστατικού. Παράλληλα καλέσαμε όλους τους υπόλοιπους του Διοικητικού Συμβουλίου και κυρίως τον δήμαρχο να καταδικάσει άμεσα το γεγονός και να τον αποπέμψει από αντιδήμαρχο».

Το έκανε;

«Δεν έγινε μέχρι σήμερα».

Είχατε προσωπική επικοινωνία με τον δήμαρχο;

«Τον βρήκα χθες το πρωί και του το είπα: Ότι δηλαδή αυτό δεν μπορεί να μη γίνει, ότι θεωρείται για μας συγκάλυψη.

Τι απάντησε;

«Ότι θα περιμένουμε να εξελιχθούν τα πράγματα  και  οι έρευνες, γιατί δεν είμαστε δικαστήριο. Και πραγματικά δεν είμαστε δικαστήριο, δεν θα δικάσουμε εμείς. Η δικαιοσύνη θα δικάσει, που έχουμε εμπιστοσύνη και η αστυνομία θα συλλέξει τα στοιχεία. Αυτό όμως που πρέπει να βγει ως μήνυμα, είναι ότι τέτοιες συμπεριφορές στην αυτοδιοίκηση και στον τόπο δεν είναι ανεκτές. Δεν γίνεται να θαφτεί αυτό το περιστατικό».

Υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο;

«Από τη στιγμή που ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο δεν έχουν βγει να καταδικάσουν το γεγονός, δηλαδή το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να έχει συμβεί, ναι, το φοβόμαστε».

Πόσες παρατάξεις έχετε στο Διοικητικό Συμβούλιο;

«Τέσσερις και είκοσι επτά Δημοτικούς σύμβουλους».

Έχει αντιδράσει μόνο η δική σας παράταξη.

«Ναι, κάναμε το αυτονόητο».

Άρα διακρίνουμε από τις άλλες παρατάξεις μια εσωστρέφεια. Για να μην το χαρακτηρίσω συγκάλυψη.

«Ασφαλώς».

Είστε κλειστή κοινωνία. Γνωρίζετε για προηγούμενες κακομεταχειρίσεις ζώων από τον Αντιδήμαρχο;  Ή ήταν κάτι που σας εξέπληξε;

«Δεν ήταν κάτι που με εξέπληξε. Και το λέω τόσο κυνικά με την έννοια ότι κατά το παρελθόν στο Διοικητικό Συμβούλιο έχουν συζητηθεί καταγγελίες.

Προφορικές και γραπτές από τους κατοίκους της περιοχής. Για τις συνθήκες υγιεινής που είχε στον στάβλο του. Δεν υπήρχε καταγγελία κακοποίησης ζώου, υπήρχαν όμως σοβαρές για τις συνθήκες υγιεινής, για το ότι τα ζώα του δεν τα είχε υπό τον έλεγχό του. Ότι χρειαζόταν να γίνει κάτι, το έχουμε πει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχουμε ζητήσει από το Δήμαρχο και την δημοτική αρχή να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες. Που χρειάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες μέσω του δήμου. Να ελεγχθούν αυτές οι καταγγελίες».

Ελέγχθηκαν;

«Δεν μάθαμε πότε δημόσια τα αποτελέσματα της διερεύνησης και αν έγινε διερεύνηση. Εδώ δεν είχαμε απάντηση, δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ τουλάχιστον σε ότι μας αφορά σε επίπεδο δημοτικού Συμβουλίου».

Γνωρίζουμε τι έχει συμβεί στο ζώο;

Για το καημένο το ζωντανό, δυο εικοσιτετράωρα μετά, δεν έχει βγει κάποιος επίσημα να μας πει που είναι. Αν ζει ή αν πέθανε.

Οφείλουν να έχουμε δημόσιες απαντήσεις σε αυτό και δεν τις έχουμε».

 

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Αντιδήμαρχος, που έχει συλληφθεί από χθες και απολογείται σήμερα στον ανακριτή, είχε δέσει από την καρότσα του αγροτικού του, το ζώο και το έσερνε στο δρόμο. Στους συγχωριανούς του, που τον βιντεοσκόπησαν και τον σταμάτησαν είπε ότι δεν είχε αντιληφθεί ότι σέρνονταν στο οδόστρωμα, έβαλε το αιμόφυρτο ζώο και εξαφανίστηκε.

Ο δικηγόρος του αντιδημάρχου, Δημήτρης Δήμος, μίλησε στον ΣΚΑΙ: «Η θέση του εντολέως μου είναι ότι το ζώο αυτό είχε δεχθεί επίθεση από λύκο. Τραυματίστηκε στο στέρνο του, το ανέβασε στην καρότσα του αυτοκινήτου του να πάει να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Στην πορεία άγνωστο για ποιο λόγο και χωρίς να το αντιληφθεί προφανώς, το πόδι του ζώου έπεσε στην άσφαλτο, κρατώντας η τριχιά εντός της καρότσας το υπόλοιπο. Σύρθηκε για πόσα μέτρα σύρθηκε και εν συνεχεία όταν έπεσε όλο το ζώο το αντιλήφθηκε ο φερόμενος δράστης και αν δείτε το αυτοκίνητο είναι σταματημένο στα 10 μέτρα».  

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Ιωαννίνων, Ευαγγελία Κρουστάλη μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και κατάγγειλε ότι ο αντιδήμαρχος είναι κτηνοτρόφος έχει πολλά ζώα, τα οποία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Σχετικά με το ζώο που έσερνε ο αντιδήμαρχος, η πρόεδρος είπε πως δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν ζει: «Ζήτησα από την αστυνομία να πάμε να εξετάσουμε και με δικό μας γιατρό το ζώο» δήλωσε η ίδια και συμπλήρωσε πως εις βάρος του αντιδημάρχου έχουν γίνει καταγγελίες για κακοποίηση ζώων και μόλυνση του περιβάλλοντος, καθώς πέταγε τα υπολείμματα των ζώων όπου έβρισκε». Ο ίδιος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, υποστήριξε πως «ο γάιδαρος είναι μια χαρά δεν έπαθε τίποτα και απομακρύνθηκε σε παρακείμενο κτήμα».

Ως οφείλαμε, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε -γραπτά και τηλεφωνικά- με τον Δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο, για το περιστατικό βάρβαρης κακοποίησης ζώου από τον εκλεγμένο με την παράταξή του Αντιδήμαρχο Γεώργιο Σταλίκα.

Ζητήσαμε:

• Επίσημη δήλωση για το περιστατικό.

• Απάντηση για το αν γνώριζε τις συνθήκες που καταγγέλλει η πρόεδρος του  Φιλοζωικού Σωματείου Ιωαννίνων για τα υπόλοιπα ζώα του.

• Τι προτίθεται να πράξει.

Δεν πήραμε καμία απάντηση.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ