Συγγραφέας παιδικών βιβλίων προφυλακίστηκε για κατοχή παιδικής πορνογραφίας

Σε μια απολογία που πρέπει να γραφτεί στο πάνθεον των απολογιών κατηγορουμένων με χρυσά γράμματα, δήλωσε πως κατείχε το υλικό κακοποίησης παιδιών 10-12 ετών «γιατί είχε σκοπό να συγγράψει κάτι με καταγγελτικό πρόσημο ως προς αυτές τις συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης και ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό». Δεν έπεισε τον ανακριτή.

Συγγραφέας παιδικών βιβλίων προφυλακίστηκε για κατοχή παιδικής πορνογραφίας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι ελληνικές αρχές έλαβαν την πληροφορία από ξένες στυνομικές αρχές και τον προσήγαγαν στις 18 Οκτωβρίου, κάνοντας επιτόπιο έλεγχο στην οικία του. Το περιστατικό έγινε γνωστό σήμερα και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη διαρρεύσει το όνομά του, οπότε υποθέτουμε πως η δικογραφία έχει τελειώσει. Πρόκειται για τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, πολυβραβευμένο συγγραφέα, του οποίου τα βιβλία κοσμούν δεκάδες παιδικές βιβλιοθήκες και διδάσκονται σε μεταπτυχιακούς κύκλους. Η έρευνα εναντίον του κράτησε κάτι περισσότερο από έναν μήνα και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι. Τουλάχιστον στον έναν βρέθηκε το επίμαχο υλικό, με περισσότερα από 100 βίντεο παιδικής πορνογραφίας. Οι εκδόσεις Καστανιώτη, στις οποίες ο συγγραφέας κατείχε την θέση του επικεφαλής του παιδικού τμήματος, εξέδωσαν μια λιτή και περιεκτική ανακοίνωση με την οποία ανακοίνωσαν την λύση κάθε μορφής συνεργασίας τους.

Η ανακοίνωση των εκδόσεων Καστανιώτη

«Οι Εκδόσεις Καστανιώτη διέκοψαν κάθε μορφής συνεργασία με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από τις δικαστικές αρχές, για σοβαρή κατηγορία. Η απόφασή μας προστατεύει τα συμφέροντα της εταιρείας, των εργαζομένων και των συνεργατών μας και –πάνω από όλα– των αναγνωστών μας και αποδεικνύει ότι για εμάς, η ακεραιότητα των συνεργατών μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Συνεχίζουμε να εκδίδουμε σημαντικά βιβλία συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο και να μεταλαμπαδεύουμε την αξία της ανάγνωσης».

Ο συγγραφέας συνελήφθη με την διαδικασία του αυτοφώρου και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας παραδέχθηκε την κατοχή του υλικού, αποδίδοντάς την σε ερευνητικούς και συγγραφικούς σκοπούς. Αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ για την ώρα δεν έχει αναφερθεί η ενεργητική του συμμετοχή σε κακοποίηση, κάτι που όμως διερευνάται και για αυτό δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση από τις ελληνικές αρχές. Καθώς η έρευνα ξεκίνησε από αστυνομία του εξωτερικού και οι πληροφορίες δόθηκαν έτοιμες για σύλληψη και επιβεβαίωση, μαζί με την IP του στην ελληνική αστυνομία, μιλάμε για διεθνές κύκλωμα διαμοιρασμού υλικού παιδικής πορνογραφίας και κακοποίησης.

Η αρχική έρευνα αναφέρει πως το υλικό το διαμοιραζόταν με άλλους χρήστες, όμως κατά πάσα πιθανότητα θα διωχθεί μόνο για την κατοχή και όχι για τον διαμοιρασμό αν μιλάμε για "torrent. Με την μέθοδο αυτή είναι δύσκολο να αποδοθεί προσωπική ευθύνη καθώς ο κάθε χρήστης ευθύνεται για τον διαμοιρασμό ενός μόνο ποσοστού του κάθε αρχείου. Η εκάστοτε εφαρμογή P2P που χρησιμοποιεί torrent, συνθέτει το αρχείο με πληροφορίες από διαφορετικούς χρήστες (peer to peer), ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νόμιμους ή παράνομους σκοπούς. Στην περίπτωση που κάποιος κατέβαζε το αρχείο με τον συγγραφέα ως μοναδικό κάτοχο, τότε μπορεί να διωχθεί σε απόλυτο βαθμό.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέδωσε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Με την σειρά τους, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου που γνωρίζουν την προσωπική του I.P., ταυτοποίησαν τα στοιχεία του και προέκυψε η ακριβής διεύθυνσή του. Συνελήφθη με την διαδικασία του αυτοφώρου, καθώς την στιγμή της έρευνας κατέβαζε υλικό παιδικής πορνογραφίας, κάτι που έγινε αντιληπτό με την χρήση εξειδικευμένου λογισμικού από πλευράς των διωκτικών αρχών. Από τους δύο σκληρούς δίσκους θα προκύψει ο ακριβής αριθμός των αρχείων και όσα τυχόν είχε ήδη διαγράψει.

Το Βιογραφικό του Σημείωμα

«Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε μεταλλουργός και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Έξι από τα νεανικά και εφηβικά μυθιστορήματά του (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, Ιπτάμενες σελίδες) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους, και τέσσερα από αυτά (Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, Μια αστεία επιδημία, Ιπτάμενες σελίδες, Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο) έχουν μεταφραστεί στα τουρκικά από τις εκδόσεις Kelime Yayιnlarι. Για τα βιβλία του Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών και Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια έχει τιμηθεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2008, 2010, 2019).

Έχει τιμηθεί επίσης δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2008, 2010) και τρεις φορές με το Βραβείο του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (2013, 2014, 2019). Υπήρξε, επίσης, άλλες πέντε φορές υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας. Το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public για το βιβλίο Το ημερολόγιο ενός δειλού, ενώ το 2018 το Μα γιατί μου φταίνε όλα;! (Το βιβλίο της γκρίνιας) απέσπασε το Βραβείο Κοινού στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Επίσης έχει αποσπάσει άλλα οκτώ λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

Τέσσερα από τα μυθιστορήματά του έχουν συμπεριληφθεί στους ετήσιους καταλόγους White Ravens, της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, με τα διακόσια καλύτερα βιβλία παγκοσμίως. Έχει διατελέσει μέλος σε κριτικές επιτροπές των Κρατικών Βραβείων, του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Έχει διδάξει ως επισκέπτης εισηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Frederick. Υποψήφιος της Ελλάδας για το Διεθνές Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Astrid Lindgren το 2021».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ