Αναγκαστική σίτιση σε απεργό πείνας και δίψας (βασανιστήριο) δρομολογείται από την κυβέρνηση

Ο υπόδικος κρατούμενος Θάνος Χατζηαγγέλου βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας από τις 19/12, ζητώντας να του γνωστοποιηθούν οι πραγματικοί λόγοι της μεταγωγής του από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών. Η κυβέρνηση μεθοδεύει την αναγκαστική του σίτιση.

Αναγκαστική σίτιση σε απεργό πείνας και δίψας (βασανιστήριο) δρομολογείται από την κυβέρνηση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η περίπτωση του Θάνου Χατζηαγγέλου είναι από τις πιο χαρακτηριστικές σχετικά με την αντιδημοκρατική νοοτροπία της κυβέρνησης. Για αρχή, όπως αναφέραμε είναι υπόδικος και -για να είμαστε ακριβείς- χωρίς πειθαρχικά παραπτώματα. Ύστερα, η μεταγωγή του έχει προφανή εκδικητικό χαρακτήρα, ώστε να κρατείται μακριά από τους φίλους του και την οικογένειά του που δεν δύναται να τον επισκέπτεται συχνά στις Σέρρες σε αντίθεση με τον Κορυδαλλό, ενώ να σημειωθεί πως οι φυλακές της Νιγρίτας Σερρών είναι πλήρεις, οπότε δεν μπορούν να ισχυριστούν ζήτημα υπερπληθυσμού. Το «πρόβλημα» του κρατουμένου είναι πως είναι αναρχικός και συμμετείχε ενεργά στην Επιτροπή Αγώνα των κρατουμένων της Δ' Πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα.

«Δεν υπήρξε προσπάθεια αναγκαστικής σίτισης, αλλά ο άνθρωπος δεν θα κρατήσει για πολύ»

Ανήμερα των Χριστουγέννων, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Σερρών με προφορική εισαγγελική εντολή. Οι γιατροί, μέσω του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής στο έγγραφο που θα δείτε παρακάτω, αρνούνται να προβούν σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη για όσο διάστημα έχει διαύγεια και αρνείται να συναινέσει σε ιατρικές πράξεις. Αυτό είναι ένα σημείο το οποίο η ίδια η ΟΕΝΓΕ σε προηγούμενες απεργίες πείνας έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της ιατρικής δεοντολογίας. Ακόμα περισσότερο ο «τέως» διευθυντής της παθολογικής κλινικής ζητά από τους ιθύνοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύση εξετάζοντας τα αιτήματα του απεργού πείνας (σ.σ. «Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες ώστε να μην κινδυνέψει η ζωή του ανωτέρω ασθενή»), θέτοντας μάλιστα την παραίτησή του στην διάθεση της οικείας ΥΠΕ. Μετά από επικοινωνία με τον υπό παραίτηση διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής Θεόφιλο Καλλινικίδη διαψεύδεται η προσπάθεια αναγκαστικής σίτισης του Θάνου Χατζηαγγέλου, από γιατρούς της μονάδας του ή τρίτους, ενώ δεν έχει ενημερωθεί για κάτι τέτοιο από τον απεργό πείνας και δίψας εν τη απουσία του. Οπότε  αυτό που αναφέρθηκε ως προσπάθεια αναγκαστικής σίτισης από «γιατρούς από άλλο νοσοκομείο» δεν ισχύει. Ο ίδιος είναι σε επαφή με τον ασθενή πολλές ώρες κάθε μέρα και κυρίως εμπιστευόμαστε την άρνηση του να προβεί σε αναγκαστική σίτιση και την ταυτόχρονη υποβολή παραίτησης. Παρόλα αυτά για ακόμα μια φορά έχουμε περίπτωση κρατικής επιβολής και αυθαιρεσίας πολλαπλών κρατικών λειτουργών και έναν κρατούμενο που απλά ζητάει να τηρηθούν τα αυτονόητα για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες ανθρώπινα δικαιώματα.

Το τελευταίο γνωστό ανακοινωθέν σημείωνε: «Η κατάστασή του σήμερα 28/12/2022 κρίνεται πλέον οριακή, με δεδομένα και τα αποτελέσματα των σημερινών κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων, που για πρώτη φορά δέχτηκε σήμερα να υποβληθεί. Σε αυτές φάνηκε επηρεασμός της νεφρικής λειτουργίας του με συνοδό υπερκαλιαιμία και υπερνατριαιμία. Τονίζεται εδώ η σημασία της υπερκαλιαίμιας, που οδηγεί μαθηματικά σε καρδιακή ανακοπή στο άμεσο μέλλον»

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε μόνο την εισαγγελέα Σερρών που διέταξε την αναγκαστική σίτιση, καθώς είναι ένα έγκλημα που ξεκινά από ψηλά! Η μεγάλη απορία είναι ποια είναι αυτή η εισαγγελέας που υπογράφει και εκδίδει παραγγελία αναγκαστικής σίτισης για άτομο που έχει πλήρη διαύγεια και αρνείται τις οποιεσδήποτε ιατρικές πράξεις (εις βάρος του); Όσα όμως και να είναι τα στραβά της εισαγγελίας Σερρών, της οικείας Υ.Π.Ε. ή του Υπουργείου Υγείας, η απάντηση σε κάθε κατηγορία για το ποιος φταίει στο επιτελικό κράτος είναι απλή: ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί δεν γίνεται όλα τα καλά και τα «θαύματα» να γίνονται με εντολή και υπογραφή Μητσοτάκη και όλες οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (υποκλοπες, εκβιασμοί, ξυλοδαρμοί, εξαναγκασμοί σίτισης) να γίνονται με πρωτοβουλίες τρίτων.

Φωτογραφία ανοίγματος: Νικόλας Γεωργίου

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ