Κήρυξαν τον πόλεμο στους καλλιτέχνες με Προεδρικό Διάταγμα - Τι έχει συμβεί

Στα σκοτάδια της 17ης Δεκεμβρίου, υπογράφηκε ένα Προεδρικό Διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία αναγνωρισμένων ανώτερων δραματικών σχολών, σχολών χορού και κινηματογράφου με απολυτήρια Λυκείου. Κλείσιμο ματιού στα Κολέγια.

Κήρυξαν τον πόλεμο στους καλλιτέχνες με Προεδρικό Διάταγμα - Τι έχει συμβεί
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πλέον, με εντολή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ηθοποιοί, χορευτές και άνθρωποι του κινηματογράφου θα αμείβονται με το κατώτατο ωρομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη (3,6 ευρώ), δεν μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακό στο αντικείμενό τους και αν τους δεχθούν σε μεταπτυχιακά του εξωτερικού αναγνωρίζοντας τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής πραγματικότητας, αυτά δεν θα αναγνωρίζονται στην Ελλάδα, γιατί δεν αναγνωρίζεται το πτυχίο της ανωτέρας σχολής! Ακόμα, οι καλλιτέχνες έχουν μειωμένες καταβολές από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) στην περίπτωση των ανέργων καλλιτεχνών. Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που οι ανώτερες καλλιτεχνικές σχολές, υπάγονται, αδειοδοτούνται και ελέγχονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.    

Τόσο οι ηθοποιοί ή οι άνθρωποι του κινηματογράφου, όσο και οι χορευτές παλεύουν εδώ και δεκαετίες για σχολές πανεπιστημιακού επιπέδου στα πρότυπα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με εισαγωγικές εξετάσεις και θεωρητικό πρόγραμμα σπουδών. Όμως με αυτό το πισωγύρισμα με κρατικές υπογραφές, δεν αναγνωρίζονται ούτε τα ελληνικά, ούτε τα ξένα πτυχία ανώτερων σχολών πριν το 2003, ούτε τα τμήματα τριετούς φοίτησης πανεπιστημιακού επιπέδου πριν το 2003.

Πέρα από το Υπουργείο Εσωτερικών, την μεγάλη ζημιά την έκαναν τα Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Εργασίας και με βάση την οξεία πολεμική διάθεση εναντίον των καλλιτεχνών που είδαμε στο διάστημα της πανδημίας και τις χάρες στα Κολέγια, εκεί ίσως να βρίσκεται το κλειδί: Αν τα Κολέγια που διαθέτουν ήδη σχολές Ωδείων και Κινηματογράφησης επεκταθούν στις τέχνες του Χορού και της Υποκριτικής, θα μιλάμε για έναν μονόδρομο για έναν νέο που θέλει να σπουδάσει στις παραστατικές τέχνες. Είτε θα πρέπει να πάει στην σχολή που εμπιστεύεται με μετά σε ιδιωτικό Κολέγιο, ώστε να συνεχίσει σε μεταπτυχιακό, είτε απευθείας σε Κολλέγιο. Οπότε προτιμούν να δώσουν όλη την πίτα στους φίλους κολλεγιάρχες και τα πολυαγαπημένα Κολέγια της κυρίας Κεραμέως να είναι η μοναδική πηγή προσλήψεων στο Δημόσιο! Χαρακτηριστικά, θα μπορεί κάποιος να έχει 20 χρόνια σε Ωδείο με 10 πτυχία και να προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ αυτός που έκανε το διετές τμήμα Κολεγίου! Με την σειρά της η Λίνα Μενδώνη βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με τους καλλιτέχνες εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και ο παρακολουθηθείς κύριος Χατζηδάκης προφανώς θεώρησε καλή ιδέα τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη για τους καλλιτέχνες. Ο Μάκης Βορίδης μπαίνει στην υπογραφή του διατάγματος αλλά και στην μελλοντική υπογραφή των απολύσεων, καθώς όσοι καλλιτέχνες διδάσκουν σε σχολεία, πλέον θα θεωρούνται απόφοιτοι Λυκείου και θα είναι όμηροι του κάθε ενός από τους Κεραμέως και Βορίδη προς απόλυση από την εκπαίδευση. Για να μην μιλάμε όμως για υποθετικές απολύσεις, παρότι είναι πλέον εφικτές με αυτόν τον νόμο, σίγουρα θα αποκλειστούν όλοι οι καλλιτέχνες από το ΑΣΕΠ για τα καλλιτεχνικά μαθήματα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε: «Το νέο προσοντολόγιο - κλαδολόγιο, που αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο, δεν επιφέρει καμία αλλαγή στη θέση των αποφοίτων δραματικών σχολών, διατηρώντας τους στο ίδιο επίπεδο με τα προϊσχύσαντα προσοντολόγια του Δημοσίου. Επίσης, το νέο προσοντολόγιο δεν αφορά προσλήψεις στην εκπαίδευση, οι οποίες για τους καλλιτέχνες γίνονται με το ειδικό καθεστώς που ίσχυε και πριν».

Παρ' όλα αυτά και καθώς έχουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα σε ισχύ, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως αυτό είναι που ορίζει τις σχέσεις των εργαζομένων καλλιτεχνών με τον δημόσιο τομέα, τόσο μισθολογικά, όσο και πρακτικά. Για παράδειγμα σε έναν διαγωνισμό ΑΣΕΠ, στην πρώτη προσφυγή, θα δικαιωθεί αυτός που έχει το πανεπιστημιακό/κολεγιακό πτυχίο. Για την ιστορία, το Προεδρικό Διάταγμα 85 τιτλοφορείται: Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο). Υπάρχει νόμιμος τρόπος ώστε αυτό το διάταγμα που υπογράφηκε πριν 6 μέρες να είναι ανενεργό ή σε ισχύ ανάλογα την δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου; Η απάντηση είναι: Όχι.

Αν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος γνωρίζει πως λειτουργούν αυτά τα πράγματα, θα έπρεπε να διαβάσει το Άρθρο 18, που αναφέρει:

Άρθρο 18
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος προεδρικού διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως,
με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου *15.
Στον Υπουργό Εσωτερικών αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος. 

Άρθρο 15
Μεταβατικές διατάξεις

1. Προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων που έχουν εκδοθεί ή εκδίδονται από το Α.Σ.Ε.Π. εντός τριμήνου από τη
δημοσίευση του παρόντος ολοκληρώνονται με βάση
το προϊσχύον πλαίσιο περί καθορισμού προσόντων διορισμού ή πρόσληψης σε κλάδους ή ειδικότητες. Για το
προσωπικό που διορίζεται ή προσλαμβάνεται με βάση
αποτελέσματα προκηρύξεων του προηγούμενου εδαφίου εκδίδεται η διαπιστωτική πράξη αντιστοίχισης της
παρ. 2 του άρθρου 13 εντός δύο

Από τις σημερινές ανακοινώσεις των σωματείων, μπορείτε να δείτε πως στέκονται τόσο στην εργασιακή, όσο και στην καλλιτεχνική και ηθική απαξίωση. Υπό κατάληψη τελεί το Εθνικό Θέατρο ενώ υπήρξε πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών όπου καλλιτέχνες τοιχοκόλλησαν τα πρώτα και τα «καλλιτεχνικά» δεύτερα απολυτήρια Λυκείου τους.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ