Νέα απεργία για την Μαλαματίνα, ως απάντηση για τις εκδικητικές απολύσεις συνδικαλιστών

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα Δευτέρα απαντά η ΠΟΕΕΠ (Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών) ως απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις δύο παράνομες απολύσεις των Προέδρων του Σωματείου Εργαζομένων, Γιάννη Φραγκίδη και του Σωματείου Πωλητών – Οδηγών, Άρη Μερκενίδη. Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν στον εισαγγελέα όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν αθέτηση των υποχρεώσεων που ανέλαβε η διοίκηση κατά την εξαγορά.

Νέα απεργία για την Μαλαματίνα, ως απάντηση για τις εκδικητικές απολύσεις συνδικαλιστών
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η εργοδοσία της Μαλαματίνας προχώρησε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου σε μια πράξη που μας γυρίζει 120 χρόνια πίσω: στην απόλυση δύο ηγετικών συνδικαλιστών την ώρα που οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται. Οι απεργοί ζητούν την ανάκληση των πρώτων 15 απολύσεων και των δύο προσφάτων, καθώς και την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης. Οι δύο απολυθέντες συνδικαλιστές είναι ταυτόχρονα Πρόεδρος και Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, οπότε η απολύσεις τους στοχεύουν την τόσο την Μαλαματίνα, όσο και την ίδια την Ομοσπονδία.

Υπενθυμίζεται πως η απεργία θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 10 ακόμη ημέρες με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου (η απόφαση πάρθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου με χρονική ισχύ της απεργίας για δύο εβδομάδες).
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στους νέους ιδιοκτήτες της «Μαλαματίνα», χαρίστηκαν χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και φόροι άνω του 50% και ένα ποσοστό περίπου 70% χρεών σε πιστώτριες τράπεζες «κουρεύτηκε».  

Η Mantis Group που κατέχει την ετικέτα «Μαλαματίνα», ελέγχεται από τους αδερφούς Αλέξανδρο και Χαράλαμπο Κρομμύδα, όπου ο Αλέξανδρος είναι γαμπρός…του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα! Σημαντικό κομμάτι είναι, πως όταν εξυγιάνθηκε η Μαλαματίνα με απόφαση Πρωτοδικείου, αποφασίστηκε η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, δηλαδή και των 17 απολυμένων! Ταυτόχρονα, η δικαστική απόφαση, διότι περί τέτοιας πρόκειται, προέβλεπε την διατήρηση των Εργασιακών όρων που ίσχυαν, δηλαδή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που αποτελούν ζητούμενο της απεργίας!

Να αναφέρουμε πως και οι 17 απολυμένοι από την Μαλαματίνα, είναι μέλη του Σωματείου, ενώ στις 5 πρώτες απολύσεις, η εταιρεία προσέλαβε 7 εργαζομένους με Ατομικές Συμβάσεις και χρήση ως απεργοσπαστικού μηχανισμού. Κάτι παράνομο ακόμα και από το αντιεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη! Να σημειωθεί επίσης πως τα κέρδη της Μαλαματίνας έχουν ήδη πέσει καθώς υπάρχει ένα άτυπο μποϋκοτάζ του προϊόντος, ενώ το εργοστάσιο λειτουργεί στο 20% των δυνατοτήτων του. Πρόκειται λοιπόν μια ιδεοληπτική μάχη από πλευράς της εργοδοσίας, καθώς χάνει σωρηδόν χρήματα, για ζητήματα που είναι υποχρεωμένη να τηρήσει (θέσεις εργασίας και ΣΣΕ)  από την απόφαση του Πρωτοδικείου!

Τέλος, μερίδα συνδικαλιστών έχει ζητήσει την οικονομική ενίσχυση των απεργών της Μαλαματίνας, αλλά είναι κάτι για το οποίο δεν έχει ακόμα βρεθεί κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ