Μια σειρά από ευτυχείς συμπτώσεις για τον Αστυνομικό που κατηγορείται για βιασμούς, ξυλοδαρμούς και trafficking στην Ηλιούπολη

Η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη, που έχει αναλάβει την επιζήσασα από κύκλωμα trafficking στην Ηλιούπολη, ήταν ιδιαίτερα «άτυχη»: Όχι μόνο η εκδίκαση της υπόθεσης καθυστερεί ενώ πλησιάζει απειλητικά το 18μηνο της αποφυλάκισης, αλλά θα περάσει και πειθαρχικό για άλλη υπόθεση σε ημέρα που μπορεί να συμπέσει με την αναμενόμενη δίκη.

Μια σειρά από ευτυχείς συμπτώσεις για τον Αστυνομικό που κατηγορείται για βιασμούς, ξυλοδαρμούς και trafficking στην Ηλιούπολη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ένα σύντομο χρονικό της υπόθεσης

Να ενημερώσουμε όσους δεν παρακολουθούν στενά την υπόθεση, πως βρίσκεται κολλημένη στα χέρια Εισαγγελέα Εφετών, για να κάνει πρόταση επί της εφέσεως του κατηγορουμένου και είναι η μοναδική δίκη τα τελευταία χρόνια, μαζί με αυτήν την Χρυσής Αυγής (σ.σ. o κατηγορούμενος αστυνομικός με το τατουάζ ACAB, έχει τον ίδιο δικηγόρο με τον ό,τι-κινείται-σφάζεται Πατέλη της Χρυσής Αυγής και ακόμα έναν δικηγόρο από γνωστή οικογένεια της Κρήτης), όπου δεν έχουν διαχωριστεί τα πλημμελήματα από τα κακουργήματα, ώστε να δικαστούν κατά προτεραιότητα και οι κατηγορούμενοι να παραμείνουν στην φυλακή μέχρι να εκδικαστούν τα κακουργήματα. Φαίνεται πως αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι με τον χρόνο, όπως και στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, όπου εν τέλει έπαιζαν τον Παππά (ο οποίος δραπέτευσε από τα «Δρακόντεια μέτρα παρακολούθησης») είναι της μόδας, όταν οι φερόμενοι ως δράστες είναι φιλικοί προς το… περιβάλλον.

Η επιζήσασα όχι μόνο έχει επανατραυματιστεί κατ’ εξακολούθηση από δηλώσεις σε κανάλια και μέσα ενημέρωσης που έχει κάνει η πλευρά των κατηγορουμένων, αλλά έχει δεχθεί και απειλές κατά της ζωής της, όπου δύο από αυτές τις περιπτώσεις έφτασαν μέχρι την ανακρίτρια που έχει αναλάβει την υπόθεση. Αν παρέλθει το δεκαοκτάμηνο θα είναι μια φανερή πια σύσταση της Δικαιοσύνης πως δεν σκοπεύει να την προστατέψει. Για την υπόθεση κατηγορούνται, πέρα από τον Αστυνομικό, ο πατέρας της με κατηγορίες για βιασμό κατ’ εξακολούθηση (από όταν η μηνύτρια ήταν 10 ετών) και οπλοκατοχή, συνεργός του αστυνομικού και πρώην σύντροφος της κοπέλας που και αυτός φέρεται να την εξέδιδε.

Η καταγγελία της Αντωνίας Λεγάκη τονίζει πως η υπόθεσή της θα έπρεπε να εκδικαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο αργότερα (σύμφωνα με έτερες υποθέσεις του πειθαρχικού που καταγγέλθηκαν την ίδια περίοδο). Όμως στην περίπτωσή της όχι μόνο άλλαξε η σειρά και επισπεύθηκε, αλλά συνέπεσε με την κρίσιμη υπόθεση του trafficking της Ηλιούπολης, που είχε καταγγείλει σε έτερο Δελτίο Τύπου πως καθυστερεί με κίνδυνο παρέλευσης του 18μηνου και αποφυλάκισης των προφυλακισμένων.

Να αναφέρουμε τι περιλαμβάνει συνήθως το Sex Trafficking: Στην αρχή κερδίζουν την εμπιστοσύνη του θύματος με υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή ή ως σύντροφοι (η περίπτωση του φερόμενου ως δράστη αστυνομικού). Μετά αρχίζει να μπαίνει η ιδέα της εκπόρνευσης, είτε μέσω της χρήσης ναρκωτικών, είτε λεκτικά. Φυσικά, ταυτόχρονα έχουμε στέρηση της ελευθερίας σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Αν υπάρξουν αντιδράσεις (αυτό που καταγέλθηκε εδώ) έχουμε αλλεπάλληλους βιασμούς και καθημερινούς ξυλοδαρμούς, ενίοτε από ομάδες μέχρι και 20 ατόμων. Προκαλούν τόσο πολύ φυσικό και ψυχικό πόνο, που οτιδήποτε άλλο μοιάζει ως λογική επιλογή. Πολλές φορές αν η οικογένεια είναι σε άλλη χώρα, μέλη της απειλούνται με δολοφονία, βιασμό ή άλλα μέτρα ώστε να καμφθεί η αντίσταση του θύματος. Αυτά γιατί η λέξη «Trafficking», είναι απλά μια κενή λέξη αν δεν καταλαβαίνουμε το πλήρες νόημά της. Πόσο μάλλον οι φράσεις «Αστυνομικός/Πατέρας Trafficker» ή «κύκλωμα trafficking».

To πρόσφατο Δελτίο Τύπου της Αντωνίας Λεγάκη

«Με την έναρξη του δικαστικού έτους, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με καλεί σε επείγουσα πειθαρχική διαδικασία, διότι υπερασπίστηκα εντολείς μου οι οποίοι εξαναγκάζονταν, να κλείσουν το συνεταιριστικό τους φροντιστήριο (ΚΟΙΝΣΕΠ) εάν δεν υποτάσσονταν στην καταχρηστική και παράνομη προσταγή να μετατραπούν σε εμπορική εταιρία.

Συγκεκριμένα, οι εντολείς μου με ενημέρωσαν ότι επί διετία (2019-2021), ο ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού) αρνείτο να ανανεώσει την άδεια του φροντιστηρίου τους, διότι η νομική σύμβουλος του Οργανισμού, τους επέβαλε παράνομα να μετατρέψουν την ΚΟΙΝΣΕΠ σε εμπορική εταιρία (με πολύ περισσότερα έξοδα και άλλον προσανατολισμό). Διότι, όπως τους έλεγε, κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό στα άλλα εμπορικά φροντιστήρια! Δεκαπέντε άνθρωποι θα έμεναν άνεργοι για να βοηθηθούν τα μεγάλα εμπορικά φροντιστήρια!

Η ηγεσία του ΕΟΠΠΕΠ, του Οργανισμού που εκδίδει και ανανεώνει τις άδειες, έχει καταγγελθεί και στο παρελθόν δημόσια, για σχέσεις με συμφέροντα μεγάλων ιδιωτικών φροντιστηρίων! Λίγο αργότερα μάθαμε ότι στην θέση της διοίκησης του Οργανισμού βρισκόταν συχνά μεγαλοφροντιστηριάρχης της περιοχής, σύζυγος της διοικήτριας και προϊσταμένης της νομικής συμβούλου.

Το γεγονός αυτό κατήγγειλα, όπως όφειλα, με εξώδικό μου στον ΕΟΠΠΕΠ και τότε αφ’ ενός εκδόθηκε ταχύτατα η χρονίζουσα ανανέωση αδείας των εντολέων μου (χωρίς να ενημερωθούν), αφ’ ετέρου η συνάδελφός μου άσκησε πειθαρχική αναφορά στο Δ.Σ.Α. εναντίον μου για «απρέπεια».

Ο Δ.Σ.Α., παρ’ ότι οι εντολείς μου επιβεβαίωσαν ενόρκως ότι οι ίδιοι μου είχαν δώσει σχετική εντολή για τις ενέργειές μου (άρα όφειλα να την διατυπώσω), άσκησε σε βάρος μου πειθαρχική δίωξη, ενώ δεν διερεύνησε ούτε καν προσχηματικά την δική μου καταγγελία για πειθαρχικό έλεγχο της καταγγέλουσας, παρ’ ότι την επανέλαβα και εγγράφως ενώπιον του!

Αντιθέτως, σε μία απολύτως “fast track” διαδικασία, μου κοινοποίησε κλήση για να εμφανιστώ στο πειθαρχικό συμβούλιο εντός 10 ημερών, στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ αντίστοιχης χρονολογίας υποθέσεις προσδιορίζονται μετά από ένα χρόνο! «Με άνωθεν παρέμβαση» όπως έμαθα… Ποιος άραγε έχει την εξουσία να αλλάζει τη σειρά των υποθέσεων στο πειθαρχικό συμβούλιο; Και γιατί;

Επιπλέον, αυτό το “fast track”, είναι δυνατόν να με εμποδίσει να παραστώ στη δίκη του trafficking της Ηλιούπολης, που έχω καταγγείλει ότι αργεί παραπάνω απ το κανονικό να προσδιοριστεί και υπάρχει κίνδυνος αποφυλάκισης των κατηγορουμένων.

Δεν είναι προσωπική υπόθεση. Η ηγεσία του Δ.Σ.Α. δεν στάθηκε ποτέ αρωγός της αγωνιζόμενης δικηγορίας. Ολοένα και περισσότεροι δικηγόροι γινόμαστε στόχοι εκφοβιστικής πειθαρχικής και ποινικής δίωξης όταν υπερασπιζόμαστε κοινωνικα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών. Πολύ περισσότερο, όταν αποκαλύπτουμε τη στενή σχέση κρατικών φορέων με επιχειρηματικά συμφέροντα. Ή όταν εκθέτουμε στη δημοσιότητα την απροθυμία της Δικαιοσύνης να προστατεύσει τα θύματα της εγκληματικής δράσης αστυνομικών…

Εμείς όμως, παραμένουμε υπερασπιστές δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Συλλογικά θα δώσουμε και αυτή τη μάχη.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΛΕΓΑΚΗ»

Μπορούμε να καταλάβουμε πως η κυρία Λεγάκη θέτει έναν ισχυρισμό. Αυτό που είναι: Πως η πειθαρχική της δίωξη για... απρέπεια (όταν απλά απέστειλε εξώδικο κατ' εντολή των πελατών της) και με ορισμό σε ημερομηνία κοντά στην συγκεκριμένη δίκη, θέτει ένα μήνυμα: «Αρχίστε να κινείστε με τα νερά μας». Κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, όταν αρχικά της απαγορεύθηκε να συναντήσει την πελάτισσά της, η οποία είχε σχεδόν απαχθεί από τις Εσωτερικές Υποθέσεις προς άγνωστη κατεύθυνση! Σάββατο κινήθηκαν οι διαδικασίες και Κυριακή συνάντησε η καταγγέλουσα την δικηγόρο της, παρότι η τελευταία είχε κληθεί και σπεύσει άμεσα προς υπεράσπισή της 19χρονης. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ