Άρση Βαρών: Απαγορευμένες ιστορίες ντόπας και λογοκρισίας

Οι αθλητές του Οδυσσέα Δήμα πιάνονται ντοπέ και ο αδελφός του -αντιπρόεδρος πια στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Άρσης Βαρών- Πύρρος Δήμας κάνει ότι δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν ξέρει, φροντίζοντας παράλληλα να φιμώσει όποιον τολμά όχι να ασκήσει κριτική, αλλά απλώς να καταγράψει τα γεγονότα.

Άρση Βαρών: Απαγορευμένες ιστορίες ντόπας και λογοκρισίας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Κατά τη γνωστή λαϊκή ρήση, «Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;», θα μπορούσε να διερωτηθεί κανείς «Τι έχουν τα έρμα και πιάνονται ντοπέ;», αλλά φευ, το «θείο βρέφος» του ελληνικού αθλητισμού φροντίζει διαχρονικά να είναι είναι υπεράνω κριτικής και ως πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών από το 2008 και ως νυν γραμματέας.

Αλήθεια, πώς φτάσαμε μετά από τους δύο Έλληνες, ντοπέ, αθλητές του Οδυσσέα Δήμα, ο πρώην εθνικός προπονητής και νυν ομοσπονδιακός να κατηγορείται από τον πρόεδρο της Αλβανικής Ομοσπονδίας ότι σχετίζεται με τα θετικά δείγματα δύο Αλβανών διεθνών;

Η ιστορία ξεκινά τέσσερα χρόνια πίσω, τον Γενάρη του 2018. Ο Βαλέριος Λεωνίδης αποπέμπεται από τη θέση του εθνικού προπονητή και τον διαδέχεται ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, πλαισιωμένος από τον αδελφό του τότε προέδρου Πύρρου Δήμα, Οδυσσέα. Η θητεία του Κωνσταντινίδη αποδείχθηκε ότι ήταν μία μεταβατική περίοδος ώστε η ανάληψη της εθνικής ομάδας από τον Οδυσσέα να γίνει με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις.

Στην παραίτησή του, ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, στις 18/9 του ίδιου έτους, αφήνει να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, απευθυνόμενος αποκλειστικά στον Πύρρο Δήμα και όχι στο Δ.Σ., ότι υπήρχε ευθεία παρέμβαση τόσο στο προπονητικό του έργο, όσο και την επιλογή των αθλητών που στελέχωναν την εθνική ομάδα.

Ο Οδυσσέας Δήμας προάγεται τελικά σε εθνικό προπονητή, παρότι νωρίτερα, στις 5 Απριλίου του 2018, η αθλήτριά του, τόσο στην εθνική ομάδα όσο και στον Μίλωνα, Μαριάννα Τζούρτζεκ βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να αναστείλει τη λειτουργία του, παύοντας αυτομάτως τη συνεργασία του με τον προπονητή, κάτι που δεν θεώρησε ωστόσο σκόπιμο να κάνει η Ελληνική Ομοσπονδία.

Μάλιστα, τότε, ο Οδυσσέας Δήμας έσπευσε να απαρνηθεί την αθλήτριά του, αποποιούμενος οποιαδήποτε ευθύνη, όμως τα ντοκουμέντα τον διέψευδαν: «Η συγκεκριμένη αθλήτρια ασχολείται με το cross-fit, δεν είναι καθαρόαιμη αθλήτρια της άρσης βαρών και δεν προπονούνταν μαζί μου, αλλά βοηθούσε το σύλλογο. Δεν πιάστηκε σε αγώνες, ήταν ένα τεστ για την σύσταση των εθνικών ομάδων ενόψει Μεσογειακών Αγώνων.

Δεν σημαίνει κάτι το θετικό δείγμα από τη στιγμή που δεν πιάστηκε σε αγώνες στο εξωτερικό. Αυτό είναι το σημαντικό να στέλνουμε καθαρούς αθλητές έξω και θα είμαστε άτεγκτοι σε αυτό. Θα είμαστε πολύ αυστηροί με αυτό. Όλοι θα περνάνε από έλεγχο», είχε δηλώσει στις 13/4/2018 στο gazzetta.gr στην υπογράφουσα ο Οδυσσέας Δήμας, ωστόσο οι δεκάδες αναρτήσεις της αθλήτριας και του ίδιου του Οδυσσέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διέψευδαν κατηγορηματικά τον αδελφό του Πύρρου Δήμα.

Η συγκεκριμένη αρσιβαρίστρια είχε βρεθεί θετική σε στανοζολόλη σε έλεγχο που είχε διενεργηθεί στις 16 Μαρτίου 2018 από το ΕΣΚΑΝ στο πλαίσιο αγωνιστικής συνάντησης των εθνικών ομάδων ανδρών-γυναικών για την πρόκριση τους στους Μεσογειακούς Αγώνες 2018, ενώ, από τις αναρτήσεις φωτογραφιών και βίντεο προκύπτει ότι ο Δήμας την προπονούσε ήδη από το 2017.

Στις 28 Μαρτίου κοινοποιείται από την Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών έγγραφο προς τους αθλητές και προπονητές της προ-Μεσογειακής ομάδας, με το οποίο τους ενημερώνει ότι θα περάσουν από προγραμματισμένο έλεγχο αντιντόπινγκ στις 3 Απριλίου και ώρα 16:00, στην αίθουσα της άρσης βαρών του ΕΑΚΝ «Άγιος Κοσμάς».

(Ο προγραμματισμένος αυτός έλεγχος προφανώς και αντέβαινε ευθέως τους κανονισμούς αντιντόπινγκ της WADA, αφού θεωρείται χειραγωγημένος).

Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, μία ημέρα νωρίτερα από τον προγραμματισμένο έλεγχο, στις 2 Απριλίου, η ΕΟΑΒ με νεότερη επίσημη γραπτή ενημέρωση προς τους αθλητές και προπονητές της προ-μεσογειακής ομάδας ειδοποιεί ότι ο έλεγχος ακυρώνεται (δεύτερη παραβίαση των κανονισμών αντιντόπινγκ).

Στις 5 Απριλίου 2018 η ΕΟΑΒ κοινοποιεί στον Μίλωνα, σύλλογο της αθλήτριας, το θετικό δείγμα, με τον πρόεδρο, Πύρρο Δήμα, να κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες για την αποσιώπηση του γεγονότος. Αρχικά είχε διαρρεύσει ότι η αθλήτρια δεν θα ζητούσε την εξέταση δεύτερου δείγματος για οικονομικούς λόγους.

Ωστόσο, συνέβη μία απροσδόκητη εξέλιξη. Η αθλήτρια όχι μόνο ζήτησε επανέλεγχο του δεύτερου δείγματος, αλλά ζήτησε επιπλέον αυτός να γίνει από εργαστήριο του εξωτερικού. Η όλη διαδικασία -παρότι η ίδια τελούσε υπό καθεστώς προσωρινού αποκλεισμού-, είχε ως αποτέλεσμα η υπόθεση της να μην έχει τελεσιδικήσει και έτσι η ΕΟΑΒ να κερδίσει χρόνο, ώστε το θέμα να ξεχαστεί, χωρίς να ανακοινώσει κάποια τιμωρία. Όλως τυχαίως, η αποκλειστική είδηση στην ιστοσελίδα που εργαζόταν η υπογράφουσα διεγράφη (όμως με δεδομένο ότι είχε αναπαραχθεί, εξακολουθεί έως και σήμερα να υπάρχει). Όπως υπάρχουν και οι δηλώσεις του Οδυσσέα Δήμα για να τον εκθέτουν, για τα όσα ψευδώς υποστήριξε και τότε και τώρα στην περίπτωση της Ευαγγελίας Βελή.

Η υπόθεση αυτή γεννά μια σειρά εύλογων ερωτημάτων, τα οποία ουδέποτε έχουν απαντηθεί, όπως: Γιατί αρχικά είχε ακυρωθεί εκείνος ο προγραμματισμένος έλεγχος ντόπινγκ; Μήπως η ΕΟΑΒ είχε ενημερωθεί με κάποιον τρόπο για το θετικό δείγμα σε στανοζολόλη της αθλήτριας του Οδυσσέα Δήμα μία μέρα πριν από τον προγραμματισμένο έλεγχο και φοβήθηκε μήπως υπάρξουν και νέα θετικά δείγματα; Γιατί ο Οδυσσέας Δήμας αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την Μαριάννα Τζούρτζεκ; Και κυρίως, γιατί ο τότε πρόεδρος της ΕΟΑΒ, Πύρρος Δήμας, δεν έπαψε τον αδελφό του από τη θέση του εθνικού προπονητή;

Μάλλον υπήρξε απάντηση από την ΕΟΑΒ... Ήταν μία αγωγή προς την υπογράφουσα, η οποία είχε ήδη απολυθεί από την ιστοσελίδα στην οποία εργαζόταν, με την οποία αξίωνε ο Πύρρος Δήμας το ποσό των 50.000 ευρώ, επειδή εθίγη η τιμή και η υπόληψή του... Η αγωγή έγινε από την ομοσπονδία και όχι προσωπικά από τον Πύρρο Δήμα, παρότι εμφανιζόταν ο ίδιος ως ο θιγόμενος, ούτε καν ο αδελφός του, Οδυσσέας. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με απόφασή του, απέρριψε την αγωγή και επιδίκασε ποσό 1.000 ευρώ προς την εναγόμενη (παρατίθεται η πρώτη και τελευταία σελίδα της απόφασης).

Τελικά, ο Οδυσσέας Δήμας παραιτείται από εθνικός προπονητής (δεν αποπέμπεται) τον Οκτώβρη του 2019, συνεχίζοντας έως και σήμερα τη συνεργασία του με την ΕΟΑΒ, ως ομοσπονδιακός προπονητής. Ο βασικός λόγος της παραίτησής του συνδέθηκε με την ένταση που δημιουργήθηκε με ορισμένους από τους αθλητές που βρίσκονταν στο κλιμάκιο της Εθνικής Ομάδας, λόγω των... πρακτικών που εφάρμοζε ο τότε εθνικός προπονητής. Για να κατευνάσει τότε τα πνεύματα ο Πύρρος Δήμας, μετά από συνάντηση που είχε με τους αθλητές (προτού αναχωρήσει για την Αμερική, όπου εργαζόταν ως τεχνικός διευθυντής της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ παράλληλα με τα καθήκοντα του ως προέδρου στην ΕΟΑΒ), αποδέχτηκε προφορικά την παραίτηση του αδελφού του, με τον Χρήστο Σπύρου και τον Στηβ Μαγουλά να τον αντικαθιστούν.

Ωστόσο, ούτε  ο Σπύρου έμελλε να στεριώσει... Τον Δεκέμβριο του 2019, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με επιστολή του στην ΕΟΑΒ έθιξε ζητήματα ορθής λειτουργίας και λειτουργικότητας της ΕΟΑΒ και παραιτήθηκε. Ομοίως συνέβη και με τον Μαγουλά, ο οποίος υπέβαλε γραπτώς την παραίτηση του, προς τον τότε πρόεδρο της ΕΟΑΒ, Πύρρο Δήμα στις στις 9 Ιουλίου 2020. Στην επιστολή (απόσπασμα της οποία ακολουθεί) για μία ακόμη φορά γίνεται αναφορά σε παρεμβάσεις στο έργο του: «Δυστυχώς όμως αποδεικνύεται αδύνατον να υπηρετήσω το άθλημα της Άρσης Βαρών, καθώς διάφορες ενέργειες στενών συνεργατών σας έχουν σκοπό αλλά και αποτέλεσμα την αλλοίωση της συνείδησης και της προσωπικότητας μου».

Στις 11 Φεβρουαρίου 2019 ένας ακόμα αθλητής του Οδυσσέα Δήμα βρίσκεται θετικός σε απαγορευμένη ουσία. Πρόκειται για τον Γιώργο Μαρκούλα, του οποίου ωστόσο το δεύτερο δείγμα ανακοινώθηκε από την ΕΟΑΒ προ ημερών (στις 24/8/2022) ότι είναι αρνητικό. Βεβαίως, γεννάται μία σειρά ερωτημάτων τα οποία δεν έχουν προς το παρόν απαντηθεί, δηλαδή: Πώς γίνεται η εξέταση του δεύτερου δείγματος να καθυστέρησε τρία χρόνια και η αρμόδια αρχή ΙΤΑ (Ιnternational Testing Agency) να «καθάρισε» με ένα συγγνώμη, όταν ο αθλητής έχασε τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Θα κινηθεί νομικά άραγε νομικά o Mαρκούλας για το λάθος αποτέλεσμα, αξιώνοντας να αποζημιωθεί για την ηθική και υλική βλάβη που υπέστη;

Γιατί δεν είδαμε ποτέ το πρωτότυπο έγγραφο με το οποίο η ΙΤΑ κοινοποίησε το δεύτερο αρνητικό δείγμα, απολογούμενη μάλιστα για την καθυστέρηση;

Είναι τυχαίο το γεγονός ότι η δικαίωση του Μαρκούλα ήρθε ακριβώς την ίδια ημέρα με τις δηλώσεις του προέδρου της Αλβανικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, ο οποίος κατηγορεί τον Οδυσσέα Δήμα;

Κλείνουμε την παρένθεση με τα εύλογα ερωτήματα και πάμε στον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, όταν ο ανήλικος τότε, Γιώργος Ιορδανίδης, αθλητής του Οδυσσέα, βρέθηκε θετικός σε διεγερτική ουσία στο πλαίσιο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος και φτάνουμε στο σήμερα, με τον πρόεδρο της Αλβανικής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, Ελεζ Γκιόζα, με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Τοp Channel στις 24/8/2022, να κατηγορεί ανοικτά τον αδελφό του Πύρρου Δήμα, Οδυσσέα, για τα θετικά δείγματα δύο Αλβανών διεθνών: «Η Εβανγκελί Βελή έκανε χρήση της ουσίας την περιόδο πριν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και μπορώ να σας πω ότι έχω αποδείξεις ότι έγινε παρουσία του Έλληνα προπονητή Οδυσσέα Δήμα και ενός ακόμα αθλητή που επίσης βρέθηκε θετικός. Οι αθλητές είχαν επαφές με τον προπονητή και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Είναι το δεύτερο συμβάν που λαμβάνει χώρα με αθλητές μας, που προπονούνται στην Ελλάδα και έρχονται σε μας και πιάνονται ντοπέ».

Η Ευαγγελία Βελή είναι ένα από τα τέσσερα αδέρφια οικογένειας Αλβανών μεταναστών, η οποία μεγάλωσε στην Ελλάδα. Τόσο η Ευαγγελία όσο και η αδελφή της Μαρία και ο αδελφός της Σεραφείμ ασχολήθηκαν από πολύ μικρή ηλικία με την άρση βαρών, όμως δεν κατάφεραν ποτέ να εξασφαλίσουν ελληνική υπηκοότητα και αυτός ήταν και ο λόγος που αναγκάστηκαν να αγωνιστούν υπό τη σημαία της Αλβανίας.

Και τα τρία αδέλφια ήταν αθλητές του Άτλαντα Καλλιθέας, με την Ευαγγελία (η οποία για ένα μικρό διάστημα πέρασε και από τον Μίλωνα) να ξεχωρίζει από μικρή, έχοντας διακρίσεις από τις ηλικιακές κατηγορίες, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 55 κιλών του πρόσφατου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξήχθη στα Τίρανα.

Η Βελή, η οποία είναι ελληνοτραφής και γνωρίζει άπταιστα ελληνικά, απενεργοποίησε τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου υπήρχαν βίντεο και φωτογραφίες της με τον Οδυσσέα Δήμα να την προπονεί. Ωστόσο, καταφέραμε να ανασύρουμε μία φωτογραφία του έτερου Αλβανού αθλητή που βρέθηκε θετικός, Χερλγιόν Ισμαηλανί (στην Ελλάδα είναι γνωστός ως Νεκτάριος), από προπόνηση στο ΟΑΚΑ καθώς και δύο βίντεο της Ευαγγελίας Βελή. Μάλιστα, στο πρώτο βίντεο μπορεί κανείς να διακρίνει στο βάθος τον Οδυσσέα Δήμα και να τον ακούσει να την επευφημεί λέγοντας: «Μπράβο, μπράβο!»), διαψεύδοντας έτσι κατηγορηματικά την Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Σε κάθε περίπτωση, η αθλήτρια από την Αλβανία δεν έχει προπονηθεί ποτέ σε κλιμάκιο της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών και δεν έχει καμία σχέση με την ΕΟΑΒ».

Λογικά στο ΟΑΚΑ θα είδαν φως και θα μπήκαν οι δύο διεθνείς με την Αλβανία αρσιβαρίστες...

Στη φωτογραφία του Ισμαηλανί, από τον Νοέμβριο του 2021, διακρίνεται στο βάθος με την πορτοκαλί μπλούζα ο Γιώργος Ιορδανίδης, ο οποίος βάσει κανονισμών δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στο ολυμπιακό προπονητήριο, ως τιμωρημένος για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

«Μην ξανασχοληθείς με το θέμα!»

Την ατάκα «Μην ξανασχοληθείς με το θέμα» την έχουν ακούσει κατά καιρούς όσοι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να καταγράψουν τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο της ελληνικής άρσης βαρών, πάντα με στοιχεία και αποδείξεις.

Η αρχή έγινε με τον Γιώργο Μανταίο, έγκριτο ρεπόρτερ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο άθλημα που κάποτε έφερε τεράστιες επιτυχίες στη χώρα μας. Αμέσως μετά τη δημοσίευση του τηλεγραφήματος, στο οποίο αποκάλυπτε τις συνθήκες αποπομπής του Βαλέριου Λεωνίδη, που φυσικά έβαζαν στο στόχαστρο τον Πύρρο Δήμα, έπαψε να καλύπτει το ρεπορτάζ της άρσης βαρών, όπως έκανε για περισσότερο από μία δεκαετία...

Σειρά είχε η υπογράφουσσα στο gazzetta.gr, μετά τη δημοσίευση της αποκλειστικής είδησης με τίτλο «Το Ινστιτούτο Πύρρος Δήμας είναι ΜΚΟ!», στο οποίο αποκάλυπτα τις συνθήκες που διαβιούσαν οι διεθνείς αρσιβαρίστες στον Άγιο Κοσμά (ζούσαν με συσσίτιο της εκκλησίας), την ώρα που το Διεθνές Ινστιτούτο Πύρρος Δήμας, εξασφάλιζε μεγάλες χορηγίες για να... προωθεί το άθλημα.

Τότε, ήρθε η πρώτη προειδοποίηση, την οποία προφανώς και αγνόησα θεωρώντας ότι οφείλω να συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η αποκάλυψη του θετικού δείγματος της Τζούρτζεκ και των ελέγχων που είχε ακυρώσει η ομοσπονδία, στο δημοσίευμα με τίτλο: «Nτοπέ αρσιβαρίστρια της εθνικής, ακύρωσε ελέγχους η ΕΟΑΒ!». Λίγες μέρες αργότερα, στις 20/4/2018, με πρόφαση ένα άρθρο τενιστικό, ενημερώθηκα με γραπτό μήνυμα στο κινητό μου ότι: «Δυστυχώς αυτή τη φορά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Πρέπει να έρθεις στο γραφείο». Αμέσως κατάλαβα ότι επρόκειτο για απόλυση όπως και έγινε. Μάλιστα το άρθρο για την ντοπέ αθλήτρια διεγράφη, όπως προανεφέρθη.

Το τελευταίο θύμα λογοκρισίας ήταν ο αρχαιότερος, ο εμπειρότερος και ο πιο καταρτισμένος (όντας ο ίδιος αθλητής και διεθνής κριτής) συνάδελφος που κάλυπτε ποτέ το ρεπορτάζ της άρσης βαρών, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, στην εφημερίδα «Καθημερινή». Στις 30/5/2020 στην έντυπη μορφή της εφημερίδας φιλοξενείται συνέντευξη των Χρήστου Σπύρου και Βαλέριου Λεωνίδη, με τίτλο: «“Κίνηση” στην άρση βαρών, Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές του αθλήματος στρέφονται κατά της νυν διοίκησης». Οι Σπύρου και Λεωνίδης καταφέρονται εναντίον του Πύρρου Δήμα, εξ όνοματος της ομάδας των ανθρώπων που συνέστησαν την αντιπολιτευόμενη παράταξη στις εκλογές του 2020, η οποία αποτελείτο από όλα τα μέλη της πάλαι ποτέ Dream Team, πλην του Δήμα. Την επομένη η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας, όμως με παρέμβαση της ΕΟΑΒ αποσύρθηκε. Μάλιστα, με ασύντακτη ανάρτηση της στο Facebook, η ομοσπονδία πανηγυρίζει για τη λογοκρισία, υπονοώντας ότι η συνέντευξη ήταν αποκύημα της φαντασίας του συναδέλφου...

Το αμέσως επόμενο διάστημα ζητήθηκε από τον Πύρρο Δήμα να δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα, με τους συναδέλφους του Νίκου Κωνσταντόπουλου να στέκονται αλληλέγγυοι δίπλα του, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό θα συνέβαινε μόνο αν ο τότε πρόεδρος της ΕΟΑΒ δεχόταν να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που θα του ετίθεντο. Η συνέντευξη δεν έγινε ποτέ, αφού ο Δήμας δεν επιθυμούσε να απαντήσει σε κανένα κρίσιμο ερώτημα, με την εφημερίδα να αλλάζει πλεύση και στις 26/6/2020 να δημοσιεύει θέμα με τίτλο: «Άνεμος αλλαγής στην άρση βαρών», το οποίο ξεκινούσε ως εξής: «Ηταν όλοι εκεί. Δίπλα στην είσοδο του γηπέδου του Μίλωνα Ν. Σμύρνης, “Είσοδος Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας”. Ολοι; Οχι. O Πύρρος ήταν παρών μόνο μέσω της μαρμάρινης πλάκας. Ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας (ΕΟΑΒ), αλλά και τεχνικός διευθυντής της ομοσπονδίας των ΗΠΑ, δέχθηκε τα βέλη των παλαιών συναθλητών του, που συγκροτούν την Ομάδα Πρωτοβουλίας Διάσωσης της άρσης βαρών (Βαλέριος Λεωνίδης, Λεωνίδας Σαμπάνης, Βίκτωρ Μήτρου, Γιάννα Χατζηιωάννου, Γιώργος Τζελίλης, Παύλος Σαλτσίδης, Χρήστος Σπύρου, Γιάννης Γέροντας). “Ο πλέον επιτυχημένος αθλητής της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς είναι ακριβώς το αντίθετο ως διοικητικός παράγων”, είπαν».

Το ντόπινγκ είναι ένα θέμα που απασχολεί αντικειμενικά την κοινή γνώμη, αφού αφενός καταστρέφει την ίδια την ιδέα του αθλητισμού, ως φυσικού ανταγωνισμού σε καθεστώς ευγενούς άμιλλας, και αφετέρου συνιστά πηγή διακινδύνευσης της υγείας των αθλητών και αιτία δημιουργίας αρνητικών προτύπων στην αθλούμενη νεολαία, συνεπώς είναι υποχρέωση και απαράβατο καθήκον του Τύπου η κάλυψη και ουχί η συγκάλυψη γεγονότων που σχετίζονται με χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ