Δημοψήφισμα α λα Ρωσικά με φανερή ψηφοφορία παρουσία του στρατού κατοχής

Στο Ντονέτσκ ψήφισαν υπέρ της ένωσης με την Ρωσία το 99,23% στο Λουγκάνσκ το 98,42% των ψηφοφόρων, στην Ζαπορίζια το 93,11% και στην Χερσώνα το 87,05%. Δηλαδή το 15% της Ουκρανίας αναμένεται να προσαρτηθεί στην Ρωσική Ομοσπονδία σε μια «μεγάλη μέρα για την Δημοκρατία», όπως θα ανακοινώσει ο Πούτιν αύριο, Παρασκευή.

Δημοψήφισμα α λα Ρωσικά με φανερή ψηφοφορία παρουσία του στρατού κατοχής
ΠΡΟΒΟΛΗ

Εδώ να σημειωθεί, απλά για να σημειωθεί, πως εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί κάτοικοι έχουν διαφύγει από τις κατεχόμενες περιοχές σχεδόν από την έναρξη του πολέμου. Φυσικά δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση πως όσοι παρέμειναν στις εστίες τους και αισθάνονται Ουκρανοί πολίτες πήγαν να ψηφίσουν στο παράνομο δημοψήφισμα, που δημιουργεί άλλο ένα κακό προηγούμενο με το μυαλό σε άλλες κατεχόμενες περιοχές.

Αύριο Παρασκευή, αναμένεται η ένταξη των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στην Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ντμίτρι Πεσκόφ, όπου πέρα από τις υπογραφές, ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναμένεται να βγάλει και ομιλία, ενώ στην συνέχεια θα συναντηθεί με τους διορισμένους από την Μόσχα διοικητές των περιοχών αυτών. Δεν κάνουμε χρήση του όρου «Κυβερνήτες», γιατί όπως θα δείτε υπάρχουν πολλά προβληματικά σημεία.

Αφού πρώτα τονίσουμε πόσο πολύτιμοι θεωρούνται οι «Διεθνείς Παρατηρητές» για ένα καθεστώς όπως του Πούτιν, φανταστείτε πως αυτοί οι παρατηρητές με κάποιον τρόπο θα ανταμειφθούν. Πέρα από τους ακροδεξιούς συμμάχους του Πούτιν με σύνδεσμο τον Αλεξάντερ Ντούγκιν, έχουμε δημοσιογράφους από τις ρωσικές γραμμές και «παρατηρητές» από χώρες με ισχυρή διείσδυση της Ρωσίας, είτε μέσω πωλήσεων όπλων, είτε μέσω επενδύσεων ειδικά από την Αφρική. Το διευθυντικό στέλεχος επιχείρησης του ενεργειακού τομέα της Γερμανίας, Stefan Schnaller, ο οποίος δήλωσε στο TASS πως όλα κύλησαν ομαλά στην... Ζαπορίζια. Έναν τόπο που διενήργησε δημοψήφισμα ως ενεργό θέρετρο πολέμου. Δύο ημέρες μετά και πριν κλείσουν οι κάλπες, ο Stefan απολύθηκε από την εταιρεία που εργάζονταν (Energie Waldeck-Frankenberg), αλλά υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να βρει εργασία αλλού, κανείς δεν χάνεται. Άλλος Γερμανός παρατηρητής ο Thomas Roper, ο οποίος είναι «δημοσιογράφος» που ασχολείται με θεωρίες συνωμοσίας. Μην ξεχνάμε πως μέλη του ξενοφοβικού γερμανικού κόμματος AfD, με ισχυρούς δεσμούς με τον Alexander Dugin, θα ταξίδευαν επίσης ως διεθνείς εκλογικοί παρατηρητές, αλλά το κόμμα απείλησε με αναστολή της κομματικής ιδιότητας όσους ταξίδευαν. Άλλη μια περίπτωση είναι ο Gianfranco Vestuto που μίλησε το Σάββατο στο TASS πριν κλείσουν οι κάλπες (έκλεισαν σήμερα μετά από 5 ημέρες). Αφού μίλησε με σιγουριά για το αποτέλεσμα στο Ρωσικό Πρακτορείο για την διαδικασία στο Ντονμπάς «εθελοντική και ελεύθερη επανένωση με την Ρωσία» (αντικειμενικότατη η διατύπωσή του), αποδείχθηκε ότι είναι Ιταλός πολιτικός της Lega του Σαλβίνι και ιδρυτής παραρτήματος της Lega. Έτερο διαμαντάκι από την Ιταλία ο Eliseo Bertolasi που και αυτός συνδέεται με τον Alexander Dugin. Άλλος ένας παρατηρητής ήταν ο Wyatt Reed, Αμερικανός πολίτης που εργάζεται για το ρωσικό Sputnik. Την Γαλλία εκπροσώπησαν πολλά μέλη, ανάμεσα σε αυτούς ο Andre Chanclu του ακροδεξιού κινήματος Ομάδα Εθνικής Άμυνας και ο όχι και τόσο αντικειμενικός Γάλλος δημογράφος Luc Benoit, ενώ υπήρχαν και πολλά άτομα ρωσικής καταγωγής με ξένα διαβατήρια. Τέλος, πολλά μέλη ήταν δημοσιογράφοι με «ελευθέρας» στις ρωσικές γραμμές του πολέμου, οι οποίοι δεν είναι περισσότερο αντικειμενικοί από τους αντίστοιχους στις ουκρανικές γραμμές.

Συνολικά δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμο το δημοψήφισμα από την διεθνή κοινότητα, καθώς μιλάμε για ενεργές πολεμικές ζώνες, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαφύγει. H δε ψηφοφορία δεν ήταν μυστική, αλλά... φανερή. Το όμορφο κλίμα έκλεινε με οπλισμένους στρατιώτες στις αίθουσες που είχαν στηθεί κάλπες, ενώ έχουν γίνει καταγγελίες πως τους ψηφοφόρους τους έπαιρναν στρατιώτες από το σπίτι τους. Οι περισσότεροι έχουν ξαναπάρει μέρος σε τουλάχιστον μια παράνομη εκλογική αναμέτρηση ή είναι μέλη κομμάτων. Σε αυτό το δημοψήφισμα προσήλθαν διεθνείς εκλογικοί παρατηρητές από χώρες που δεν είχαν δηλώσει εκλογικούς παρατηρητές και δεν αναγνωρίζουν την νομιμότητα του δημοψηφίσματος (στην Ινδία έχει γίνει σκάνδαλο με την συμμετοχή της Purnima Anand). Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που συλλέξει μέχρι τώρα, δεν υπάρχει ελληνική συμμετοχή. 

Τα ονόματα και οι ιδιότητες που έχουν αναφερθεί έχουν διασταυρωθεί από πολλαπλές πηγές. Οι Ουκρανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών έχουν βγάλει ακόμα πιο εκτενείς λίστες που έχουν διοχευτεθεί σε φιλικά Μέσα, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν αντικειμενικές, σε αντίθεση με τις πηγές που έχουν βγει από Μέσα Ενημέρωσης των χωρών των συμμετεχόντων.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ