Ιστορίες χωρίς φωνή: Τα καπέλα της βασιλικής φρουράς στάζουν αίμα

Η στήλη «Ιστορίες Χωρίς Φωνή» του Πέτρου Κατσάκου στην εφημερίδα «Αυγή» δίνει βήμα στα πλάσματα που δεν μπορούν να μιλήσουν. Πρώτη φορά τα ζώα αποκτούν βήμα και ουρλιάζουν για τα δικαιώματά τους. Με τρόπο που μόνο ένας αφηγητής με ενσυναίσθηση μπορεί να κάνει.

Ιστορίες χωρίς φωνή: Τα καπέλα της βασιλικής φρουράς στάζουν αίμα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Του Πέτρου Κατσάκου*

Ο θάνατος και η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ τους έφερε και πάλι σε πρώτο πλάνο καθώς η εικόνα τους υπάρχει σχεδόν σε κάθε ρεπορτάζ, σε κάθε αφιέρωμα. Μιλάμε για τους άνδρες της βρετανικής βασιλικής φρουράς. Τους στρατιώτες που αποτελούν μια από τις δημοφιλέστερες τουριστικές ατραξιόν για κάθε επισκέπτη του Λονδίνου καθώς η κόκκινη στολή αλλά πολύ περισσότερο τα πανύψηλα γούνινα καπέλα τους, τα περίφημα"bearskin", είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες εικόνες σε όλον τον πλανήτη. Αυτό που δεν αναγνωρίζεται πάντως είναι το δικαίωμα κάποιων ζώων να μη σκοτώνονται, να μη γδέρνονται και να μη γίνονται καπέλα για στρατιώτες στη Μεγάλη Βρετανία. Δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα στις μαύρες αρκούδες του Καναδά να μη γίνονται τα περίφημα bearskin της βασιλικής φρουράς μέχρι χθες της Ελισάβετ και αύριο του Καρόλου.

Το αίμα στάζει από την εποχή του Βατερλό

Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 1815 και κατά την διάρκεια της περίφημης μάχης του Βατερλό, όταν οι Άγγλοι στρατιώτες εντυπωσιάστηκαν από τα μαύρα γούνινα καπέλα που πήραν λάφυρα από τους ηττημένους Γάλλους και αποφάσισαν να τα εντάξουν στις στολές κάποιων ταγμάτων ώστε με το ύψος τους, που φτάνουν σχεδόν μισό μέτρο, να δείχνουν πιο τρομακτικοί στους εχθρούς. Μόνο που ακόμα πιο τρομακτική είναι η ιστορία που κρύβουν τα bearskin των βασιλικών φρουρών, αφού κάθε ένα είναι και μια σκοτωμένη αρκούδα και τα καπέλα αυτά στάζουν το αίμα κάποιων αθώων ζώων που εξακολουθούν να πέφτουν ακόμα και σήμερα θύματα μιας απαρχαιωμένης παράδοσης που η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να αποποιηθεί.

Μια νεκρή αρκούδα για κάθε καπέλο

Το καλοκαίρι του 2022, ήταν που συζητήθηκε για τελευταία φορά το αίτημα εκατό και πλέον χιλιάδων Βρετανών πολιτών που ζητούσαν από το κοινοβούλιο της χώρας να αντικαταστήσει την γούνα αρκούδας στα καπέλα των βασιλικών φρουρών με μια μαύρη συνθετική γούνα από την εταιρεία ecopel. Παρά τις υπογραφές αλλά και την πίεση μεγάλων φιλοζωικών οργανώσεων όπως η PETA, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας αρνήθηκε να βάλει τέλος σε μια βαμμένη με το αίμα αρκούδων παράδοση απορρίπτοντας το αίτημα με την δικαιολογία πως η συνθετική γούνα δεν καλύπτει τις υψηλές προδιαγραφές ενός στρατιωτικού σώματος που υπάρχει μόνο για να φωτογραφίζονται μαζί του οι τουρίστες. Σήμερα υπολογίζεται πως η βασιλική φρουρά αριθμεί 1.400 στρατιώτες, που σημαίνει πως τόσες είναι και οι αρκούδες που έχουν σκοτωθεί και γδαρθεί για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες του θεσμού. Ενός θεσμού που υπολογίζεται πως την τελευταία επταετία έχει κοστίσει στους φορολογούμενους σχεδόν ένα εκατομμύριο στερλίνες μόνο για τα καναδικής προέλευσης γούνινα καπέλα των διακοσμητικών φρουρών του βρετανικού στέμματος.

Πόσο “νόμιμες” είναι οι δολοφονίες αρκούδων στον Καναδά;

Η εναλλακτική πρόταση που κατατέθηκε στην βρετανική κυβέρνηση, προέβλεπε την δωρεάν παροχή συνθετικής γούνας έως το 2030 και με την οποία θα κατασκευάζονταν τα καπέλα της βασιλικής φρουράς ως μια λύση που θα έσωζε από θάνατο έναν μεγάλο αριθμό ζώων που χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους για την διατήρηση μιας αιματοβαμμένης παράδοσης. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που αρνήθηκε τελικά την πρόταση, αντέτεινε πως οι αρκούδες αυτές δεν σκοτώνονται με σκοπό να γίνουν καπέλα αλλά θα σκοτώνονταν έτσι κι αλλιώς από κάποιο πρόγραμμα της καναδικής κυβέρνησης για την “προστασία” της μαύρης αρκούδας μέσω του ελέγχου του πληθυσμού (!!!) της στα δάση της χώρας. Σύμφωνα πάντως με τους εκπροσώπους των φιλοζωικών οργανώσεων, πίσω από το πρόγραμμα αυτό κρύβεται ένα οργανωμένο κυνήγι με όπλα και δηλητηριώδη δολώματα που τροφοδοτεί το παγκόσμιο εμπόριο γούνας από μαύρη αρκούδα που σε πολλές περιοχές του Καναδά είναι εντελώς εκτός ελέγχου με άγνωστο αριθμό ζώων που σκοτώνονται ανεξέλεγκτα και κάποια από αυτά καταλήγουν στη Μεγάλη Βρετανία έναντι περίπου 2.000 λιρών για κάθε καπέλο.

Η μάχη συνεχίζεται

Παρά την απόρριψη της εναλλακτικής πρότασης για συνθετική γούνα, οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων στην Μεγάλη Βρετανία δεν το βάζουν κάτω και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την κατάργηση της συγκεκριμένης παράδοσης, πιέζοντας παράλληλα και την βασιλική οικογένεια στην κατεύθυνση αυτή και θυμίζοντας πως αντίστοιχη πίεση προς την Ελισάβετ είχε αποφέρει καρπούς του 2019 όταν και η βασίλισσα είχε ανακοινώσει πως θα έβγαζε την γούνα ως υλικό από την γκαρνταρόμπα της για ηθικούς και περιβαλλοντικούς λόγους (ή από τύψεις για τα αμέτρητα ζώα που είχε σκοτώσει κατά την διάρκεια της αγαπημένης κυνηγετικής ενασχόλησης). Αυτή είναι μια ιστορία που οι πρωταγωνιστές της δεν μπορούν να μας την πουν γιατί δεν έχουν φωνή να την πουν. Ας γίνουμε η φωνή τους. 

*Πηγή: Η Αυγή

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ