Σπιράλ φτωχοποίησης: Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για ελάφρυνση του χρέους 54 φτωχών κρατών

Covid – 19, κλιματική αλλαγή, ενεργειακή και επισιτιστική κρίση φέρνουν τον πλανήτη αντιμέτωπο με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Σπιράλ φτωχοποίησης: Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για ελάφρυνση του χρέους 54 φτωχών κρατών
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όπως προειδοποίησε ο ΟΗΕ, την περασμένη εβδομάδα, 54 χώρες παγκοσμίως, με τον φτωχότερο αλλά και πιο ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή πληθυσμό,  κινδυνεύουν να βυθιστούν σε μια σοβαρότατη κρίση.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για δράση, «μπορούμε να πούμε ότι σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα», κατήγγειλε ο Αχίμ Στάινερ, επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ για την ανάπτυξη (UNDP). «Η κρίση εντείνεται και κινδυνεύει να μετατραπεί σε μακροχρόνια κρίση ανάπτυξης για δεκάδες χώρες», πρόσθεσε ο ίδιος κατά τη δημοσίευση της έκθεσης αυτής, λίγο πριν τις φθινοπωρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ουάσινγκτον.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες αυτές καθιστούν αδύνατη την αποπληρωμή των χρεών τους, καθώς στερούνται οποιαδήποτε πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τέθηκε σε εφαρμογή ένας μηχανισμός αναστολής αποπληρωμής χρέους, ο οποίος παρόλα αυτά αποδείχτηκε εξαιρετικά αργός.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, 46 από τις 54 χώρες είχαν συνολικό δημόσιο χρέος 782 δισ. δολάρια το 2020. Δεκαεννέα από τις χώρες, που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, έχουν αποκλειστεί από την αγορά - δέκα περισσότερες σε σχέση με τις αρχές του έτους. Και το χρέος του ενός τρίτου όλων των αναπτυσσόμενων χωρών χαρακτηρίζεται πλέον «σοβαρός κίνδυνος, πολύ ριψοκίνδυνο ή σε χρεοκοπία» από τους οίκους αξιολόγησης, υπογράμμισε ο Τζορτζ Γκρέι Μολίνα επικεφαλής οικονομολόγος του UNDP, ενώ υπογράμμισε ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν πιο άμεσο κίνδυνο είναι η Σρι Λάνκα, το Πακιστάν, η Τυνησία, το Τσαντ και η Ζάμπια.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις χώρες δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού. Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τον Δεκέμβριο του 2021 και τα αριθμητικά στοιχεία μάλλον δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Πρόσφατα, ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τα στοιχεία απασχόλησης των μισθών και των συντάξεων, τα οποία είναι μάλλον τρομακτικά.

Φαίνεται πως οδεύουμε σπιράλ βίαιης φτωχοποίησης, αφού 1 στους 3 εργαζομένους, περίπου 677.618 ή το 28,73%, σε όλο τον ιδιωτικό τομέα εργάζονται για 414,12 ευρώ μεικτά, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται στα 982,60 ευρώ μεικτά.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ