Στο Νοσοκομείο Σερρών ο απεργός πείνας και δίψας Θάνος Χατζηαγγέλου με εισαγγελική εντολή για αναγκαστική σίτιση

Από τις 19/12/2022, ο πολιτικός κρατούμενος Θάνος Χατζηαγγέλου βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας, διεκδικώντας τη δικαιολόγηση της μεταγωγής του από τον Κορυδαλλό στις φυλακές Νιγρίτας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφουν φίλοι, συγγενείς και συνάδελφοι, ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει διατάξει την υποχρεωτική σίτισή του.

Στο Νοσοκομείο Σερρών ο απεργός πείνας και δίψας Θάνος Χατζηαγγέλου με εισαγγελική εντολή για αναγκαστική σίτιση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τη Δευτέρα 19/12/22 πραγματοποιείται η μεταγωγή του αναρχικού πολιτικού κρατούμενου Θάνου Χατζηαγγέλου από τη Δ' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού όπου βρισκόταν προφυλακισμένος στις φυλακές της Νιγρίτας. Ο Θάνος συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων τους τελευταίους δύο μήνες ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα, ενός κυβερνητικού νομοθετήματος που στην ουσία διαλύει κάθε δικαίωμα για αξιοπρεπή ανθρώπινη διαβίωση που είχαν κατακτήσει οι κρατούμενοι/ες στο πέρασμα των χρόνων. Η μεταγωγή του Θάνου μόνο ως εκδικητική μπορεί να χαρακτηριστεί απέναντι του, λόγω της συμμετοχής του στις κινητοποιήσεις. Από εκείνη τη στιγμή, πραγματοποιεί απεργία πείνας και δίψας με αιτήματα τη γνωστοποίηση του λόγου μεταγωγής του και την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Εμάς δεν μας αναλογεί να μιλήσουμε για την πολιτική κατεύθυνση και πορεία του Θάνου. Αυτό το έχει κάνει ο ίδιος και διάφορες πολιτικές οργανώσεις. Εμείς θα μιλήσουμε για το Θάνο ως άνθρωπο και αγωνιστή. Μοιραστήκαμε μαζί του την καθημερινότητα μας, ο καθένας και η καθεμία μας με διαφορετικό τρόπο. Ο Θάνος ήταν στη πρώτη γραμμή του αγώνα σε διάφορα μέτωπα. Από τη συμμετοχή και τη στήριξη του σε κοινωνικές/ ταξικές διεκδικήσεις, αγώνες ενάντια στη λεηλασία της φύσης, ενάντια στον μιλιταρισμό και τον πόλεμο και πολλά άλλα. Τους τελευταίους δέκα μήνες που είναι έγκλειστος, συνέχισε με το ίδιο αγωνιστικό πνεύμα και συμμετείχε ενεργά στην επιτροπή κρατουμένων ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους τα μέλη της επιτροπής αγώνα της Δ πτέρυγας φυλακών Κορυδαλλού “ο Θάνος είναι υπόδικος και δεν έχει πειθαρχικές τιμωρίες που να συνιστούν την απομάκρυνσή του από τις φυλακές Κορυδαλλού, γεγονός που καταδεικνύει την ακροφασίζουσα προσέγγισή τους, εν είδει παραδειγματισμού των υπολοίπων. Την Κυριακή 25/12, με την κατάσταση της υγείας του να έχει επιδεινωθεί, εισήλθε στο νοσοκομείο Σερρών όπου και κρατήθηκε υπό την ασφυκτική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, μια κατάσταση που παραβιάζει κάθε πρωτόκολλο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το βράδυ της ίδιας μέρας, δόθηκε προφορική εντολή από τον εισαγγελέα για την υποχρεωτική σίτισή του. Μία τέτοια κίνηση, η οποία συνιστά βασανιστήριο με απρόβλεπτες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι μία ακόμη εκδικητική κίνηση προς τον Θάνο, πόσο μάλλον την στιγμή που το κράτος δεν ασχολείται με τα δίκαια αιτήματά του. Εμείς από την πλευρά μας δεν ζητάμε κάποια ειδική ή ευνοϊκότερη μεταχείριση. Ζητάμε να σταματήσουν οι εκδικητικές αυθαιρεσίες εναντίον του Θάνου. Ζητάμε την ικανοποίηση των αιτημάτων του Θάνου, αιτήματα που αποτελούν ζήτημα αξιοπρεπούς διαβίωσης κάθε κρατουμένου. Γιατί θέλουμε το Θάνο ζωντανό και υγιή. Γιατί δεν θέλουμε να υποθηκευτεί καμία ανθρώπινη ζωή.

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΨΑΣ ΑΠΟ 19/12 ΘΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΟΥ:

ΝΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

ΦΙΛΟΙ, ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΟΥ».

Αύριο Τετάρτη 28/12 στις 18:00, πραγματοποιείται συγκέντρωση αλληλεγγύης στην γωνία Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ