Πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου ή μεταρρύθμιση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας;

To πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου είναι κάτι που βρίσκει αντίθετη την Γερμανία, ενώ βλέπει με καλό μάτι την απεμπλοκή του φυσικού αερίου από το χρηματιστήριο ενέργειας, μιας και έχει μεγάλη εξάρτηση από αυτό! Αντίθετα η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί πλαφόν, ώστε να μην δυσαρεστήσει αυτούς που κερδίζουν από τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, καθώς το πλαφόν συνεπάγεται ευρωπαϊκή ή ελληνική χρηματοδότηση στις «ζημιωμένες» εταιρείες.

Πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου ή μεταρρύθμιση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι Γερμανοί πολιτικοί τρέμουν για τις αντιδράσεις των πολιτών εν όψει χειμώνα, οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να συνεχιστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας. Οι τιμές της ενέργειας συμπαρασύρουν με την σειρά τους -και χωρίς καμία υπερβολή- τα πάντα. Σήμερα ο Όλαφ Σολτς συναντήθηκε με τον Τσέχο Πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα, όπου η Τσεχία έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο. Αυτό που δήλωσε είναι πως «είμαστε σε πλήρη συμφωνία πως πρέπει να υπάρξει γρήγορη δράση» (για το ζήτημα) και πως «Η εντύπωσή μου είναι, πιστεύω η κοινή μας εντύπωση, πως αυτό τώρα μπορεί να επιτευχθεί πολύ γρήγορα σε όλη την Ευρώπη, σε σχέση με πλαίσιο υπό άλλες συνθήκες». Αν η σύνταξη σας φαίνεται λίγο περίεργη, στο Twitter συνέχισε γράφοντας «Πρέπει να φτιάξουμε την αγορά ενέργειας. Η λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η καλύτερη που έχουμε». Αντίστοιχα, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε σε φόρουμ στην Σλοβενία: «Οι τιμές του ηλεκτρικού εκθέτουν τα όρια του σχεδιασμού μας για την αγορά ενέργειας», για να συμπληρώσει πως «Αναπτύχθηκε κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Για αυτό τώρα εργαζόμαστε πάνω σε μια έκτακτη παρέμβαση και μια δομική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού». Ο Τσέχος υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε επίσης πως «Πρέπει να φτιάξουμε την αγορά ενέργειας. Η λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η καλύτερη». Την ίδια θέση για την αποσύνδεση του φυσικού αερίου, πήρε και ο Καγκελάριος της Αυστρίας.

Η πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, παρότι θα συζητηθεί στα τέλη Σεπτέμβρη ή τις αρχές Οκτώβρη, χάνει έδαφος γιατί προϋποθέτει την ευρεία χρηματοδότηση από τα κράτη-μέλη, των εταιρειών εισαγωγής φυσικού αερίου. Αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως η Γερμανία, που χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προκρίνεται η απεμπλοκή του ποσοστού του φυσικού αερίου που συμβάλλει στην τιμή της μεγαβατώρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Εκ των πραγμάτων η Ε.Ε. έχει ήδη προσανατολιστεί σε ραγδαία μείωση των ρύπων, με σαφή χρονικά σχεδιαγράμματα (και ίσως και την βίαιη απολιγνιτοποίηση). Οπότε μπορείτε να υπολογίσετε πως εντέλει είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε διαμόρφωση των τιμών προς τα κάτω -με μεταρρυθμίσεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ή με πλαφόν στο φυσικό αέριο- με την διαφορά πως την Ελλάδα συμφέρει περισσότερο η μεταρρύθμιση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με αύξηση του ποσοστού καθορισμού της τιμής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς η Ελλάδα χρησιμοποιεί ΑΠΕ σε μεγάλο βαθμό. Αυτό όμως ενέχει τον κίνδυνο χρήσης ΑΠΕ παντού και αδιάκριτα, που σημαίνει πως δεν θα μείνει κορυφογραμμή χωρίς αιολικά και ταράτσα χωρίς φωτοβολταϊκά, την ώρα που δεν έχουν όλες οι χώρες τα χαρακτηριστικά εκείνα που ευνοούν ευρεία χρήση ΑΠΕ. 

Οπότε αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι πως ναι, τα ρεπορτάζ είναι σωστά πως στα μέσα ή τα τέλη Σεπτέμβρη θα συναντηθούν έκτακτα οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. με βάση της συζήτησης το πλαφόν στο φυσικό αέριο για να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, όμως το πρόβλημα είναι η δυνατότητα βέτο εκ μέρους της Ουγγαρίας. Άρα η επικίνδυνη συζήτηση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφασίζει στην βάση της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας, στοχεύει ειδικά την Ουγγαρία. Όμως έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα ψηφίσει η... Ουγγαρία!

* Η άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας είναι προγραμματισμένη για τις 11 και 12 Οκτωβρίου, αλλά υπολογίστε πως θα υπάρξει έκτακτη νωρίτερα.

** Την Παρασκευή, η Γαλλία και η Γερμανία σημείωσαν τιμές-ρεκόρ για την μεγαβατώρα με 1.100€ και 995€ αντίστοιχα. Καλό για όλους τους Ευρωπαίους, καθώς οι δύο ηγέτιδες χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να δράσουν καίρια και γρήγορα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ