Με ψέματα έκλεισαν την χρονιά οι Θεοδωρικάκος - Μηταράκης, έτσι για να μπει καλά ο χρόνος

Οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου, παρέα με τα οικόσιτα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αποφάσισαν να κλείσουν την χρονιά με ψέματα. Κάνουν λόγο για «συγγνώμη του "Spiegel"» για την υπόθεση της νησίδας του Έβρου. Δεν γράφτηκε καμία συγγνώμη. Τι πραγματικά συνέβη.

Με ψέματα έκλεισαν την χρονιά οι Θεοδωρικάκος - Μηταράκης, έτσι για να μπει καλά ο χρόνος
ΠΡΟΒΟΛΗ

Συγγνώμη; Ποια συγγνώμη;

Ας αρχίσουμε με τα γεγονότα: Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» ουδέποτε ζήτησε συγγνώμη και ουδέποτε αναφέρθηκε σε «δήθεν θάνατο» της μικρής Μαρίας στην νησίδα του Έβρου, σε αντίθεση με όσα γράφτηκαν από τους υπουργούς και τα μέσα που στηρίζουν διαχρονικά την Νέα Δημοκρατία. Το περιοδικό αναφέρεται σε μη οριστικό συμπέρασμα για τον θάνατο και την ύπαρξη της μικρής Μαρίας. Ακόμα επειδή οι λέξεις έχουν την δική τους σημασία, το περιοδικό δεν αναφέρεται σε «δήθεν θάνατο», αλλά σε «φερόμενο θάνατο», καθώς δεν έχει βρεθεί η σορός και στηρίχθηκε στις μαρτυρίες τεσσάρων ανθρώπων.

Η μετάφραση από τα γερμανικά στα ελληνικά που προφανώς έκανε το πρώτο οικόσιτο μέσο ενημέρωσης που έπιασε την είδηση, αναφέρεται σε «δήθεν θάνατο» αντί για «φερόμενο». Μια έννοια που είναι διαφορετική σε οποιαδήποτε γλώσσα. Αυτό που αναφέρει το «Spiegel» είναι πως «δεν υπάρχει καθοριστική απόδειξη» για τον θάνατο του μικρού παιδιού. Παρ' όλα αυτά οι γονείς του παιδιού από την Δράμα που κρατούνται και δύο πρόσφυγες μάρτυρες που πλέον διαμένουν ασφαλείς στο εξωτερικό (σ.σ. Ολλανδία και Γερμανία), επιβεβαιώνουν το γεγονός. Το περιοδικό επιβεβαιώνει την ύπαρξη των προσφύγων σε ελληνικό έδαφος, κάτι που είναι σαφές από τα metadata των φωτογραφιών αλλά και από την τελική ανακοίνωση της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

Παρ' όλα αυτά ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε «Ακόμα και το Spiegel ζητά σήμερα συγγνώμη για τα όσα έγραφε τον Αύγουστο σχετικά με τη νησίδα του Έβρου και τον δήθεν θάνατο του 5χρονου κοριτσιού. Είχε, άλλωστε, πράξει το ίδιο και η εμπλεκόμενη ΜΚΟ», υιοθετώντας 3 ψέματα: Την συγγνώμη του Spiegel, τον «δήθεν θάνατο» και τον ισχυρισμό πως η HumanRights360 ζήτησε επίσης συγγνώμη. Η οργάνωση μέσω του διευθυντή της έκανε λόγο για εσφαλμένη πεποίθηση ότι βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους. Αυτό συνέβη μετά από έφοδο στα γραφεία της ΜΚΟ και άγρια παρενόχληση από τις ελληνικές αρχές. Αυτή η δήλωση μετάνοιας που εξαναγκάστηκε να κάνει η HumanRights360, έρχεται σε αντίθεση με την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και το «Spiegel». Καθώς οι πρόσφυγες βρίσκονταν τόσο στην ελληνική όσο και την τουρκική πλευρά, ενώ επαναπροωθήθηκαν και από τις δύο χώρες, τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς την Ελλάδα. Δεν ξεχνάμε τις αστειότητες του κ. Θεοδωρικάκου πως η Ελληνική Αστυνομία (σ.σ. με τις θερμικές κάμερες, τα drones και τα ελικόπτερα) δεν μπόρεσε να εντοπίσει την ομάδα των προσφύγων.

Ο έτερος υπουργός κ. Μηταράκης, έκανε λόγο για «αναγνώριση του λάθους του Spiegel και οριστική απόσυρση του άρθρου για την δήθεν νεκρή Μαρία», ζητώντας την απόσυρση των δηλώσεων που είχαν γίνει από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Η εσωτερική έρευνα του περιοδικού για το ρεπορτάζ ξεκίνησε από αίτημα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στο «Spiegel» σχετικά με τα ρεπορτάζ, ο οποίος τόνιζε πως «οι πρόσφυγες δεν βρέθηκαν ποτέ σε ελληνικό έδαφος». Κάτι που διαψεύστηκε. Καλύτερα λοιπόν να στολίζει χριστουγεννιάτικα δεντράκια με το πρόσωπό του και να κάνει τον κομπάρσο σε ελληνικές σειρές ή να ζητήσει συγγνώμη αποδεχόμενος πως οι πρόσφυγες βρέθηκαν σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές περιπτώσεις σε ελληνικό έδαφος.

Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει το «Spiegel» για τον ισχυρισμό του κ. Θεοδωρικάκου, «Αυτό δεν είναι ιδιαιτέρως πιστευτό. Σύμφωνα με το δεδομένα γεωγραφικού προσδιορισμού από τις φωτογραφίες προσφύγων, οι πρόσφυγες βρίσκονταν στη νησίδα στο Κισσάρι τουλάχιστον στις 25 Ιουλίου 2022, το γεωγραφικό στίγμα της οποίας ήταν διαθέσιμο τόσο στις αρχές όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η νησίδα έχει μήκος λιγότερο από ένα χιλιόμετρο και απέχει σε μερικά σημεία μόνο λίγα μέτρα από την ελληνική ενδοχώρα. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει φυλάκιο της ελληνικής συνοριοφυλακής. Μοιάζει κυνικό το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν δυνατό να διασώσει τους πρόσφυγες επειδή είναι εν μέρει τουρκική η νησίδα στο Κισσάρι... Η αναφορά της ελληνικής κυβέρνησης για τα γεγονότα είναι επίσης ανακριβής. Κατά περιόδους, σύμφωνα με την έρευνα του Spiegel, πρόσφυγες της ομάδας βρίσκονταν πράγματι σε ελληνικό έδαφος – και θα μπορούσαν πιθανότατα να εντοπιστούν εκεί από την ελληνική αστυνομία χωρίς κανένα πρόβλημα».

Το δε «Spiegel» κατέγραψε με εικόνα, ήχο και βίντεο τις εκκλήσεις των προσφύγων για διάσωση σε ελληνικό έδαφος. Να κράτησουμε πως ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού στην Ελλάδα στοχοποιήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση τόσο για το ρεπορτάζ όσο και για την επιλογή του να συναντήσει τους πρόσφυγες στο ΚΥΤ Φυλακίου, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ και εν γνώσει του περιοδικού, με την ιδιότητα του μεταφραστή. Αυτή ακριβώς η στοχοποίηση επιφύλασσε απειλές, ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις στον Γιώργο Χρηστίδη, τόσο από άλλα μέλη της Κυβέρνησης όσο και από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους. Το δε περιοδικό υπογραμμίζει πως το ρεπορτάζ του Γιώργου Χρηστίδη ήταν ιδιαίτερα ακριβές και προσεκτικό και πως τα όποια λάθη στο ρεπορτάζ, τα οποία και ανασκευάστηκαν, προήλθαν από την επεξεργασία στα κεντρικά γραφεία του περιοδικού.

Τέλος, να κρατήσουμε πως και οι 4 πρόσφυγες που επιβεβαιώνουν τον θάνατο δέχτηκαν και οι ίδιοι αφόρητες πιέσεις υπό κράτηση, για να αλλάξουν την κατάθεσή τους. Πως την ημέρα που εξέπνεαν τα ασφαλιστικά μέτρα από το Ευρωπαίκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς την Ελλάδα για την διάσωση των προσφύγων, οι πρόσφυγες εξαφανίστηκαν από προσώπου γης ή καλύτερα επαναπροωθήθηκαν.

Καλή χρονιά με λιγότερα κυβερνητικά ψέματα.

Με πληροφορίες από το «Spiegel» και διαφορετικά άρθρα του Δημήτρη Αγγελίδη για την «Εφ.Συν».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ