Εκλογές με βία και δολοφονίες αριστερών στην Βραζιλία από οπαδούς του Μπολσονάρου - Πρωτιά για Λούλα με 48,4%

  • Μέχρι και χθες είχαν δολοφονηθεί 53 υποστηρικτές του Λούλα και ένας σύμβουλός του στο πάρτι γενεθλίων του από οπαδούς του Μπολσονάρου.
  • Σκοπός η τρομοκρατία των ψηφοφόρων ώστε κάποιοι να μην εμφανιστούν στις κάλπες.
  • Σε δεύτερο γύρο οι Λούλα και Μπολσονάρου με 48,4% έναντι 43,2%. Στις 30 Οκτωβρίου αναμένεται η επικράτηση του Λούλα.
Εκλογές με βία και δολοφονίες αριστερών στην Βραζιλία από οπαδούς του Μπολσονάρου - Πρωτιά για Λούλα με 48,4%
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι ισχυροί μπορούν να σκοτώσουν ένα τριαντάφυλλο, δύο ή εκατό τριαντάφυλλα, όμως δεν μπορούν να εμποδίσουν την Άνοιξη - Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επαναλαμβάνοντας Νερούδα

Στην πολύπαθη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ο φιλοχουντικός ακροδεξιός Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, πρώην Λοχαγός του Βραζιλιάνικου Στρατού, έχει ήδη προειδοποιήσει πως δεν εμπιστεύεται τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και προλειαίνει το έδαφος για μια ήττα α λα Τραμπ, με κραυγές για νοθεία. Ήδη στα social media της Βραζιλίας έχουν διαμορφωθεί ομάδες ακροδεξιών εξτρεμιστών που (συσσωρεύουν και) ετοιμάζονται να πάρουν τα όπλα και να μην επιτρέψουν πιθανή ορκωμοσία του Λουίζ Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Το Meta όπως έχει μετονομαστεί το Facebook δεν κατεβάζει τις σελίδες και τα γκρουπ των ακροδεξιών, παρά τις χιλιάδες αναφορές, τρέφοντας την βία στους δρόμους. Άλλοι στρατιωτικοί της Βραζιλίας επαναλαμβάνουν τις κραυγές του Μπολσονάρου για πιθανή νοθεία, δημιουργώντας ένα μείγμα που μπορεί να φέρει στρατιωτική Χούντα για ακόμα μια φορά στην Βραζιλία. Η αμερικανική Κυβέρνηση -διά στόματος Μπάιντεν- σε μια περίεργη ανακοίνωση δήλωσε πως θα αναγνωρίσει τον νικητή εφόσον επιβεβαιώσουν οι διεθνείς παρατηρητές πως κέρδισε δίκαια.

Ο ίδιος ο Μπολσονάρου έχει δηλώσει πως «αν χρειαστεί θα πάμε σε πόλεμο» και πως «μόνο ο Θεός μπορεί να με παραιτήσει από την θέση μου» πράγμα δύσκολο μιας και ο Θεός είναι απασχολημένος να παρακολουθεί χιλιάδες Βραζιλιάνους να πεθαίνουν από την φτώχεια (30 εκ. άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα -όχι φτώχεια- πείνα), την Covid-19 που «θέρισε» την Βραζιλία (685.000 νεκροί) και ιθαγενείς και αγρότες να δολοφονούνται από παραστρατιωτικές οργανώσεις μεγαλοτσιφλικάδων. Την δεδομένη στιγμή στήνεται ένα σκηνικό από το Facebook στα πλαίσια της επίθεσης στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου του 2021 από χουντικούς και ακροδεξιούς Βραζιλιάνους (σ.σ. η Βραζιλία είχε Χούντα από το 1964 έως το 1985), με την εταιρεία να θησαυρίζει από τις διαφημίσεις με fake news που πληρώνουν υποστηρικτές του Μπολσονάρου. Η παραπληροφόρηση στοχεύει το Βραζιλιάνικο Ανώτατο Δικαστήριο (που επικυρώνει τον νικητή) και τους πολιτικούς αντιπάλους του Μπολσονάρου. Το 83% των Βραζιλιάνων ενημερώνεται από τα WhatsApp και Facebook, την ώρα που ο Μπολσονάρου είναι πολύ πιο ενεργός σε αυτά ακόμα και από τον ίδιο τον Τραμπ.

Οι πολιτικές δολοφονίες

Έπρεπε να περιγράψουμε όλο αυτό το πολιτικό μείγμα, πρώτα προς γνώση και συμμόρφωση και έπειτα για να εξηγηθεί η πόλωση και η πολιτική βία που έχει οδηγήσει σε 54 δολοφονίες υποστηρικτών του Λούλα ή αριστερών.

Όπως η αμόρφωτη μάζα της Λευκής Δύναμης βγήκε στους δρόμους των ΗΠΑ με το μίσος της και AR-15 παραμάσχαλα νομίζοντας πως «Προασπίζει την Δημοκρατία», οι χουντικοί και ακροδεξιοί της Βραζιλίας βγήκαν με πιστόλια. Σε μια Ευαγγελική Εκκλησία στην Γοϊάνα ένας άντρας διαφώνησε με τον διαμοιρασμό φυλλαδίων που καλούσαν τους πιστούς, να μην ψηφίσουν τους «κομμουνιστές» και πυροβολήθηκε για αυτό, σε άλλο συμβάν στην περιοχή Κονφρέσα ένα εργάτης μαχαίρωσε τον συνάδελφό του γιατί υπερασπίστηκε τον Λούλα (Reuters). Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ένας Αστυνομικός δολοφόνησε έναν τοπικό αξιωματούχο και σύμβουλο του Λούλα (τον Marcelo Arruda για όποιον θέλει να ακολουθήσει το στόρι) στο πάρτι γενεθλίων του στην πόλη Φοζ ντο Ιγκουάσου. Το πάρτι γενεθλίων είχε ως θέμα τον υποψήφιο πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα. Μετά από εκατοντάδες μαχαιρώματα και επιθέσεις, το 67% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της εταιρείας Datafolha σε δείγμα 6.000 ατόμων σε 300 πόλεις, δήλωσε πως «φοβάται μην πέσει θύμα βίας εξαιτίας αυτού που ψήφισε», με τους υποστηρικτές του Λούλα να εκφράζουν φόβο τις διπλάσιες φορές από ότι οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου. Η Αστυνομία έχει πάρει έκτακτα μέτρα για τις πολιτικές συγκεντρώσεις του Λούλα, με αλεξίσφαιρα αυτοκίνητα, αλεξίσφαιρο γιλέκο στον Λούλα και συμβούλους-«κλειδιά», drones και εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών σε καθημερινή βάση. Όμως υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες πως μπορεί να μην επαρκούν.

Η γυναικεία ψήφος που θα τον στείλει στο σπίτι του

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρου έχει υποσχεθεί ελεύθερη οπλοκατοχή για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας, παρότι δεν έχει εχθρούς στα σύνορά του. Αυτό είναι κάτι που οι γυναίκες δεν εκτιμούν, καθώς αρκετή βία έχουν υπομείνει στην χώρα τους από άντρες σαν τον Μπολσονάρου. Το 2011 είχε δηλώσει πως «τα παιδιά μου δεν θα παντρεύονταν μαύρες Βραζιλιάνες γιατί είναι μορφωμένα», ενώ το 2014 είχε δηλώσει σε γυναίκα Βουλευτή πως «Δεν θα σε βίαζα, γιατί δεν το αξίζεις». Το ανεπίσημο σύνθημα της εκστρατείας είναι το imbrochavel που μπορεί να μεταφραστεί ως «πάντα στητός» όσον αφορά… την στύση του (σ.σ. κάτι αντίστοιχο με το hashtag της Νέας Δημοκρατίας στις περασμένες εκλογές #erxetai_poutsa). Τέλος, μόλις τον προηγούμενο μήνα σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει να σχολιάσει τις κακές επιδόσεις της Βραζιλίας στους εμβολιασμούς της απάντησε πως «Πέφτεις για ύπνο και με σκέφτεσαι, έχεις εμμονή μαζί μου. Είσαι η ντροπή της βραζιλιάνικης δημοσιογραφίας». Όλα αυτά μαζί, δημιουργούν ένα σύνολο πολύ εχθρικό στις γυναίκες, με αποτέλεσμα ο Μπολσονάρου να υπολείπεται 17 μονάδων από τον αντίπαλό του στην γυναικεία ψήφο (29% με 46%). Τέλος, παρότι δεν αποτελεί ευθεία δέσμευση του Λούλα, έχει κάνει λόγο για την απελευθέρωση της άμβλωσης στην Βραζιλία, όπου τώρα επιτρέπεται υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, κυρίως για ζητήματα υγείας. Περίπου 200.000 βραζιλιάνες εισάγονται στα επείγοντα κάθε χρόνο, εξαιτίας παράνομων αμβλώσεων σε πρόχειρους χώρους. Κάτι που του έχει ήδη στοιχίσει ψήφους Καθολικών και Ευαγγελιστών (που είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη θρησκεία, σε μια χώρα θρήσκων).

Αντί επιλόγου

Σε αντίθεση με τον Μπολσονάρου, ο Ιγνάσιο Λούλα έχει υποσχεθεί πως αν εκλεγεί θα σταματήσει την παράνομη υλοτόμηση και την παράνομη εξόρυξη στον Αμαζόνιο, κάτι που του έχει δημιουργήσει χιλιάδες φίλους, αλλά και πολύ ισχυρούς εχθρούς. Ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάγιες, παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2021, όταν αποκαλύφθηκε σκάνδαλο με παράνομη υλοτόμηση στον Αμαζόνιο και προμήθεια νομιμοποιητικών εγγράφων, ώστε να πωληθούν στις Η.Π.Α. Ουσιαστικά αποδόμησε κάθε δίχτυ προστασίας που είχε θεσμοθετηθεί για την προστασία του Αμαζονίου, κάτι που ήταν αποκλειστικά στην δική του ευθύνη. Η υλοτόμηση στον Αμαζόνιο επιταχύνει την «σαβανοποίηση» του Αμαζονίου, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά ακόμα είναι αναστρέψιμη. Ο Αμαζόνιο έχει χάσει περίπου ένα 15% τα τελευταία 4 χρόνια, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι βροχές στο τροπικό δάσος και τα δέντρα να αφυδατώνονται και ουσιαστικά να αραιώνουν, μετατρέποντας τις παρυφές του Αμαζονίου σε σαβάνα.

Κάλεσμα του Λούλα σε αγώνα για την τελική νίκη

Ο Ιγνάσιο Λούλα απηύθυνε χθες αργά, μέσω Twitter, κάλεσμα στους βραζιλιάνους πολίτες για αγώνα εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, αναφέροντας τα εξής:

Από αύριο θα είμαστε σε εκστρατεία. Μην επαναπαύεσαι. Ας μιλήσουμε με τους αντιπάλους μας, με τους φίλους μας. Είμαστε οι καλύτεροι για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του βραζιλιάνικου λαού. Καληνύχτα και τα λέμε αύριο.

Πηγές: Reuters, Time magazine, Twitter

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ