Καταγγελία: Πώς οι νέες αντικειμενικές αξίες απεντάσσουν ευάλωτες ομάδες από το κοινωνικό τιμολόγιο και παροχές

Λάβαμε μια καταγγελία, σύμφωνα με την οποία λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, η οικία δύο αδερφιών -το ένα με αναπηρία 80%- απεντάχθηκε από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και έχασε τα περισσότερα επιδόματα τα οποία δικαιούνταν. Προφανώς δεν έχουμε να κάνουμε με ένα «λάθος», αλλά με τακτικές εξοικονόμησης χρημάτων εις βάρος των πολιτών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Καταγγελία: Πώς οι νέες αντικειμενικές αξίες απεντάσσουν ευάλωτες ομάδες από το κοινωνικό τιμολόγιο και παροχές
ΠΡΟΒΟΛΗ

Δημοσιεύουμε αυτούσια την καταγγελία αναγνώστη μας, για την απένταξη από το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρισμού και την απώλεια επιδομάτων προστατευόμενου μέλους.

«Απευθύνομαι σε εσάς λόγω της δημόσια καταγεγραμμένης μεγάλης ευαισθησίας που έχετε επιδείξει και στα αυξημένα θετικά κοινωνικά αντανακλαστικά σας, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στην χώρα μας. Θα ήθελα να θέσω υπόψιν σας ένα ζήτημα που αφορά την μεταχείριση τόσο των ΑμεΑ καθώς και του συνόλου των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε μια περίοδο που έχουμε πολύ υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, έχουμε μία οξύτατη ακρίβεια, µία κρίση ενεργειακή και έχουμε αρνητικές συνέπειες της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ενώ απειλούνται και τα μεσαία στρώματα µε φτωχοποίηση, απεντάσσονται ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.

Με την έναρξη εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών κατά 20% μεσοσταθµικά στο 55% των περιοχών της χώρας -άρα μιλάμε για μεγάλη έκταση και πολλές οικογένειες- και μετά την εκκαθάριση της αξίας της περιουσίας των πολιτών µε την πρόσφατη έκδοση του ΕΝΦΙΑ, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που ήταν ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο µε επιλογή διαχρονικά της πολιτείας μένουν εκτός, απεντάσσονται.

Επιπλέον, έχουμε αποκλεισμό από προνομιακές παροχές μιας πολύ μεγάλης μερίδας πληθυσμού. Αποκλείονται πλέον λόγω αντικειμενικών αξιών από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημά. Αποκλείονται από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, από το επίδομα στεγαστικής συνδρομής για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, αλλά και από το επίδομα στέγασης.

Στην δική μας περίπτωση η αδελφή μου, τυγχάνει, ορφανή και από τους 2 γονείς.

Από την Επιτροπή ΚΕ.Π.Α. διαπιστώθηκε αναπηρία της, σε ποσοστό  80% η οποία παρουσιάστηκε πριν από τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας της και παρουσιάζει ανικανότητα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα.

Λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει το αυξημένο κόστος θεραπείας της και διαβίωσης, το οποίο έχω επωμιστεί ως ο πλησιέστερος και δυστυχώς μοναδικός συγγενής της.

Λόγω του πατέρα μας λαμβάνει μέρος της σύνταξης του, η οποία το έτος 2021 ανήλθε στο ποσό των  3.900€ (σ.σ. η σύνταξη θανόντος γονέα στα 325€ τον μήνα στην περίπτωση αυτή).

Το δικό μου ατομικό εισόδημα στα 13.600€ 

Τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των αναγκών της, καθώς και για την αποκατάσταση των σοβαρότατων οδοντιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, για τα οποία συνδράμω ανάλογα με τις δυνατότητες μου, ως ο μοναδικός της συγγενής.

Δηλώνουμε στην εφορία 2 οικίες με ποσοστό συνιδιοκτησίας, ως η μοναδική κληρονομιά από τους θανούντες γονείς μας 

1. Μία οικία με κύριους χώρους 80 τ.μ, σε χωριό της επαρχίας, με αντικειμενική αξία το φορολογικό έτος 2021 3.600€ και το έτος 2022 3.600€

2. Μια οικία 100 τ.μ. στο Καματερό Αττικής, με αντικειμενική αξία το φορολογικό έτος 2021 33.600€ και το 2022, 64.500€.

Προσπαθήσαμε να υποβάλλουμε αίτηση για την ένταξη μας στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα κατά έτη 2018, 2019, 2020 και 2021, καθόσον πληρούσαμε τις προϋποθέσεις της υπ’ αριθμ.: ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/892/152 Υπουργικής Απόφασης  (ΦΕΚ Β΄ 1403/01.02.2018).

Κατά την διαδικασία των αυτοματοποιημένων ελέγχων όμως εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα «Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού ξεπερνάει το προβλεπόμενο όριο. Δεν πληροίτε το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας. Η αξία της ακίνητης περιουσίας ξεπερνάει το προβλεπόμενο όριο των 135.000,00 € όπως αυτό προκύπτει από την σύνθεση του νοικοκυριού»

Με την έναρξη εφαρμογής των αυξημένων αντικειμενικών αξιών, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό 57732 ΕΞ 2021 ΦΕΚ 2375/Β/7-6-2021 κατά 55% στο Καματερό, και την εκκαθάριση της αξίας της περιουσίας μας με την πρόσφατη έκδοση του ΕΝΦΙΑ, το νοικοκυριό μας που ήταν ενταγμένο σε Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) με βάση την οικονομική μας κατάσταση, απενταχθήκε.

Αιτία είναι ότι στις προϋποθέσεις ένταξης στο ΚΟΤ και χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων περιλαμβάνονται -πέραν από εισοδηματικά κριτήρια- και όρια αξίας ακίνητης περιουσίας των νοικοκυριών. Οι νέες, αυξημένες αξίες της ακίνητης περιουσίας, όπως εισάγονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ στο ηλεκτρονικό σύστημα αιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ και του ΟΠΕΚΑ, παρόλο που η ακίνητη περιουσία δεν έχει στην πραγματικότητα μεταβληθεί, αποκλείουν τα νοικοκυριά από τα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια Α και Β, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (που αυτόματα παραπέμπει στο ΚΟΤ Α), το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής για τους Ανασφάλιστους Υπερήλικες και το Επίδομα Στέγασης

 Για να αρθεί αυτή η αδικία, πρέπει να αποσυνδεθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας από το ΚΟΤ Β και τα τέσσερα Προνοιακά Επιδόματα. Δηλαδή, τα στοιχεία που μεταφέρονται ηλεκτρονικά από την ΑΑΔΕ στις ψηφιακές πλατφόρμες των αιτήσεων προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΟΠΕΚΑ να μην είναι εκείνα των νέων, αυξημένων αντικειμενικών αξιών, αλλά των αξιών που ίσχυαν πριν τις πρόσφατες αυξήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2022 και κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για το «σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης» κατατέθηκε τροπολογία 49 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αποσύνδεση των περιουσιακών ορίων των ΚΟΤ Ηλεκτρικής Ενέργειας από προνοιακές παροχές σε χρήμα του ΟΠΕΚΑ και από τις νέες αντικειμενικές αξίες ακίνητης περιουσίας, η οποία δεν έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση.»

Σημείωση 20/20: Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα ακριβή περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας (σ.σ. και δεν ζητήσαμε περιουσιολόγιο). 'Εχοντας όμως ελέγξει τις διατάξεις, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε πως υπάρχει σύνδεση Προνοιακών επιδομάτων και αξία ακίνητης περιουσίας. Για αυτό τον λόγο και η καταγγελία δημοσιεύεται.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ