Ιστορική απόφαση του ΟΗΕ: «Ο βιασμός μου έχει σημασία, το σώμα μου έχει σημασία»

Όσο εξωφρενικό κι αν ακούγεται, μέχρι πριν από την ιστορική αυτή απόφαση, ο ΟΗΕ δεν είχε ποτέ υιοθετήσει αυτόνομο ψήφισμα που να αναγνωρίζει τον βιασμό σε καιρό ειρήνης.

Ιστορική απόφαση του ΟΗΕ: «Ο βιασμός μου έχει σημασία, το σώμα μου έχει σημασία»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη, με κραυγές χαράς και χειροκροτήματα, έγινε δεκτή από τον ΟΗΕ η έγκριση του ιστορικού ψηφίσματος σχετικά με την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για επιζώντα θύματα σεξουαλικής βίας.

Η Αμάντα Ντζιέν, ιδρύτρια της Rise, μιας ΜΚΟ αγωνίζεται για αυτό το ψήφισμα εδώ και χρόνια με στόχο να ακουστούν οι φωνές των επιζώντων σε όλο τον κόσμο: «Αυτό που ζητούμε από τους ανθρώπους είναι όχι μόνο να κατανοήσουν ότι το στίγμα του βιασμού είναι κάτι που πρέπει να καταργηθεί, αλλά να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να αναρωτηθούν τι έκανες εσύ για αυτό».

Στο ιστορικό ψήφισμα που εγκρίθηκε διά συναινέσεως, η Γενική Συνέλευση προτρέπει «τα κράτη να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα, στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ώστε να επιτρέψουν στα θύματα σεξουαλικής βίας την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, τα ένδικα μέσα και την αρωγή». Και υπογραμμίζει ιδιαίτερα τη σημασία που έχει για τα θύματα η «ταχεία και απρόσκοπτη πρόσβαση» στη δικαιοσύνη, η ανάγκη «ενίσχυσης» της διεθνούς συνεργασίας και της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών.

Να σημειώσουμε ότι η Νιγηρία -με την υποστήριξη άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Μαλαισίας και του Ιράν- επιχείρησε να αλλάξει το τελικό ψήφισμα. Όμως όλες οι προτεινόμενες τροπολογίες -που αφαιρούσαν τις αναφορές στην ενδοοικογενειακή σεξουαλική βία, στη βία με βάση το φύλο και την πρόσβαση στην αντισύλληψη- απορρίφθηκαν.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ