Ό,τι δεν έκανε το Υπουργείο Παιδείας, το εφάρμοσε ανεξάρτητη Αρχή: Πρόστιμο 15.000 ευρώ σε ιδιωτικό σχολείο για χρήση καμερών

«Επιτέλους ένα θεσμικό όργανο επιβάλλει ποινή σε ένα ιδιωτικό σχολείο σε μια περίοδο ακραίας ατιμωρησίας και ασυδοσίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης», αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Ό,τι δεν έκανε το Υπουργείο Παιδείας, το εφάρμοσε ανεξάρτητη Αρχή: Πρόστιμο 15.000 ευρώ σε ιδιωτικό σχολείο για χρήση καμερών
ΠΡΟΒΟΛΗ

Είναι πλέον δεδομένο ότι επί Νέας Δημοκρατίας η δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, με τους ιδιωτικούς φορείς να απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση συστηματικά από την κυβέρνηση.

Όλο αυτό φυσικά γίνεται με τις ευλογίες της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Η οποία φαίνεται ότι «κλείνει τα μάτια της» σε περιπτώσεις ασυδοσίας στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πώς επιβεβαιώνεται και από το πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ που επέβαλε η ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε ιδιωτικό σχολείο για χρήση καμερών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, κάτι τέτοιο είναι αρκετά θετικό ως εξέλιξη, ενώ παράλληλα η ΟΙΕΛΕ τονίζει ότι για τον ίδιο λόγο υπάρχουν επίσης καταγγελίες που αφορούν μεγαλύτερα εκπαιδευτήρια.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:

«Πληροφορηθήκαμε με ικανοποίηση πως ιδιωτικό σχολείο στα νότια προάστια κλήθηκε να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ, μετά από απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για χρήση καμερών. Η ποινή επεβλήθη μετά από καταγγελία συναδέλφου και έλεγχο της Αρχής.

Θεωρούμε την απόφαση ιδιαίτερα σημαντική για τους ακόλουθους λόγους:

Πρώτον, διότι επιτέλους ένα θεσμικό όργανο επιβάλλει ποινή σε ένα ιδιωτικό σχολείο σε μια περίοδο ακραίας ατιμωρησίας και ασυδοσίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. (Βέβαια η ποινή επιβάλλεται σε ένα μικρό σχολείο, ενώ χρήση καμερών είχε καταγγελθεί και για άλλα, μεγαλύτερα και ισχυρότερα σχολεία/φροντιστήρια/κέντρα ξένων γλωσσών και θα αναμένουμε με ενδιαφέρον, αν υπάρξουν αντίστοιχες αποφάσεις και γι’ αυτά).

Δεύτερον, διότι μια ανεξάρτητη Αρχή εφαρμόζει το νόμο και τιμωρεί τον παραβάτη του. Δυστυχώς, τέτοια ευαισθησία δεν έχει επιδείξει το εποπτικό όργανο του Υπουργείου Παιδείας (η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης) για το συγκεκριμένο αυτό σχολείο που στο παρελθόν έχει προβεί σε σοβαρότατες παραβάσεις της εκπαιδευτικής και της εργατικής νομοθεσίας (παράνομα μισθολόγια, μαύρη εργασία, μη καταβολή υπερωριακής απασχόλησης, χρήση του συστήματος MySchool από μη πιστοποιημένα άτομα, αδήλωτες τάξεις κ.λπ.) και δεν έχει τιμωρηθεί!!

Τρίτον, διότι η καταγγελία ενός εκπαιδευτικού πιάνει τόπο. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει καταγγελίες ιδιωτικών εκπαιδευτικών που εξετάζονται σε Επιθεωρήσεις Εργασίας και στα δικαστήρια και σε πολλές περιπτώσεις οι συνάδελφοί μας δικαιώνονται. Καλούμε τους συναδέλφους μας να σπάσουν το φόβο και να συνδράμουν την προσπάθειά μας για καλύτερες συνθήκες εργασίας στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η ποιότητα της δημοκρατίας εξαρτάται και από την πρόθεση της πολιτείας να εφαρμόζονται οι νόμοι. Στην ιδιωτική εκπαίδευση νόμος είναι το δίκαιο του ιδιοκτήτη (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει συχνά-πυκνά στους εκπαιδευτικούς του ιδιοκτήτης σε μεγάλο σχολείο της Θεσσαλίας που τους υποχρεώνει να εργάζονται ως το βράδυ χωρίς αμοιβή και τους σέρνει το καλοκαίρι για απλήρωτη εργασία). Χαιρετίζουμε, επομένως, την απόφαση της Αρχής, θεωρούμε όμως, πως πρέπει πολλά να γίνουν μέχρι να αποκατασταθούν στοιχειωδώς συνθήκες νομιμότητας σε έναν δύσκολο χώρο, όπου κυριαρχεί η ασυδοσία».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ