Formula 1: Και ποιος είναι αυτός που θα επιβάλει στους πρωταγωνιστές ενός αθλήματος το τι θα πουν;

Μια Formula 1 που βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική καμπή της ιστορίας της, με μια διοίκηση που τη γυρίζει δεκάδες χρόνια πίσω.

Formula 1: Και ποιος είναι αυτός που θα επιβάλει στους πρωταγωνιστές ενός αθλήματος το τι θα πουν;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πάμε πίσω στο 2017, τότε που η Formula 1 ακόμα ψαχνόταν να βρει τη χαμένη της αίγλη και αυτή τη σπίθα που είχε παλιότερα. Τότε που το ήδη κοινό που είχε ήταν «κουρασμένο» πλέον και έστω μια μικρή αλλαγή στην όλη κατάσταση ήταν πιο αναγκαία από ποτέ.

Τότε ήταν που η Liberty Media αποφάσισε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο σπορ. Και έπειτα η εκτόξευση! Μια τεράστια φουρνιά ταλαντούχων οδηγών στο άθλημα, είσοδος της F1 στο Netfilx και άνοδος του νέου κοινού κατά πολύ.

Όλο αυτό συνδυάστηκε με άλλη μια εκτόξευση. Αυτή του Lewis Hamilton. Ο Βρετανός οδηγός ήταν ήδη 3 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής αλλά αυτό δεν ήταν η ουσία. Η ουσία βρισκόταν στη σύμβουλό του/φυσικοθεραπεύτρια, την Angela Callen, η οποία εκτός από ένα «κτήνος» εντός πίστας τον βοήθησε να γίνει και ένας σπουδαίος άνθρωπος που καθημερινά μάχεται για το δίκαιο και το σωστό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Hamilton δεν είναι μόνο ο μοναδικός έγχρωμος οδηγός που έχει κατακτήσει τίτλο, αλλά είναι γενικότερα ο μοναδικός έγχρωμος που έχει τρέξει στο άθλημα. Άρα απ’ αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς το πόσο άδικη και «επιλεκτική» υπήρξε η F1.

Αυτό τότε άρχισε να αλλάζει. Τον Βρετανό ακολούθησαν κι άλλοι σπουδαίοι οδηγοί όπως ο τετράκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής Sebastian Vettel και γενικότερα όλο το γκρουπ των οδηγών.

Οι ίδιοι οι πιλότοι ανά καιρούς έχουν αντιδράσει συλλογικά σε ρατσιστικές συμπεριφορές και άλλα κοινωνικά φαινόμενα, αλλά έχουν κάνει και άλλες διαμαρτυρίες που άφησαν πιο έντονο στίγμα.

Μια από αυτές ήταν η σπουδαία κίνηση του Vettel στο Γκραν Πρι της Σαουδικής Αραβίας το 2021, όταν και διοργάνωσε αγώνα καρτ με τη συμμετοχή μόνο γυναικών, θέλοντας να δείξει το πόσο ενάντια ήταν σε πολλούς νόμους κατά των γυναικών που υπάρχουν στη συγκεκριμένη χώρα πετώντας έτσι και σπόντες για το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία έδωσε δικαίωμα στις γυναίκες να έχουν δίπλωμα μόλις το 2018 (!).

Στον συγκεκριμένο αγώνα, μάλιστα, ο Lewis Hamilton είχε φορέσει κράνος στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για να δείξει ότι είναι δίπλα στους ανθρώπους που στη συγκεκριμένη χώρα δεν έχουν κανένα δικαίωμα.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο Vettel είχε κάνει μια σπουδαία δήλωση, λέγοντας ουσιαστικά ότι «Ένας ανοιχτά γκέι οδηγός θα ήταν ευπρόσδεκτος στη Formula 1. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύσει στον άλλον πώς θα ζήσει ή ποιον θα αγαπήσει». 

Τα παραπάνω είναι μονάχα λίγα από τα παραδείγματα που δείχνουν τον σωστό δρόμο που είχε πάρει το άθλημα τα τελευταία χρόνια. Αν τα γράφαμε όλα δεν θα ήταν απλά ένα κείμενο, αλλά εγκυκλοπαίδεια.

Και το πιο σημαντικό σε αυτά; Η FIA στήριζε τις απόψεις των αθλητών.

Μέχρι φέτος όμως…

Στις αρχές του 2022, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού άλλαξε πρόεδρο. Τα ηνία ανέλαβε ο Ben Sulayem από τα Εμιράτα. Και έκτοτε άρχισαν τα (πολλά) προβλήματα. Ένας από τους πρώτους κανονισμούς που πέρασε μέσα στη σεζόν, αφορούσε το τι θα φοράνε οι αθλητές.

Ναι, καλά διαβάσατε. Μάλιστα απαγόρευσε τα κοσμήματα (σκουλαρίκια, κολιέ, ρολόγια) από τους οδηγούς. Κίνηση που οδήγησε τον Hamilton να κάνει το εξής επικό τρολάρισμα:

Και τις τελευταίες ώρες, το πρώτο μεγάλο «μπαμ». Μια οδηγία που δεν θα πρέπει να περάσει έτσι.

Σύμφωνα με τα τελευταία ρεπορτάζ, οι οδηγοί δεν θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν κάποια πολιτική, θρησκευτική ή προσωπική δήλωση αν δεν πάρουν πρώτα τη νόμιμη άδεια απ’ τη FIA! Με λίγα λόγια, η ομοσπονδία πλέον έχει το κάθε δικαίωμα να λογοκρίνει τους πρωταγωνιστές, τόσο απλά.

Ένας κανονισμός ο οποίος γυρνάει, όχι μόνο το σπορ, αλλά τους πάντες χιλιάδες χρόνια πίσω. Ένα σπορ που την τελευταία πενταετία, όπως είδατε πιο πάνω, έκανε τεράστια άλματα ΠΑΝΤΟΥ.

Η δύναμη της Formula 1 βέβαια είναι διαφορετική από αυτή του ποδοσφαίρου. Στη Formula 1 οι πρωταγωνιστές είναι 20, όχι χιλιάδες. Σε όλα τα αθλήματα μπορεί κανείς εύκολα να κάνει έναν αθλητή να «σωπάσει» και να εξαφανιστεί. Στο μηχανοκίνητο όμως αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο.

Ειδικά όταν, σίγουρα, απέναντί σου θα βρίσκεται ο Lewis Hamilton.

Η χρονιά ξεκινάει τον Μάρτη και τότε θα μάθουμε αν θα γυρίσουμε πίσω στο Μεσαίωνα ή οι αθλητές της F1 θα υπερασπιστούν όσα ιδανικά κατέκτησαν τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ