Το 20/20 στο Ευρωκοινοβούλιο!

Ναι. Έχει φτάσει η στιγμή να συζητήσουμε πλατιά και μαζικά για την Κλιματική Αλλαγή, την αναχαίτισή της, αλλά κυρίως για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, μια νέα Συμφωνία που ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που θα επηρεάσει ολιστικά την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα. Η κατάσταση, όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι πολύ κρίσιμη. Αλλά δεν είναι μη αναστρέψιμη.

Το 20/20 στο Ευρωκοινοβούλιο!
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Για Το Κλίμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα κλιμάκιά της, στον τομέα αυτόν επέδειξε σωστά αντανακλαστικά και σοβαρότητα. Ήδη από την προηγούμενη δεκαετία έχει θέσει επί τάπητος το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την αναγκαιότητα ύπαρξης και συνυπογραφής ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου Για Το Κλίμα, καθολικής αποδοχής, που θα λειτουργήσει αναχαιτιστικά στην -ολοένα και πιο κοντινή μας- απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Επιτροπές, συμβούλια, νομοσχέδια, διαβουλεύσεις, προτάσεις, λύσεις, όλα στην υπηρεσία αυτού του μοναδικά σημαντικού σκοπού. 

Ωστόσο, όσες αποφάσεις και αν ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο, δεν θα λειτουργήσουν ποτέ αποτελεσματικά εάν οι ίδιοι οι λαοί της Ευρώπης δεν πάρουμε το ζήτημα στα χέρια μας. Αν όλοι εμείς ενημερωθούμε σωστά και έγκαιρα για αυτές τις δράσεις, τις κατανοήσουμε σε βάθος, τις κάνουμε κτήμα μας και προσπαθήσουμε να διαχύσουμε τις πληροφορίες σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης, τότε ναι. Μπορούμε να πιάσουμε τον στόχο. Και ο στόχος είναι ένας και μοναδικός: Μηδενικοί ρύποι ως το έτος 2050, δηλαδή πλήρης κλιματική ουδετερότητα. Αν το καταφέρουμε, η Ευρώπη θα είναι η πρώτη βασική οικονομία της Γης που θα πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

Η πρόκληση στο 20/20 Magazine

Με μεγάλη χαρά αποδεχτήκαμε στο 20/20 Magazine την επίσημη πρόταση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πέτρου Κόκκαλη, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, να είμαστε προσκεκλημένοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να συμμετάσχουμε ενεργά στην πρώτη εξωστρεφή διαβούλευση για το Σύμφωνο Για Το Κλίμα. Ο Αντώνης Παπαβομβολάκης θα είναι Πρεσβευτής για το Κλίμα εκ μέρους του 20/20 και μαζί με άλλους 29 Έλληνες Ambassadors (τεχνοκράτες, επιστημονικούς συμβούλους, δημοσιογράφους, αναλυτές, αυτοδιοικητικούς κ.ά.) θα βρεθεί στις Βρυξέλλες και για τρεις ημέρες θα μας μεταφέρει όλα όσα θα διαμειφθούν εκεί. Ο κ. Κόκκαλης είναι ο πρώτος Ευρωβουλευτής από την Ελλάδα -αλλά και ένας από τους πρώτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση- που διοργανώνει επίσημο ταξίδι σε Πρεσβευτές του Κλίματος, απευθύνοντάς τους προσωπικό κάλεσμα να βρεθούν στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικογένειας. Επικεφαλής της αποστολής (Εθνικός Συντονιστής) θα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, γενικός διευθυντής του «Οργάνωση Γη».

Το τριήμερο πρόγραμμα ομιλιών και διαβουλεύσεων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με την επιστροφή των Πρεσβευτών του Κλίματος στην Ελλάδα, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου.

Το διακύβευμα

Όπως είπε και ο ίδιος ο Ευρωβουλευτής, απευθυνόμενος στους καλεσμένους του, στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στα κεντρικά του γραφεία «Οργάνωση Γη» την περασμένη Δευτέρα 19/9: «Με αυτό το ταξίδι, επιδιώκουμε να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν πληρέστερα εσάς, τους Πρεσβευτές για το Κλίμα, ούτως ώστε και εσείς με τη σειρά σας να περάσετε το μήνυμα στο ευρύ κοινό. Χωρίς αυτό, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε απόφαση λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όσο υψηλό επίπεδο και αν ληφθεί. Ελπίζουμε, αυτή η αρχή που κάνουμε εδώ για πρώτη φορά, να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους Ευρωβουλευτές απ’ όλα τα κράτη-μέλη”.

Το σημαντικότερο όλων, είναι πως δεν πρόκειται για ένα εθιμοτυπικό ταξίδι εισηγήσεων και διαγραμμάτων, αλλά μια ζωντανή ζύμωση ανήσυχων Ευρωπαίων, που θα μιλήσουν, αλλά και θα ακούσουν, που θα εισηγηθούν, αλλά και θα ενημερωθούν. Οι Πρεσβευτές έχουν ήδη επιλέξει δύο θεματικές: Τη δράση για το Κλίμα στις Πόλεις (Urban Green Deals) και τα βιωματικά προγράμματα σύνδεσης με τη Φύση για όλες τις ηλικίες (Nature-Based Learning).

Το 20/20 Magazine, πάντα στον πυρήνα των σημαντικών εξελίξεων, θα εξασφαλίσει και θα δημοσιεύσει όλα τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν, θα αναδείξει τους ανθρώπους που θα παίξουν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο στο προσεχές διάστημα και θα βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης για κάθε νευραλγική εξέλιξη για το Κλίμα, καθώς και τους σημαντικούς σταθμούς στην πορεία διαμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου. Με αρθρογραφία, podcasts και vidcasts, θα συμμετέχει ενεργά σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια, για το καλό όλων μας, για το καλό του πλανήτη.

Είναι η απέλπιδα προσπάθεια, να σωθεί ο άνθρωπος από τον άνθρωπο.

Και θα είμαστε εκεί.

* Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Σοφία Μανδηλαρά και τον Κωνσταντίνο Αλεξάκο.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ