Ακόμα μια καταγελία για το επίδομα ΑμεΑ με Βαριά Νοητική Υστέρηση

Λάβαμε ακόμα μια καταγγελία που αφορά το επίδομα των 527 ευρώ που κόπηκε για όσους λάμβαναν σύνταξη θανόντος γονέα. Η καταγγελία υπενθυμίζει πως ένα ΑμεΑ μπορεί να εργάζεται ή να παίρνει σύνταξη και συνεχίζει να λαμβάνει το επίδομα Βαριάς Αναπηρίας. Το υπουργείο άφηνε να εννοηθεί πως θα δικαιώνονταν όλα αυτά τα άτομα και... να μην κάνουν πολύ φασαρία. Όμως τελικά τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά.

Ακόμα μια καταγελία για το επίδομα ΑμεΑ με Βαριά Νοητική Υστέρηση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την στιγμή που μιλάμε για την περίπτωση της Βαριάς Νοητικής Υστέρησης, το επίδομα κόβεται ακόμα και σε όσους λαμβάνουν 360,76, 361 ή 364 ευρώ σε μια πρόβλεψη που κόβει φωτογραφικά το επίδομα σε όσα άτομα παίρνουν το επίδομα θανόντος γονέα. Ενώ άλλα ΑμεΑ μπορούν να εργάζονται κανονικά ή να λαμβάνουν σύνταξη μαζί με το επίδομα. Επειδή δεν υπάρχει βαριά αναπηρία δύο ταχυτήτων και επειδή τα άτομα με ΒΝΥ θα έπρεπε να προστατεύονται ακόμα περισσότερο, θα προχωρήσουμε σε ακόμα μια δημοσίευση καταγγελίας. Στην τελική, δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι τίποτα πάροχοι ενέργειας να τους πνίξουν στα δισεκατομμύρια... 

Ολόκληρη η καταγελία, χωρίς καμία αφαίρεση ή προσθήκη από το 20/20

«Εκ μέρους των οικογενειών που έχουν άτομα με ΒΝΥ σας εκφράζω την βαθιά απογοήτευση και δυσανασχέτηση που νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι με την απόφαση διακοπής του προνοιακού επιδόματος λόγω σύνταξης από θανόντα  γονέα. Ενός επιδόματος που οφείλει η Κυβέρνηση να το παρέχει σε κάθε άτομο με ΒΝΥ ανεξαρτήτως ποσού σύνταξης. Τα έξοδα που βαραίνουν τις οικογένειες αυτές είναι δυσβάσταχτα! Αναλογιστείτε μια οικογένεια με έναν πατέρα ή μητέρα, ένα παιδί άνεργο και ένα παιδί με ΒΝΥ και πείτε μας πώς αυτή η οικογένεια θα τα βγάλει πέρα ειδικά τις δύσκολες και δυσοίωνες εποχές που διανύουμε! Τα έξοδα για την διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης ολοένα αυξάνονται. Το προνοιακό επίδομα δίδεται για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες όπως φάρμακα, γιατροί, σίτιση, συνοδοί ΑμεΑ κτλ.

Υπάρχουν κατηγορίες αναπήρων όπως παραπληγικοί, κωφοί, τυφλοί οι οποίοι είτε εργάζονται είτε παίρνουν σύνταξη και ταυτόχρονα παίρνουν και επίδομα. Παρόλο που έχουν και κάποιο περιουσιακό στοιχείο. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν την πολυτέλεια να εργαστούν, να κάνουν οικογένεια, να ζουν αυτόνομα, να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Τα γνωρίζετε όμως αυτά πολύ καλά. Τα άτομα με ΒΝΥ τι μπορούν να κάνουν; Να εργαστούν; Να γίνουν γονείς; Να ανεξαρτητοποιηθούν; Δεν έχουν φωνή να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους!

Επομένως μιλάμε για διάκριση στα άτομα με αναπηρία; Γιατί αυτή την αντιμετώπιση λαμβάνουμε! Αφενός υπάρχουν αυτοί που έχουν αναπηρίες πλην της βαριάς νοητικής υστέρησης και αφετέρου αυτοί με βαριά νοητική υστέρηση. Από αντικειμενικής σκοπιάς μπορεί ο καθένας μας να καταλάβει προς τα πού γέρνει ευνοϊκά η ζυγαριά. Δυστυχώς όχι υπέρ της ΒΝΥ! Είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι!

Επιγραμματικά να αναφέρουμε πως σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος, τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική τους ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Όσοι πάσχουν από ανίατη σωματική ή ψυχική νόσο έχουν δικαίωμα  ειδικής φροντίδας από το Κράτος.

Γνωρίζουμε ότι εδώ και 6 μήνες έχετε παγώσει το θέμα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο καθώς δεν μας έχουν απομείνει δυνάμεις και κυρίως ψυχικές, όταν βλέπουμε τα παιδιά μας κλεισμένα σε ένα σπίτι μη μπορώντας να αντεπεξέλθουμε οικονομικά στα έξοδα τους που είναι δυσβάσταχτα!

Ζητάμε από την Πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα και να προχωρήσει στην αποσύνδεση του προνοιακού επιδόματος από την σύνταξη για την κατηγορία των ΑμεΑ με ΒΝΥ. Η μόνη κατηγορία που έχει χτυπηθεί άδικα! Εν έτει 2022 και τα ΑμεΑ βιώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις! Βιώνουν τον αποκλεισμό από την Πολιτεία! Η Ελλάδα του σήμερα ας μην γίνει η Ελλάδα του χτες!»

Τα στοιχεία του ατόμου που έκανε την καταγγελία βρίσκονται στην διάθεση του 2020mag.gr και θα αποστείλουμε την καταγγελία στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και το αρμόδιο Υπουργείο.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ