Ιστορίες χωρίς φωνή: Σκοτώνουν για μια φωτογραφία

Η στήλη «Ιστορίες Χωρίς Φωνή» του Πέτρου Κατσάκου στην εφημερίδα «Αυγή» δίνει βήμα στα πλάσματα που δεν μπορούν να μιλήσουν. Πρώτη φορά τα ζώα αποκτούν βήμα και ουρλιάζουν για τα δικαιώματά τους. Με τρόπο που μόνο ένας αφηγητής με ενσυναίσθηση μπορεί να κάνει.

Ιστορίες χωρίς φωνή: Σκοτώνουν για μια φωτογραφία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Του Πέτρου Κατσάκου*

Το να σκοτώνεις μόνο και μόνο για να φωτογραφηθείς με το θύμα σου είναι κάτι που ξεπερνά κάθε όριο διαστροφής στην ιστορία της σχέσης του ανθρώπου με τα ζώα. Γιατί το να περνάς από το κυνήγι ζώων για τροφή σε ένα εγκληματικό χόμπι που ονομάζεται κυνήγι trophy μόνο υγιή εξέλιξη του ανθρώπινου είδους δεν θυμίζει. Και όμως το κυνήγι τροπαίων, γνωστό παγκοσμίως ως “trophy hunting”, σήμερα ανθεί όσο δεν χωράει ο νους του μέσου ανθρώπου και μια τεράστια εμπορική επιχείρηση που εξαφανίζει συστηματικά από προσώπου γης εκατομμύρια άγρια και μη ζώα αποτελεί σήμερα πηγή ικανοποίησης άγριων και δολοφονικών ενστίκτων. Χιλιάδες άνθρωποι, ιδιαίτερα υψηλής οικονομικής επιφάνειας, πληρώνουν αδρά για την συμμετοχή τους σε κυνηγετικές επιδρομές, κυρίως στην αφρικανική ήπειρο, ανταγωνιζόμενοι μεταξύ τους για το ποιοι θα σκοτώσουν τα περισσότερα άγρια ή σπάνια ζώα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων λιονταριών, ελεφάντων και ρινόκερων που απειλούνται με εξαφάνιση, έχουν σφαγιαστεί την τελευταία δεκαετία, από πλούσιους κυνηγούς που ανταγωνίζονται για το ποιος θα σκοτώσει τα περισσότερα ή τα πιο σπάνια άγρια ζώα. Οι κυνηγοί τροπαίων υπολογίζεται πως σκοτώνουν ένα ζώο κάθε τρία λεπτά αφήνοντας τον πλανήτη φτωχότερο μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τα δολοφονικά τους ένστικτα που απαθανατίζονται σε μια αναμνηστική φωτογραφία - απόδειξη του έργου τους που αποτελεί και αποτύπωμα του σύγχρονου ανθρώπου πάνω στη γη.

Ο ετήσιος τζίρος αυτής της μορφής κυνηγιού αγγίζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ καθώς απευθύνεται αποκλειστικά σε μια παγκόσμια οικονομική ελίτ, μεταξύ των οποίων και οι 800 κυνηγοί που έχουν καταφέρει να κερδίσουν τα τελευταία χρόνια το βραβείο “African Big 5”, ένα βραβείο που σημαίνει πως ο κυνηγός έχει σκοτώσει τουλάχιστον ένα λιοντάρι, έναν ελέφαντα, μια λεοπάρδαλη, έναν μαύρο ή λευκό ρινόκερο και έναν βούβαλο.

Κυνηγετικό λόμπι που χρηματίζει

Το κυνήγι τροπαίων, που ξεκίνησε σαν μια επικερδής επιχείρηση της αποικιοκρατίας στην Αφρική εξάγοντας στην Δύση χαυλιόδοντες ελεφάντων, μύτες από ρινόκερους, κεφάλια λιονταριών και δέρματα καμηλοπάρδαλης και αποτυπώθηκε στον ορισμό του «λευκού κυνηγού» μετατράπηκε τις τελευταίες δεκαετίες σε κάτι ακόμα πιο αποκρουστικό, καθώς τα ζώα σκοτώνονται μόνο για να σκοτωθούν και να αποτελέσουν ντεκόρ σε μια νεκρή φωτογραφία. 

«Οι μελλοντικές γενιές θα κοιτάξουν πίσω σοκαρισμένοι με το πώς επιτρέψαμε στα πιο απειλούμενα είδη του κόσμου να δολοφονηθούν ομαδικά από τους τοξικομανείς της αδρεναλίνης για να κυνηγήσουν χαμογελώντας selfies και φρικιαστικά αναμνηστικά. Το κυνήγι τροπαίων δεν αφορά μια χούφτα άρρωστα άτομα – πρόκειται για μια τεράστια παγκόσμια βιομηχανία που κατέχει εξαιρετική δύναμη και χειραγωγεί τις κυβερνήσεις», επισημαίνει στο βιβλίο του “TROPHY LEAKS” για την συγκεκριμένη μορφή κυνηγιού, ο δημοσιογράφος Εντουάρντο Γκονζάλβες καταθέτοντας στοιχεία που εμπλέκουν στην βιομηχανία δολοφονίας άγριων ζώων Αφρικανούς πολιτικούς ηγέτες αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες των ΗΠΑ που στήριξαν οικονομικά τον Ντόναλντ Τραμπ με παχυλές δωρεές κατά την διάρκεια των προεκλογικών του αγώνων. Παρότι το κυνήγι τροπαίων θεωρείται εν μέρει νόμιμο και ελεγχόμενο είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης έχει φέρει σε αρκετά δύσκολη θέση τους οπαδούς του. Όπως για παράδειγμα ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας που στιγματίστηκε ανεπανόρθωτα όταν αποκαλύφθηκε ένα πολυδάπανο ταξίδι για κυνήγι ελέφαντα στη Μποτσουάνα που κόστισε 35.000 ευρώ το 2012, την εποχή που η χώρα του είχε βυθιστεί στην οικονομική κρίση και η ανεργία άγγιζε το 23%.

Αποκάλυψη τώρα!

Οι κυνηγοί μέλη του Safari Club International (SCI) συνηθίζουν να απονέμουν ένα ειδικό βραβείο σε όποιον πυροβολήσει περισσότερα από 80 διαφορετικά αφρικανικά είδη. Αυτό από μόνο του αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος της καταστροφής που έχουν αφήσει πίσω τους οι κυνηγοί τροπαίων. Λόγω της ακόρεστης δολοφονικής τους μανίας, όμως, αλλά και των διεθνών αντιδράσεων που το χόμπι τους πλέον προκαλεί παγκοσμίως είναι υποχρεωμένοι πλέον να προσαρμόζουν την δράση τους σε νέα δεδομένα δημιουργώντας ένα νέο είδος κυνηγιού που ανθεί κυρίως στις ΗΠΑ και θυμίζει την ταινία Αποκάλυψη τώρα με τους κυνηγούς να πυροβολούν από ελικόπτερα ότι ζώο βλέπουν μπροστά τους όπως ακριβώς και οι Αμερικανοί στρατιώτες του Κόπολα στην περίφημη σκηνή που υπό τους ήχους του Βάγκνερ πυροβολούσαν γυναικόπαιδα στο Βιετνάμ.

Αν και επισήμως το κυνήγι αυτό υποτίθεται πως αφορά μονάχα σε αγριογούρουνα, εκατοντάδες βίντεο στο διαδίκτυο δείχνουν πως οι κυνηγοί σκοτώνουν αδιακρίτως ότι ζώο περάσει από το οπτικό τους πεδίο, ακόμη και σκυλιά. Ο ιστότοπος της Helicopter Pig Hunting, που εδρεύει στο Τέξας, υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει τίποτα πιο ερεθιστικό από τα να βουίζουν οι έλικες πάνω από τα κοπάδια των τρομαγμένων γουρουνιών κι εσένα να σου προκαλεί μια γλυκιά φαγούρα η σκανδάλη πάνω στο δάχτυλο». Μόνο που για να νιώσει κάποιος αυτή την αίσθηση, για παράδειγμα στην πολιτεία του Τέξας θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 5.000 δολάρια για να πάρει μέρος σε κυνήγι ζώων με ελικόπτερο. Στην τιμή φυσικά περιλαμβάνονται και οι απαραίτητες φωτογραφίες στο έδαφος μπροστά στα νεκρά ζώα, που αποτελούν και ένα τρόπαιο που στην συνέχεια θα αφεθεί εκεί να σαπίσει προς δόξα της ανωτερότητας του ανθρώπινου είδους που σκοτώνει μόνο και μόνο για διασκέδαση.

*Πηγή: Η Αυγή

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ