Δίκη Χρυσής Αυγής: Αποβλήθηκε από την αίθουσα ο Λαγός

Mε συνεχείς προκλήσεις από τον Γιάννη Λαγό η 12η δικάσιμος της Χρυσής Αυγής.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αποβλήθηκε από την αίθουσα ο Λαγός
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η εκδίκαση της υπόθεσης της ναζιστικής – εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» σε δεύτερο βαθμό συνεχίστηκε σήμερα, Δευτέρα (14/11). Η δωδέκατη δικάσιμος ξεκίνησε με την κατάθεση δύο ακόμη μαρτύρων και την προκλητική συμπεριφορά του Γιάννη Λαγού, ο οποίος αυτό-χαρακτηρίστηκε, για ακόμη μία φορά «πολιτικός κρατούμενος».

Το Παρατηρητήριο για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής, Golden Dawn Watch, παρείχε κάλυψη και της σημερινής δικάσιμου, μέσω Twitter.

Ο Γιάννης Λαγός, όταν άκουσε το όνομα του στο δικαστήριο, ζήτησε τον λόγο. Η πρόεδρος του ζήτησε να περιμένει έως ότου ολοκληρώσει την εκφώνηση των κατηγορούμενων και εκείνος διαμαρτυρήθηκε για τις «λίγες δικάσιμους», κρατώντας τον τόνο του σε υψηλά επίπεδα.

«Πότε θα τελειώσει αυτή η δίκη;» αναρωτήθηκε. «Ντροπή σας. Θα εκτίσουμε δηλαδή επειδή είστε ανίκανοι;» φώναξε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, όταν η πρόεδρος προσπάθησε να μιλήσει, ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης ανέβασε ακόμα πιο πολύ τον τόνο και είπε: «Ανίκανοι! Βγάλτε και την απόφαση που σας έχουν πει».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου αναγκάστηκε να ζητήσει από τους αστυνομικούς να τον οδηγήσουν έξω από την αίθουσα, ενώ ο Γιάννης Λαγός συνέχιζε να προσβάλει ολάκερο το δικαστικό σύστημα, φωνάζοντας ότι οι δικαστικοί λειτουργοί είναι δειλοί και ανάξιοι να δικάσουν.

Η ένταση συνεχίστηκε και αργότερα, όταν ο Λαγός επέστρεψε στην αίθουσα. Ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης ανέβασε και πάλι τους τόνους, επιμένοντας να κληθεί για κατάθεση ένας συγκεκριμένος αστυνομικός που συντόνιζε την επιχείρηση των αστυνομικών το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Κατά την διατύπωση του αιτήματος, η πρόεδρος ζήτησε από τον Λαγό να μην «κάνει αγόρευση», φράση που εκνεύρισε τον κατηγορούμενο ο οποίος είπε: «Αισθάνομαι προσβεβλημένος από την διαδικασία. Η δίκη είναι προμελετημένη και η απόφαση έχει παρθεί».

Στο σημείο αυτό η πρόεδρος τον ρωτά αν έχει κάποια ερώτηση και ο Λαγός απαντά, ίσως με περίσσια αλαζονεία «Εσείς έχετε απάντηση; Ζήτω η Δημοκρατία σας. Δεν θα περάσετε εύκολα όπως την πρώτη φορά. Θα το εξευτελίσω το δικαστήριό σας. Θα ακουστούν όλα».

Ο συνήγορός του, Κώστας Πλεύρης, παίρνει τον λόγο και εκφράζει το «παράπονο», όπως  το χαρακτήρισε, ότι η πρόεδρος στερεί στον Λαγό «υπερασπιστικά δικαιώματα».

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με αίτημα (των συνηγόρων υπεράσπισης κατηγορουμένων) για συγκεκριμένες ενέργειες του δικαστηρίου ώστε να εντοπιστεί και να καλεστεί η γυναίκα στην αγκαλιά της οποίας ξεψύχησε ο Παύλος Φύσσας.

Επίσης, η υπεράσπιση ζήτησε να εντοπιστεί μέσω ΑΑΔΕ η διεύθυνση της συντρόφου του Παύλου Φύσσα, η οποία δεν έχει καταθέσει ούτε στην πρώτη δίκη.

Στο μεταξύ άρχισε η κατάθεση του αδελφού του ιδιοκτήτη της καφετέριας «Κοράλι», Δημοσθένη Δημητράτου, στο μαγαζί του οποίου είχε πάει ο Παύλος Φύσσας το βράδυ που δολοφονήθηκε, μαζί με την παρέα του για να δουν αγώνα. 

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, στο καφέ βρισκόταν επίσης ο κατηγορούμενος Ιωάννης Άγγος, και μάλιστα σε απόσταση περίπου τριών μέτρων από το τραπέζι του μουσικού, χωρίς όμως να γίνει κάτι μέσα στο κατάστημα. 

Μετά την λήξη του αγώνα, βγήκε να πετάξει τα σκουπίδια και είδε τον Φύσσα, έναν ακόμη άνδρα, μία κοπέλα και απέναντί τους τέσσερις φιγούρες. Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, ο μάρτυρας είπε πως «τα παιδιά ήταν ανήσυχα» και πως «ένα είπε κάτι για φασίστες στην γειτονιά μας».

Ο Δημοσθένης Δημητράτου ζήτησε από τον θαμώνα της καφετέριας, Δημήτρη Χατζησταμάτη, ο οποίος  φέρεται να έκανε μεσολάβηση ανάμεσα στις δύο πλευρές έξω από την καφετέρια, να παραμείνει στον χώρο είπε στα παιδιά να μην ανησυχούν γιατί «είναι εδώ ένας αστυνομικός». 

Ο μάρτυρας συνέχισε την δουλειά του μέσα στην καφετέρια, αλλά αφού καθάρισαν και είχαν αρχίσει να σβήνουν τα φώτα άκουσε «ποδοβολητα, κάποιες μηχανές και αστυνομίες» χωρίς ωστόσο να θυμάται τι άκουσε πρώτα και τι μετά.

Στο ίδιο πλαίσιο έγινε και η κατάθεση του ιδιοκτήτη, Παναγιώτη Δημητράτου.

«Μέσα στο μαγαζί εγώ δεν κατάλαβα τίποτα. Είχε οχλαγωγία και εγώ δεν κατάλαβα κάτι. Η παρέα του συγχωρεμένου του Παύλου καθόταν έξω από την πόρτα του μαγαζιού. Κάποια στιγμή ήρθε και αστυνομία, μηχανάκια ΔΙΑΣ και το θέμα έληξε. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε...Κατάλαβα ότι ήταν κάποια άτομα στη Παύλου Μελά, τα οποία ίσως είχαν αντιδικία με τον συγχωρεμένο» είπε.

Στο δικαστήριο, στο πλευρό της Μάγδας Φύσσα, βρέθηκε η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη.  

Η Χρυσή Αυγή, ως εγκληματική οργάνωση, μπορεί να έχει καταδικαστεί, ήδη από το 2020 - στις 7 Οκτωβρίου, ίσως μια από τις πιο ηλιόλουστες μέρες που γνώρισε η χώρα μέχρι σήμερα. Η καταδίκη της Χρυσής  Αυγής επρόκειτο για τις πιο ιστορικές αποφάσεις που στιγμάτισε την σύγχρονη Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα, με πολλούς να την συγκρίνουν με την Δίκη της Νυρεμβέργης.

Ωστόσο, ποιος έχει την ευθύνη για όσα διαδραματίζονται σήμερα στη χώρα με φόντο τη δίκη σε δεύτερο βαθμό της εγκληματικής οργάνωσης;

Σήμερα ο Γιάννης Λαγός έκανε υποδείξεις σε δικαστικούς λειτουργούς για τον τρόπο που θα απονείμουν δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο για δικαιοσύνη, την στιγμή που ο ίδιος αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της καταδικασμένης Χρυσής Αυγής  δρούσαν εις βάρος ανθρώπινων ζωών, χωρίς ίχνος αισθήματος δικαίου.

Ο Γιάννης Λαγός  χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα προνόμια που του παρέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οργάνωση FragDenStaat να έχει καταθέσει, ήδη από τον Ιούνιο του 2022, αγωγή στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνείται να δημοσιοποιήσει τις σχετικές πληροφορίες διότι αφορά «προσωπικά δεδομένα» του Λαγού, και έτσι δεν ήταν δυνατό να γνωστοποιηθεί υπό ποιο καθεστώς ο Λαγός διατηρεί βουλευτικά προνόμια, παρότι είναι καταδικασθείς για εγκληματική δραστηριότητα.

Στο μεταξύ, το Σάββατο (12/11), ο επίσης καταδικασμένος χρυσαυγίτης, Ηλίας Κασιδιάρης, παρουσίαζε το βιβλίο του στο Παλαιό Φάληρο, με ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται έξω από το κτήριο που πραγματοποιούνταν η εκδήλωση, οι οποίες εμπόδιζαν διαδηλωτές της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, που είχε οργανωθεί, να πλησιάσουν το σημείο.

Πλέον, και ενώ η καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής έχει επέλθει εδώ και δύο χρόνια, είναι δυσάρεστο να υπάρχει τέτοια ανοχή σε τέτοιες καταστάσεις. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης όλα αυτά τα χρόνια είναι αρκετή ώστε να μην δίνουμε βήμα σε ανθρώπους με επικίνδυνο για την δημοκρατία και την ελευθερία ιδεολογικό προσανατολισμό.

Η Χρυσή Αυγή μπορεί να καταδικάστηκε, η ιδεολογία, την οποία εμπότισε χιλιάδες πολίτες – υποστηριχτές της υπάρχει – δυστυχώς – ακόμα. Η αίσθηση ότι ακόμη οι εγκληματίες έχουν δύναμη και κύρος στο δημόσιο λόγο και μπορούν να κρίνουν και να κατακρίνουν ακόμα και δικαστικές αποφάσεις, αναζωπυρώνει συνειδήσεις. Το αυγό του φιδιού έσπασε, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ