Νέα καταγγελία για εγκληματική απάθεια της ΕΛ.ΑΣ.: Πόσες γυναίκες πρέπει να δολοφονηθούν για να αλλάξετε την αντιμετώπισή σας;

Η Μαρία Κεφαλά μίλησε με την Ιωάννα Στεντούμη, τη δικηγόρο μιας πολλάκις κακοποιημένης, τρομοκρατημένης γυναίκας, που έφτασε στο Α.Τ. Νέας Φιλαδέλφειας για να ζητήσει βοήθεια την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου.

Νέα καταγγελία για εγκληματική απάθεια της ΕΛ.ΑΣ.: Πόσες γυναίκες πρέπει να δολοφονηθούν για να αλλάξετε την αντιμετώπισή σας;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Διαβάζω την ανάρτηση. Τη διαβάζω πάλι. Βάζω τον εαυτό μου στη θέση της γυναίκας. Βάζω τη γυναίκα στη θέση όλων των γυναικών που ζήτησαν προστασία και κατέληξαν δολοφονημένες. Επικοινωνώ με τη δικηγόρο που την έχει ανεβάσει. Την ακούω να τη διηγείται, τη γράφω και ακόμα δεν το πιστεύω.

Γιατί στην Ελλάδα του 2022, σε ένα κεντρικό τμήμα της Αττικής, οι εκατοντάδες γυναικοκτονίες, 17 μέσα μόνο στο 2021, 12 μέσα στους 7 πρώτους μήνες του 2022, δεν λένε απολύτως τίποτα. Και αυτή είναι ακόμα μία ιστορία που θα μπορούσε να έχει το ίδιο τέλος:

«Παρασκευή απόγευμα, μια πολλάκις κακοποιημένη, τρομοκρατημένη γυναίκα έφτασε στο Α.Τ. Ν. Φιλαδέλφειας για να ζητήσει βοήθεια. Εκεί έμαθε:

1) ότι για «απλά» απειλή, δεν δικαιούται προστασία. Μάλλον έπρεπε να περιμένει να τη σκοτώσει πρώτα ο πρώην της, όπως στη Ζάκυνθο.

2) ότι μπορεί να καταθέτει ακραία περιστατικά κακοποίησης, μπροστά σε διάφορους (όλοι άντρες) που μπαινόβγαιναν και με συνεχείς διακοπές.

3) ότι οι απειλές που συνέχιζε να δέχεται στο κινητό της όσο κατέθετε, δεν αφορούσαν την αστυνομία και θα έδιναν σήμα όταν έκριναν.

4) ότι μπορεί να την κράτησαν 6 ώρες για αυτήν την πολύπαθη κατάθεση, αλλά έγραψαν μια περίληψη μιάμιση σελίδας.

5) ότι δεν ήταν περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας γιατί ήταν πρώην σύντροφος (!) και δεν υπήρχε λόγος να καλέσουν τον/την εισαγγελέα ενδοοικογενειακής βίας.

Ευχαριστούμε κ. Υπουργέ και ΕΛ.ΑΣ. Οι πρακτικές σας για την υποστήριξη των θυμάτων είναι εξαιρετικές, είστε case study για τη Grevio και εν γένει κάθε ευρωπαϊκή και διεθνή επιτροπή που ασχολείται με τα ζητήματα έμφυλης βίας. Εύγε».

Μια ιστορία που θα έπρεπε να μην έχει συμβεί ποτέ - Η δικηγόρος διηγείται την απίστευτη αντιμετώπιση στο Α.Τ. Νέας Φιλαδέλφειας

Η εντολέας της δικηγόρου Ιωάννας Στεντούμη, λαμβάνει μήνυμα στο κινητό της, μόλις μισή ώρα μετά το ραντεβού μαζί της, ότι θα τιμωρηθεί παραδειγματικά για να γίνει παράδειγμα σε όλη τη χώρα - με προειδοποίηση ότι αυτό είναι το τελευταίο μήνυμα που θα λάβει. Έχοντας βαρύ ιστορικό κακοποίησης από τον άνθρωπο που το στέλνει, έχει καταφύγει σε εκείνη για να του κάνει ασφαλιστικά μέτρα. Η δικηγόρος κρίνει ότι χρειάζεται άμεση επέμβαση. Γιατί τα ασφαλιστικά παίρνουν χρόνο, το λιγότερο ημέρες - που μπορεί να αποβούν μοιραίες. Αξιολογεί ότι η γυναίκα βρίσκεται σε κίνδυνο και τηλεφωνεί στο τμήμα της περιοχής της. Είναι το Α.Τ. Νέας Φιλαδέλφειας.

«Στην αρχή εντυπωσιάστηκα γιατί στέλνουν σχετικά γρήγορα μηχανές για να τη συνοδεύσουν από εκεί που ήταν, γιατί φοβόταν να πάει για να καταθέσει μήνυση. Πράγματι φθάνει στο τμήμα και στο μεταξύ λαβαίνει μήνυμα από τον ίδιο που λέει: "Συνοδεία, δεν το πας καλά"».

Οπότε κινητοποιούν όλο τον μηχανισμό για να την προστατεύσουν;

«Όχι. Τους έχω ενημερώσει ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς εμένα. Έχω μωρό 8 μηνών. Όμως η γυναίκα βρίσκεται εκεί δυόμισι ώρες και η διαδικασία δεν προχωράει. Τηλεφωνώ στον Αξιωματικό Υπηρεσίας και ρωτάω, τι περιμένουν; Του λέω ότι κατανοώ ότι ακολουθείτε μια διαδικασία αλλά είναι αυταπόδεικτο ότι υπάρχει ζήτημα, ότι με τα τα μηνύματα που έλαβε, πρέπει να κάνετε κάτι για την ασφάλειά της. Δεν προβλέπεται, μου απαντά. Αν μη τι άλλο υπάρχει αρμόδιος εισαγγελέας, του απαντώ, και δεν θα μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ, γνωρίζοντας ότι αυτή η γυναίκα μπορεί απλά να φύγει έτσι, ενώ την παρακολουθεί ο κακοποιητής της. Ξέρετε τι έχει συμβεί με όλα αυτά, που φεύγουν έτσι οι γυναίκες από τα αστυνομικά τμήματα και τις σκοτώνουν μετά, δεν έχετε κανένα άγχος; Συνεχίζουν να αρνούνται να καλέσουν εισαγγελέα. Επιμένω…».

Οπότε προχωρούν, σωστά;

«Όχι. Πάω εκεί. Τους έχει ήδη καταθέσει ότι την έχει ξυλοκοπήσει και απειλήσει πάρα πολλές φορές, έχει απειλήσει το ανήλικο παιδί της, που κρύβεται, της έχει πει ότι έχει όπλο. Η γυναίκα στο μεταξύ, δυόμισι ώρες είναι σε μια πολύ κακή συνθήκη, σε έναν χώρο όπου μπαινοβγαίνει κόσμος, με ανοιχτή πόρτα που επικοινωνεί με τα κρατητήρια. Συνεχείς διακοπές, τους λέει ότι δυσκολεύεται να διακόπτεται κάθε φορά η σκέψη της, είναι ταραγμένη, έχει περάσει πολλά. Της σχολίασαν ότι έπρεπε να είχε καταγγείλει νωρίτερα. Του επισημαίνω πάλι ότι πρόκειται για ενδοοικογενειακή βία και ότι πρέπει να ειδοποιηθεί εισαγγελέας και μου λέει "όχι, γιατί έχουν χωρίσει". Τους λέω τον νόμο και μου λένε ότι θα το κοιτάξουν. Αλλά για απλές απειλές δεν προβλέπεται προστασία. Συνεχίζω να εξηγώ ότι δεν μιλάμε για απλή απειλή, ότι έχουμε τόσα παραδείγματα, τι περιμένουν, να τη σκοτώσει; Αναφέρω τη Ζάκυνθο».

Το θύμα σε τι κατάσταση είναι;

«Η γυναίκα έχει καταρρεύσει, εκεί δεν υπάρχει φυσικά ψυχολόγος ή οποιαδήποτε βοήθεια. Όση ώρα είναι εκεί, ο κακοποιητής έχει πάρει 25 φορές τηλέφωνο και έχει στείλει δεκάδες μηνύματα για να την αποτρέψει να συνεχίσει. Μπροστά τους. Τους λέω, αυτή τη στιγμή ξέρει πού βρίσκεται και τα κάνει αυτά. Είμαστε γενικά τόσο άνετοι και δεν έχει προστασία ενώ αυτό γίνεται μπροστά σας; Είναι τόσες ώρες εδώ και δεν έχει καν ολοκληρωθεί η μήνυση. Σας παρακαλώ, θέλω απλά να πάρετε τηλέφωνο την Εισαγγελία να ενημερωθεί και ας αποφασίσει εισαγγελέας τη βαρύτητα του κινδύνου, όχι εγώ κι εσείς».

Οπότε τηλεφωνούν και επεμβαίνει εισαγγελέας;

«Όχι. Μετά από πάρα πολλές πιέσεις, και κατά τις 10.30 το βράδυ, μετά από πεντέμισι ώρες δηλαδή, είπαν στη γυναίκα ότι κάλεσαν εισαγγελέα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά δεν είμαι και σίγουρη, ούτε γνωρίζω τι μεταφέρθηκε από όλο αυτό το πλαίσιο. Μπροστά μου, πάντως, δεν κάλεσαν όσες φορές και να το ζήτησα, καθώς επέμεναν ότι είναι μια απλή απειλή. Στη γυναίκα η οποία καταγγέλλει ότι έχει απαχθεί και ξυλοκοπηθεί, έχει απειληθεί η ίδια και το παιδί της. Που λαμβάνει όλα αυτά τα τηλέφωνα και μηνύματα όλες αυτές τις ώρες που είναι εκεί. Εκείνος δεν έχει σταματήσει ή δεν έχει φοβηθεί, ενώ ξέρει ότι βρίσκεται στην αστυνομία. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι του δώσαμε χρόνο να απομακρυνθεί και να μη συλληφθεί, φυσικά. Η διαδικασία τελείωσε κατά τις 11 το βράδυ - σε 6 ώρες δηλαδή. Εκείνη κρύβεται, φοβάται να γυρίσει σπίτι της και μπαίνει σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να είχε αποφύγει. Πρέπει να γίνουν ασφαλιστικά μέτρα, το οποίο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν εκείνη της στιγμή είχε συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου και έδινε η έδρα του δικαστηρίου εντολή για μη προσέγγιση. Ιδίως εάν υπήρχε εισαγγελέας να επέμβει, να προστατευτεί και άμεσα να βγει σήμα και οδηγία. Να μην μπει σε μια ψυχοφθόρα και δαπανηρή διαδικασία. Και να έχει προστασία. Η κοπέλα έφυγε από κει. Δεν έχει ακόμα, φυσικά, ασχοληθεί ή επέμβει εισαγγελέας ή οποιοσδήποτε για να την προστατεύσει».

Οπότε, αν δεν καταλήξαμε ακόμα στο προφανές συμπέρασμα, να σας το γράψω εγώ. Μπορούν να μας απειλούν, εκβιάζουν, ξυλοκοπούν. Και κυρίως, μπορούν να μας σκοτώνουν. Ανεμπόδιστοι.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ