Η Αστυνομία καθυστέρησε για «έλεγχο» τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, με αποτέλεσμα 16 αγνοούμενους και ένα νεκρό παιδί

Σε μια κίνηση βγαλμένη από τα εγχειρίδια της Ελληνικής Αστυνομίας και ίδια τακτική με αντίστοιχη επιχείρηση του Οκτωβρίου, στις 17 Δεκεμβρίου μπλοκαρίστηκαν 2 ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε περιστατικό με 16 αγνοούμενους. Τον Οκτώβρη η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μπλοκαρίστηκε για δύο ώρες και βρήκαν άτομα έτοιμα για επαναπροώθηση.

Η Αστυνομία καθυστέρησε για «έλεγχο» τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, με αποτέλεσμα 16 αγνοούμενους και ένα νεκρό παιδί
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε κάτι που αναφέρεται από εθελοντές και ανθρωπιστικές οργανώσεις ως modus operandi των ελληνικών αρχών, η ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό σταμάτησαν δύο ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για δύο ώρες, με αποτέλεσμα η απαιτούμενη βοήθεια να φτάσει με καθυστέρηση. Τον Οκτώβρη σε ένα περιστατικό-«καρμπόν», η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μπλοκαρίστηκε από εξονυχιστικούς ελέγχους για μία ώρα και όταν έφτασαν στο σημείο που βρίσκονταν οι πρόσφυγες, του βρήκαν δαρμένους, με δεματικά και έτοιμους για επαναπροώθηση. Λίγο νωρίτερα τους είχαν αφαιρέσει κάποια κινητά τηλέφωνα.

Συνολικά το πρόβλημα είναι πως ταυτόχρονα με τους διασώστες, ενημερώνονται και οι κυβερνητικές αρχές. Αυτές με την σειρά τους ενημερώνουν την Αστυνομία και από όσα υποψιάζονται οι διασωστικές αρχές από μαρτυρίες προσφύγων, ενημερώνονται και οι «Κυνηγοί Προσφύγων». Όλοι γυμνασμένοι, όλοι με γκλομπ ή όπλα και όλοι φορούν μπαλακλάβα. Στην Λέσβο έχει εντοπιστεί μια ομάδα που κινείται με μια μηχανή μπροστά, ένα μαύρο βαν στην μέση και ένα αυτοκίνητο πίσω. Όλα χωρίς πινακίδες και κανένα δεν το σταματά η τοπική Αστυνομία. Οπότε η πιθανότητα να είναι ντόπιοι που κάνουν τους εκδικητές είναι πολύ μακρινή. Όλα τείνουν πως πρόκειται για σκιώδη ομάδα υπό τις εντολές της ελληνικής κυβέρνησης.

Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι και η μητέρα του νεκρού παιδιού με όλες τις υποψίες, εξαιτίας της απουσίας πτωμάτων με νότιους ανέμους, να πέφτουν σε επιτυχημένη επαναπροώθηση των 16 ατόμων ή μερίδας αυτών.

Η ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Χθες, Παρασκευή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι ελληνικές αρχές έλαβαν ειδοποίηση για ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη μετά από ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχε ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη σε 34 επιζώντες. Δυστυχώς ένα μωρό 2 μηνών βρέθηκε νεκρό. Δύο ακόμη άτομα παραπέμφθηκαν για επείγουσα περίθαλψη.

Ο Teo Di Piazza, συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ανέφερε τα εξής σε διαφορετικά Μέσα: «Όταν καταφέραμε να φτάσουμε κοντά τους, βρήκαμε ανθρώπους σε κατάσταση σοκ εξαιτίας του θανάτου του μωρού και της τρομακτικής εμπειρίας που έζησαν. Καθώς κατευθυνόμασταν προς το σημείο, η Ελληνική Αστυνομία μάς σταμάτησε για σχεδόν 2 ώρες, καθυστερώντας τη δυνατότητα έγκαιρης ιατρικής φροντίδας. Το Λιμενικό σταμάτησε επίσης άλλη μία ομάδα μας. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν αυτές οι δύο ώρες θα μας επέτρεπαν να σώσουμε τη ζωή του μωρού.

Σύμφωνα με τους επιζώντες, στη βάρκα επέβαιναν ακόμη 16 άτομα που κατάφεραν να φτάσουν στο νησί. Ανάμεσά τους, φαίνεται να βρίσκεται και η μητέρα του νεκρού μωρού που δεν μπορέσαμε να βρούμε. Μέχρι στιγμής, τα 16 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται».

Συνολικά διασώθηκαν 34 άτομα, τα περισσότερα αφρικανικής καταγωγής.

Περισσότερες πηγές για την επιχείρηση του Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ