Βασίλης Μάγγος: Τον Οκτώβρη ξεκινά η δίκη της υπόθεσης στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο του Βόλου

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τον θάνατο του 26χρονου ακτιβιστή μετά από απρόκλητη αστυνομική επίθεση, που του άφησε βαρύτατες κακώσεις. Τον ερχόμενο μήνα ξεκινάει η δίκη για την υπόθεση του Βασίλη Μάγγου στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο του Βόλου.

Βασίλης Μάγγος: Τον Οκτώβρη ξεκινά η δίκη της υπόθεσης στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο του Βόλου
ΠΡΟΒΟΛΗ

«…Ξέρω πως η επίθεση εναντίον μου ήταν στοχευμένη. Ξέρω πως δεν τους νοιάζει να βαράνε μπροστά στα μάτια του κόσμου και να κάνουν επίδειξη εξουσίας. Ξέρω πως δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σε σχέση με τον ρόλο της αστυνομίας, όσα και να αποκαλυφθούν για αυτούς, αφού είναι οι εντολοδόχοι εκτελεστές του κρατικού μηχανισμού. Αλλά αν θεωρούν πως μας φοβίζουν, εκεί κάνουν ένα μεγάλο λάθος: δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν. Οι ιδέες μας, όσους κι από μας αν σκοτώσουν, δεν θα πεθάνουν ποτέ, θα κατοικούνε πάντα στα μυαλά των ελεύθερων ανθρώπων. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντα εδώ, ενάντια σε κάθε τι που μας πνίγει και δεν μπορούμε να ανασάνουμε, ενάντια στο άδικο, για την ελευθερία όλων μας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Κι ας μην νικήσουμε ποτέ... Θα πολεμάμε πάντα

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τον θάνατο του 26χρονου ακτιβιστή μετά από απρόκλητη αστυνομική επίθεση, που του άφησε βαρύτατες κακώσεις. Τον ερχόμενο μήνα ξεκινάει η δίκη για την υπόθεση του Βασίλη Μάγγου στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο του Βόλου. Ο 26χρονος ακτιβιστής υπέκυψε έναν μήνα μετά από την άγρια κακοποίηση και τον βασανισμό από αστυνομικούς, όταν αυθόρμητα διαμαρτυρήθηκε για άδικες συλλήψεις διαδηλωτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την LAFARGE / ΑΓΕΤ.

'Ηταν 13 Ιουλίου του 2020. Η μητέρα του τον βρίσκει νεκρό στο δωμάτιό του. Ένα μήνα πριν, ο 26χρονος, που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις κατά της καύσης απορριμμάτων από το τσιμεντοεργοστάσιο του Βόλου, είχε χτυπηθεί βάναυσα από αστυνομικούς. Η οικογένεια καταγγέλει ότι ο θάνατος του ακτιβιστή Βασίλη προήλθε από την απρόκλητη αστυνομική επίθεση που του άφησε βαρύτατες κακώσεις: «Ο γιος μας στοχοποιήθηκε, επειδή είχε αναπτύξει πολιτική δράση, χτυπήθηκε, βασανίστηκε, προπηλακίστηκε, λοιδορήθηκε, παρότι οι βασανιστές του γνώριζαν πολύ καλά ότι ανήκε σε ευάλωτη ομάδα. Αντιμετωπίστηκε ρατσιστικά. Υπέστη βαριές σωματικές και ψυχικές, για την υγεία και τη ζωή του, βλάβες, ακυρώθηκε η προσωπικότητά του, δεν άντεξε την άδικη ταπείνωση, οδηγήθηκε στον θάνατο. Από εδώ και πέρα όμως, οι βασανιστές ας γνωρίζουν πια ότι θα ξαναβρίσκουν απέναντί τους, τους βασανισμένους. Όχι σε σκοτεινά μπουντρούμια, αλλά σε αίθουσες φωτός και δικαίου. Και στο πλευρό κάθε θιγόμενου πολίτη θα συναντούν, στους δρόμους των δίκαιων αγώνων, κινήματα αλληλεγγύης, την απέχθεια των πολιτών και την οργή της κοινωνίας».

Πλέον, στο εδώλιο θα βρεθούν τρεις αστυνομικοί για «επικίνδυνη σωματική βλάβη» αφού, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα magnesianews.gr, από τη δεύτερη Ένορκη Διοικητικής Εξέταση, που έγινε μετά τις ελλείψεις στην 1η ΕΔΕ και τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν προέκυψαν νέα στοιχεία και ως εκ τούτου δεν άλλαξε η δίωξη.

Επίσης, απορρίφθηκε η έγκληση που είχε υποβάλει η οικογένεια του φοιτητή κατά των εμπλεκόμενων αστυνομικών και αυτού που διενήργησε την 1η ΕΔΕ με το επιχείρημα ότι δεν αποδείχτηκε η τέλεση βαρύτερων πράξεων απ’ αυτές που φέρονται να διέπραξαν οι τρεις κατηγορούμενοι.

Συνεχίζεται η προσπάθεια συγκάλυψης και σπίλωσης του Β. Μάγγου από την ΕΛ.ΑΣ. - «Απολύτως αναγκαία βία» χαρακτηρίζουν τον ξυλοδαρμό του

Πρώτα τον ξυλοκόπησαν στον δρόμο, μετά τον βασάνισαν σε μια καρέκλα και τώρα έγινε γνωστό ότι τον διώκουν μετά θάνατον.

Από εκεί που αναζητούνταν -υποτίθεται- ευθύνες για τα βασανιστήρια που υπέστη ο Βασίλης Μάγγος από αστυνομικούς στον Βόλο, χθες έγινε γνωστό από τη δικηγόρο της οικογένειας του εκλιπόντος Άννυ Παπαρρούσου ότι η Εισαγγελία Βόλου σχημάτισε δικογραφία σε βάρος του λίγο μετά τον θάνατό του. Η κατηγορία αφορά τη χρήση ναρκωτικών (κατά παράβαση του Ν. 4139/2013 περί εξαρτησιογόνων ουσιών) και στηρίζεται σε μικροποσότητα ουσιών που βρέθηκε σπίτι του την ημέρα που πέθανε και η οποία δεν έχει ακόμη αναλυθεί από το Χημείο του Κράτους!

Ταυτόχρονα, στην αναφορά που καταγράφηκε στο Βιβλίο Συμβάντων της Αστυνομίας για την προσαγωγή, η δικηγόρος αναφέρει ότι οι αστυνομικοί ισχυρίζονται πως χρησιμοποίησαν μόνο «την απολύτως αναγκαία βία» κι αυτό γιατί η συμπεριφορά του κίνησε «υπόνοιες διάπραξης εγκλήματος» -χωρίς όμως να προσδιορίζεται το έγκλημα- αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι... «είναι γνωστός από τη συνεχή δράση του σε διάφορες συλλογικότητες, αλλά και από τη γενικότερη εγκληματική συμπεριφορά του».

«Ποτέ δεν θυμάμαι να έχω αντιμετωπίσει παρόμοια διαδικασία.  Όχι να απαγγελθούν σε κάποιον κατηγορίες και μετά να πεθάνει, αλλά να είναι ήδη νεκρός. Ως γνωστόν, οι νεκροί από την κατάστασή τους δεν μπορούν (και να ήθελαν) να φέρουν ποινικές ευθύνες» δήλωσε σχετικά στην «Αυγή» η κ. Παπαρρούσου.

Η διαπίστωση ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος του Βασίλη Μάγγου προέκυψε μετά την εξέταση αντιγράφων των εγγράφων που χορηγήθηκαν στην οικογένεια του θανόντος κατόπιν αίτησης του πατέρα του, που έγινε στις 10 Αυγούστου από τη δικηγόρο. Η ανταπόκριση στο αίτημα του πατέρα ήρθε σχεδόν έναν μήνα μετά από την ΕΛ.ΑΣ. και, όπως αποκαλύφθηκε, η Εισαγγελία Βόλου είχε χαρακτηρίσει τον νεκρό ως κατηγορούμενο με σχετικό της έγγραφο στις 31 Ιουλίου, ενώ προηγουμένως είχε σχηματίσει δικογραφία ανήμερα του θανάτου του.

Υπό κανονικές συνθήκες, αν ασκείτο δίωξη εις βάρος ζωντανού που στη συνέχεια απεβίωσε ενώ ήταν ακόμη κατηγορούμενος, η υπόθεση θα έμπαινε στη συνέχεια στο αρχείο και θα χρειαζόταν να προσκομιστεί μόνο η ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Στην ίδια αίτηση, ο πατέρας του Β. Μάγγου ζητούσε επίσης το κινητό του παιδιού του και τα προσωπικά του αντικείμενα, τα οποία είχαν κατασχεθεί την ημέρα του θανάτου του από την αστυνομία, που είχε πάει στο σπίτι της οικογένειας, όπως και κάποιες μικροποσότητες ουσιών. Από τα ίδια έγγραφα προκύπτει ότι ο λόγος που ακόμη δεν έχει παραδοθεί το κινητό είναι ότι έχει χαρακτηριστεί ως πειστήριο και σχετίζεται με τη δικογραφία.

«Το γεγονός ότι το κατεσχημένο τηλέφωνο παραδόθηκε 17 ημέρες μετά τον θάνατο του Βασίλειου Μάγγου στην Εισαγγελία Βόλου για να συσχετιστεί με την πρωτότυπη αυτή δικογραφία θέτει ευθέως το ερώτημα: τη διαλεύκανση ποιου εγκλήματος εξυπηρέτησε η κατάσχεση του τηλεφώνου, τη στιγμή που οι μικροποσότητες άγνωστων (κατά την καταγραφή τους) ουσιών που βρέθηκαν δίπλα στον νεκρό δεν έχουν ακόμα αναλυθεί από το Χημείο του Κράτους για να γνωρίζουμε αν εντάσσονται στο ρυθμιστικό πεδίο του νόμου που τον φέρει κατηγορούμενο αν και νεκρός;», ανέφερε η  Ά. Παπαρρούσου στη δήλωσή της με την οποία δημοσιοποίησε χθες το ζήτημα.

Μιλώντας για τη διαδικασία στην «Αυγή», η δικηγόρος τη χαρακτηρίζει πρωτοφανή, «η οποία από μόνη της εγείρει διάφορα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της κίνησής της».

Συνολικά όμως, η διαδικασία εγείρει ερωτήματα. Από τη δέσμευση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα για διεξαγωγή ΕΔΕ από την οποία θα περνούσαν οι αστυνομικοί που κακοποίησαν τον Βασίλη Μάγγο, φτάσαμε στο σημείο όπου η υπόθεση έχει υποβαθμιστεί σε προανακριτική και δεν θεωρείται βέβαιο πλέον ότι θα γίνει καν ΕΔΕ.

Χαρακτηριστικό δείγμα της πορείας που έχει η διαδικασία είναι ότι οι γονείς του Β. Μάγγου, οι άνθρωποι που ενδέχεται να γνωρίζουν τα περισσότερα από τις περιγραφές που τους έδωσε το παιδί τους για τα γεγονότα, προσκλήθηκαν να καταθέσουν αφού χρειάστηκε να περάσουν πρώτα δυόμιση μήνες από τον θάνατό του.

Το πώς αντιλαμβάνεται η αστυνομία την υπόθεση φαίνεται και από την αναφορά που έγινε στο Βιβλίο Αδικημάτων και Συμβάντων της Αστυνομίας του Βόλου, στην οποία καταγράφεται η προσαγωγή του στο Α.Τ., αλλά όχι η κακοποίησή του.

«Από αυτό το έγγραφο πληροφορηθήκαμε ότι η προσαγωγή του έγινε διότι η συμπεριφορά του κίνησε "υπόνοιες διάπραξης εγκλήματος" (το έγκλημα δεν προσδιορίζεται), λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι αυτός είναι γνωστός από τη συνεχή δράση του σε διάφορες συλλογικότητες, αλλά και από τη γενικότερη εγκληματική συμπεριφορά του. Κατόπιν αυτών επιχειρήθηκε δέσμευσή του με χειροπέδες χρησιμοποιώντας την απολύτως αναγκαία βία...».

Η αντιμετώπιση του Β. Μάγγου λόγω της πολιτικής του δράσης με αυτόν τον τρόπο από την αστυνομία αποτελεί, σύμφωνα με την  Ά. Παπαρρούσου, «μια περαιτέρω ποινικοποίηση της κοινωνίας του Βόλου που συμμετέχει σε συλλογικότητες που ενδεχομένως δεν είναι αρεστές στις αστυνομικές αρχές».

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα της οικογένειας, η δικηγόρος τόνισε ότι η οικογένεια του Βασίλη αναμένει πλέον «την πλήρη ιατροδικαστική έκθεση για τις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις ώστε να διακριβωθεί αν ο θάνατός του σχετίζεται με τον προηγούμενο βαρύ τραυματισμό του που αποτυπώνεται στα ιατρικά έγγραφα και στις βεβαιώσεις που έχουν χορηγηθεί από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε». Δεν απέκλεισε ακόμη ο θάνατός του να συνδέεται, έστω και έμμεσα, με τον ξυλοδαρμό, καθώς οι βλάβες που του προκάλεσαν οι αστυνομικοί ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, δεδομένου ότι αφορούσαν ζωτικά όργανα και κατάγματα στα πλευρά.

Μια πλατφόρμα crowdfunding, συγκεντρώνει χρήματα για τα δικαστικά έξοδα της οικογένειας. Εκεί, βοηθάμε ΟΛΟΙ να δικαιωθεί ο αγώνας του Βασίλη για καθαρό αέρα. Αν και ο θάνατος ενός νέου παιδιού, που θυσιάστηκε για το καλό όλων, είναι πέρα από κάθε δικαίωση, γίνεται όμως αθάνατο σύμβολο στους αγώνες για γη και ελευθερία.

Συγκέντρωση χρημάτων για δικαστικά έξοδα Οικογένειας Μάγγου

 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ