Το TikTok επενδύει στον ανθρώπινο πόνο στη Συρία, βγάζοντας τεράστια κέρδη

Σύμφωνα με έρευνα του BBC, η γνωστή σε όλους μας πλατφόρμα πλουτίζει στην πλάτη ανθρώπων που ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο.

 

Το TikTok επενδύει στον ανθρώπινο πόνο στη Συρία, βγάζοντας τεράστια κέρδη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το TikTok το γνωρίζουμε σχεδόν όλοι. Πολλοί από εμάς έχουν κατεβάσει την εφαρμογή και χαζεύουν τα βιντεάκια που έχει, ενώ άλλοι, λιγότεροι, έχουν ξεκινήσει μια καριέρα μέσω αυτού, όπως για παράδειγμα ο Khaby Lame, ο οποίος παίρνει εως και 750 χιλιάδες ευρώ ανά ποστ.

Η διάσημη πλατφόρμα έχει καταφέρει να αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς, πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη. Πράγμα που την έχει κάνει μάλιστα να είναι χορηγός σε μεγάλες διοργανώσεις όπως η Eurovision και το Euro. Επίσης, χάρη στα παραπάνω, η ίδια η εφαρμογή μπορεί ταυτόχρονα να δίνει πιο εύκολα ευκαιρίες σε «δημιουργούς» να αναπτυχθούν και αυτοί.

Η πραγματικότητα όμως του TikTok φαίνεται ότι έχει και τη σκοτεινή πλευρά της.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του BBC η δημοφιλής εφαρμογή χρησιμοποιεί τον ανθρώπινο πόνο απλά για να βγάλει περισσότερα χρήματα.

Όπως αναφέρει το άρθρο, το Tik Tok διά «μεσαζόντων» έβρισκε οικογένειες από τη Συρία, οι οποίες ζούσαν σε σκηνές, και τους έλεγαν να «παρακαλάνε» για δωρεές τους χρήστες της πλατφόρμας ώστε να μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά.

Μάλιστα κάτι τέτοιο πριν από λίγο καιρό συνέβαινε πολύ συχνά στις αρχικές των χρηστών, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα live βίντεο να αποδίδουν ως και χίλια ευρώ την ώρα!

Μέχρι εδώ όλα καλά, θα πει κανείς. Το πρόβλημα όμως είναι ότι από αυτά τα χρήματα μόνο το 30% πήγαινε σε αυτές τις οικογένειες. Σύμφωνα πάντα με το BBC, το σχεδόν το 70% των «δώρων» των χρηστών πήγαιναν στους μεσάζοντες, αλλά και στο ίδιο το TikTok.

Το πείραμα του BBC που αποκάλυψε το θέμα

Για να βγει αυτό το συμπέρασμα, το μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο, σε συνεργασία με έναν ρεπόρτερ από τη Συρία αποφάσισαν να κάνουν ένα πείραμα.

Ο ρεπόρτερ κάλεσε έναν μεσάζοντα, λέγοντάς του ότι ζει σε σκηνή, για να κάνει live στο TikTok και να τον βοηθήσει. Όλο το BBC τότε έκανε μεγάλες δωρεές, ύψους 106 δολαρίων, στο συγκεκριμένο βίντεο. Μετά το τέλος της ζωντανής μετάδοσης, ο ίδιος έλαβε μόλις 33 δολάρια για κάθε δωρεά, πράγμα που σημαίνει ότι το TikTok κρατούσε το 69% των «δώρων».

Η ίδια η πλατφόρμα αρνήθηκε προφανώς την όλη έρευνα, αλλά ταυτόχρονα αρνήθηκε επίσης να δώσει στοιχεία για το πόσα χρήματα έλαβε.

Δικαιολογημένη λοιπόν και η καχυποψία για το πόσο θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τους ανθρώπους στη Συρία. Γιατί έτσι είναι τα πράγματα στο 2022. Μεγάλες εταιρίες «πουλάνε» ανθρώπινο πόνο και κερδοσκοπούν.

Το ερώτημα παραμένει: Θα λογοδοτήσει το TikTok για όλο αυτό;

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ