Δίκη Χρυσής Αυγής: Αίτημα αναστολής της ποινής τους κατέθεσαν Κασιδιάρης και Λαγός

Στην 13η δικάσιμο, ο Ηλίας Κασιδιάρης ισχυρίστηκε ότι παραμένει σκόπιμα στη φυλακή ώστε να μην μπορεί να διεξάγει τον προεκλογικό του αγώνα.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αίτημα αναστολής της ποινής τους κατέθεσαν Κασιδιάρης και Λαγός
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό συνεχίστηκε την Τετάρτη 14/12, με νέες προκλήσεις από τα καταδικασμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Στη 13η δικάσιμο, ο Ηλίας Κασιδιάρης, πρώην βουλευτής τη καταδικασθείσας οργάνωσης και νυν πρόεδρος του κόμματος Έλληνες για την πατρίδα έδωσε το παρών για πρώτη φορά, μετά την έναρξη της δίκης, και ζήτησε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων την αναστολή της ποινής του.

Οι καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός -ο δεύτερος ήταν απών από το εδώλιο στη 13η δικάσιμο- ζήτησαν από τους δικαστές να τους απελευθερώσουν, με τη συνήγορο του Κασιδιάρη να υποστηρίζει πως ο εντολέας της έχει λευκό ποινικό μητρώο, καθώς δεν έχει σημειώσει ούτε καν παράβαση του ΚΟΚ:

«Ο αιτών έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ήδη έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης 10 ετών, μαζί με τα πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια στις φυλακές Δομοκού. Δε θα αναφερθώ στις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου, οι θετικές προϋποθέσεις συντρέχουν όλες στο πρόσωπό του.

Γνωρίζετε ότι ήδη στο στάδιο της τακτικής ανάκρισης αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, κατά το 18μηνο προσωρινής κράτησης αφέθηκε με περιοριστικούς όρους, τους τήρησε, έχει γνωστή διαμονή, δεν έχει ποτέ φυγοδικήσει, δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε απόπειρα απόδρασης κρατουμένων. Ειδικά μετά τις τροποποιήσεις του νέου ΠΚ η αναστολή θα έπρεπε να είναι ο κανόνας.

Ο παρών κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο. Δεν υπάρχει καν μια πράξη που να δείχνει ότι αυτός ο άνθρωπος αν μπορεί να παρακολουθεί τη δίκη ελεύθερος, ότι δε θα τηρήσει τους όρους που θα θέσετε. Η πρωτόδικη απόφαση στη σελίδα 12.258 που αναφέρεται στο ζήτημα, δεν εξειδικεύει για ποιο λόγο δεν χορηγείται αναστολή. Κάνει γενική αναφορά με την αιτιολογία. Υπάρχει και μια άλλη νομική πραγματικότητα στην πρωτόδικη, αυτή της εισαγγελέως της έδρας που αναφέρει. Ο δεύτερος βαθμός είναι μια νέα διαδικασία που δεν υιοθετεί την προϋπάρχουσα κατάσταση.

Έχουν περάσει 2 έτη από την πρωτόδικη και έχουν διαμορφωθεί νέες ποινικές και πολιτικές πραγματικότητες. Έξω η κοινωνία εξελίσσεται, οφείλει να σας ενδιαφέρει τη στιγμή που θα επικληθεί η πραγματικότητα αυτή για το ζήτημα της επίκλησης ανεπανόρθωτης βλάβης. Η αιτιολογία, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αιτιολογία που προβλέπεται από τα 497 παρ. 7 και 8 ΚΠΔ.

Πέρα από τις τυπικές προϋποθέσεις, στην παρ. 8, "αν κάποιο μέλος του δικαστηρίου κρίνει ότι υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης", δε συμβαίνει αυτό. Γιατί η καταδίκη του κ. Κασιδιάρη στηρίζεται μόνο σε περικοπές των ομιλιών του. Έχουν απομονωθεί φράσεις, έχουν τεθεί σε πλαίσιο άλλο από το πραγματικό και έχει προκύψει ότι έχει μια ρητορική μίσους.

Ο άνθρωπος αυτός έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη:

1) Είναι ο μοναδικός Έλληνας κρατούμενος για τον οποίο υπάρχει απόφαση της ΓΓ αντεγκληματικής πολιτικής, ενώ ο σωφρονιστικός κώδικας που είναι επίσης προβληματικός για τα δικαιώματα των κρατουμένων, ενώ προβλέπει ότι δεν πρέπει να εμποδίζεται η επικοινωνία του κρατουμένου με το περιβάλλον του, στην περίπτωση του κ. Κασιδιάρη συμβαίνει το αξιοπερίεργο και πρωτοφανές να μην του επιτρέπεται η επικοινωνία με κανέναν άλλον πλην του δικηγόρου του. Δεν μπορεί να έχει ελεύθερη και απρόσκοπτη επικοινωνία.

2) Στην παγκόσμια πραγματικότητα κάτι τέτοιο έχει συμβεί μόνο στην Τουρκία και στην Ουκρανία, για Κούρδο και Ρώσο κρατούμενο, αντίστοιχα. Υπάρχει καταδίκη του ΕΔΔΑ κατά της Τουρκίας και της Ουκρανίας, δύο κράτη με αυταρχικά καθεστώτα, γιατί στερούν από τον κρατούμενο την επικοινωνία. Η δε αιτιολογία είναι ότι οι ιδέες τους έρχονται σε αντίθεση με την καθεστηκυία ιδεολογική τάξη της χώρας στην οποία κατοικούν. Είναι δυνατόν ΓΓ που με αλλαγή κυβέρνησης εξαφανίζονται να ασκούν τη σωφρονιστική πολιτική της χώρας; Ήταν χρόνια εκλεγμένος βουλευτής, είναι τώρα επικεφαλής νέου κόμματος που θα εισέλθει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στην επόμενη βουλή».

Αυτά υποστήριξε η συνήγορός του, τονίζοντας ότι στις φυλακές Δομοκού, όπου βρίσκεται ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο εντολέας της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.

Ο άλλοτε λεβέντης της ελληνικής πολιτικής λαϊκής σκηνής, που βρίσκεται πλέον σε τόσο δυσάρεστη θέση, έλαβε τον λόγο μετά τη συνήγορό του και για να υποστηρίξει το αίτημα του ισχυρίστηκε ότι η πρόεδρος της δίκης καθυστερεί σκόπιμα, ώστε ο ίδιος να παραμείνει στη φυλακή και να μην μπορεί να διεξάγει προεκλογικό αγώνα με το κόμμα του, το οποίο, όπως είπε, στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι εισέρχεται στην Βουλή. 

«Εκτίω ποινή κάθειρξης για τον πολυετή δυναμικό μου αγώνα ενάντια στη διαφθορά. Πλέον όσα φώναζα για τις μίζες αποδεικνύονται αληθή, στις ξένες χώρες από τα ξένα συστήματα. Εδώ το δικαστικό σύστημα ανέχεται διαφθορά» είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Σύμφωνα με το άλλοτε ισχυρό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, όπως και το 2015 έτσι και τώρα, ο ίδιος πρέπει να «παραμείνει στην φυλακή».

«Γιατί έμεινα στη φυλακή το 2015; Γιατί είχαμε εκλογές. Πρέπει και τώρα να βρίσκομαι στις φυλακές. Όλα τα εθνικά κόμματα στην Ευρώπη σχηματίζουν κυβερνήσεις, στην Ελλάδα δεν πρέπει να υπάρχουν με μεγάλα ποσοστά, για πολιτικές σκοπιμότητες. Έχουμε άμεση παρέμβαση στις ελεύθερες εκλογές. Η ουσιαστική ανεπανόρθωτη βλάβη είναι αυτή που θα υποστούν εκατοντάδες Έλληνες πολίτες που ψηφίζουν το κόμμα μου. 23 εκατομμύρια θεάσεις έχει το κόμμα μου. Κάθε παρέμβαση μου από τη φυλακή την ακούνε χιλιάδες πολίτες… Τα κριτήρια του να βρίσκομαι μέσα στη φυλακή είναι για μην κάνω προεκλογικό αγώνα» είπε ο αιτών, ο οποίος υποστήριξε πως πρόθεση της κυβέρνησης που πλήττεται -όπως είπε- από την απήχηση του κόμματος του, «είναι εγώ να πάω σε εκλογές από το καρτοτηλέφωνο του Δομοκού».

Αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 13 ετών κάθειρξη κατέθεσε και ο Γιάννης Λαγός, διά του δικηγόρου του, Ιωάννη Ζωγράφου.

«Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Ηλία Κασιδιάρη, όπως έχω γράψει και στην αίτηση, επισημαίνω ότι η αιτιολόγηση της απόρριψης του προηγούμενου αιτήματος του Γιάννη Λαγού δεν ήταν επαρκής. Ο σωφρονισμός του Γιάννη Λαγού απέτυχε διότι συνεχίζει να δηλώνει πολιτικός κρατούμενος. Μία ευνομούμενη πολιτεία δεν εκδικείται τους κρατουμένους. Η παραμονή του στη φυλακή καθίσταται ανεπανόρθωτη βλάβη» τόνισε ο κ. Ζωγράφου. 

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, όταν μεταφέρθηκε στη δικαστική αίθουσα ο Ηλίας Κασιδιάρης, περίπου 50 οπαδοί του τον υποδέχθηκαν όρθιοι με χειροκροτήματα, ενέργεια για την οποία έκανε παρατήρηση η πρόεδρος στους αστυνομικούς και στους παρισταμένους.

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί τη Δευτέρα 19/12.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ