Παραιτείται Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής λόγω της εξαθλίωσης του ΕΣΥ - Ανάρτηση που «καίει» την κυβέρνηση

Η Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου, μέσα από μια ανάρτηση-«κόλαφο», ανακοίνωσε την παραίτησή της. Από τον τρόπο της γραφής και την επανάληψη του «εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ», μπορεί κανείς να κατανοήσει πως δεν πρόκειται για μια παραίτηση η οποία ήρθε από τη διαρκή ψυχική και σωματική εξάντληση. Ταυτόχρονα χρησιμοποιεί την παραίτησή της ως τελευταία της κίνηση για τα δεκάδες προβλήματα στα οποία ζήτησε λύσεις και πήρε διαταγές.

Παραιτείται Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής λόγω της εξαθλίωσης του ΕΣΥ - Ανάρτηση που «καίει» την κυβέρνηση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ανεβάζουμε την ανάρτηση εξαναγκασμού ως έχει και στις περιπτώσεις που κρίνουμε σκόπιμες, θα επεξηγήσουμε πιθανούς ειδικούς όρους μέσα σε παρένθεση. Η χρήση bold είναι επίσης δική μας στα σημεία που πρέπει να δώσετε βάση. Όλα όσα αναφέρει η Διευθύντρια, καταμαρτυρούν τον διαρκή... μόχθο της κυβέρνησης για την εξαθλίωση του ΕΣΥ, ώστε η «πελατεία» να στραφεί στους ιδιώτες.

Παραιτούμαι από το ΕΣΥ ή μάλλον εξαναγκάζομαι σε παραίτηση

Οι λόγοι της απόφασής μου να παραιτηθώ είναι γνωστοί στη διοίκηση από τα αναρίθμητα έγγραφα τα οποία έχω καταθέσει και στα οποία δεν έχω λάβει καμία απάντηση εκτός από «εντέλλεσθε» (σ.σ. η φράση «εντέλλεσθε» χρησιμοποιείται στην Δημόσια Διοίκηση ως «διατάσσεστε», ειδικά σε περιπτώσεις αιτημάτων ή ενστάσεων επί παράνομων πράξεων. Στις περιπτώσεις παρακάτω, χρησιμοποιήθηκε στον εξαναγκασμό της Διευθύντριας, να παρανομήσει με ευθύνη της οικείας ΥΠΕ προσβάλλοντας τα δικά της εργασιακά δικαιώματα και των υφισταμένων της). Παρ' όλα αυτά θα τα συνοψίσω στα παρακάτω.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί με αυταρχικό τροπο μου επιβλήθηκε να συμμετέχω σε διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών παρά την έγγραφη και έντονη αντίθεσή μου που πηγάζει από την μη ειδίκευση μου σε αυτό το αντικείμενο.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έχω καταφέρει να λάβω ούτε το 1/20ό από την κανονική μου άδεια, καθόλου εκπαιδευτική ή άλλου είδους άδεια.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί έχω λάβει 13 εντέλλεσθε τα τελευταία 3 χρόνια και από ό,τι φαίνεται θα λάβω πολλά ακόμα για μια κατάσταση που ουδόλως έκτακτη και ουδόλως επείγουσα είναι, αντιθέτως είναι χρόνια και γνωστή στους πάντες από καιρό.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έχω πάει σε ένα συνέδριο, σε ένα μετεκπαιδευτικό σεμινάριο, δεν έχω λείψει από τη δουλειά για περισσότερο από μια εβδομάδα συνεχόμενη και αυτή με μαζεμένα ρεπό και άπειρες εφημερίες πριν και μετά.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί κόβω συνέχεια ρεπό από τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου προκειμένου να βγει το πρόγραμμα της πρωινής λειτουργίας.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί ο χρόνος μου με την οικογένειά μου είναι ελάχιστος και είμαι σε μια συνεχή κίνηση και αγωνία για να κρατήσω ένα επίπεδο στη φροντίδα των ασθενών, στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων και τη συνεργασία με τις άλλες κλινικές.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί δεν μπορώ να προγραμματίσω τίποτα στη ζωή μου και ζω σε μια κατάσταση πρόχειρων λύσεων της τελευταίας στιγμής.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί παρά τις αντίθετες δηλώσεις περί εκτίμησης στο πρόσωπο μου από τη διοίκηση έχω εξαναγκαστεί σε 9η εφημερία και 4η αργία σε ένα μήνα ενώ η κλινική μου βρίσκεται σε τόσο οριακή υποστελέχωση.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ σοβαρά με την επιτροπή λοιμώξεων η οποία ουσιαστικά δεν λειτουργεί και όταν παραιτήθηκα πριν από ένα μήνα δεν έγινε καμία κίνηση αντικατάστασής μου.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί εδώ και 4 χρόνια δεν μπορώ να λειτουργήσω το εξωτερικό παθολογικό ιατρείο και ντρέπομαι τους ασθενείς που νοσηλεύω όταν τους λέω ότι δεν γίνεται επανεξέταση.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί αγνοήθηκα όταν ζήτησα μια νοσηλεύτρια λοιμώξεων αποκλειστικής απασχόλησης όπως λέει ο νόμος.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί αγνοήθηκα σε όποια πρόταση έκανα για προϊσταμένη της κλινικής και για νοσηλεύτρια λοιμώξεων.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί δεν έχει ικανοποιηθεί κανένα αίτημά μου που θα έκανε πιο βιώσιμη τη λειτουργία της κλινικής και της επιτροπής λοιμώξεων.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί έχω κάνει ό,τι μπορούσα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση με αποκορύφωμα την άρνησή μου να νοσηλεύω ασθενείς που δεν θα μπορώ να φροντίσω όπως πρέπει, και αντιμετωπίστηκα από τη διοίκηση με πειθαρχική διαδικασία με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμικά εκλεγμένων συναδέλφων μου.

Κυρίως όμως εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί δεν υπάρχει καμία προοπτική βελτίωσης αυτής της κατάστασης, το οποίο μου έγινε σαφές μετά από τη συνάντηση με τον διοικητή της ΥΠΕ παρουσία του διοικητή του νοσοκομείου, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο σταθερής μετακίνησης γιατρού στην κλινική μας, κανένα σχέδιο κινήτρων, καμία προκήρυξη θέσης ή οποιασδήποτε μόνιμης λύσης, αλλά θα συνεχίσει το καθεστώς των αποσπασματικών μετακινήσεων της τελευταίας στιγμής κάθε μήνα για εφημερίες (σ.σ. αυτό γίνεται επίσης με «εντέλλεσθε»!).

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί με την ανακοίνωση της παραίτησής μου η λύση μοιάζει να «αφορά» τον τομέα και όχι τη διοίκηση.

Τέλος εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί έχω φτάσει στα όρια της σωματικής και ψυχικής μου αντοχής.

ΥΓ. Ζήτησα την κανονική μου άδεια η οποία είναι γύρω στις 170 μέρες με την πρόθεση παραίτησης. Η απάντηση ήταν άλλο ένα όχι.

4 Ιανουαρίου 2023

Τέλος εποχής για μένα

Ελένη Ιωαννίδου

Αντί επιλόγου 

Αν όλα αυτά τα περιγράφει μια εργαζόμενη στο ΕΣΥ και ακόμα περισσότερο η Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής, υποδηλώνουν όχι την έλλειψη οργάνωσης, αλλά την πλήρη αδιαφορία για την μακροημέρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ένα σχετικά πρόσφατο και γνωστό «εντέλλεσθε» ήταν αυτό της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, διαμέσου της Γενικής Γραμματέως Αναστασίας Γκίκα προς τους εκπαιδευτικούς στις 7 Νοεμβρίου του 2020. Εν μέσω πανδημίας, διατάχθηκαν να στήσουν ηλεκτρονικές κάλπες ώστε να κάνουν ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Διευθύνσεών τους. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπονταν από την ημέρα της εγκυκλίου μέχρι την ημέρα του εντέλλεσθε. Ταυτόχρονα, οι δάσκαλοι αρνήθηκαν να θέσουν υποψηφιότητα για τις εκλογές, κάτι που αποτελούσε αυτονόητα ένα αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα των δασκάλων. Είχε προηγηθεί το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης, κάτι που επίσης δεν είχε σχέση με την σύμβαση των δασκάλων και έφερε στην επιφάνεια το σκάνδαλο της Cisco, όπου η κυρία Κεραμέως χάρισε τα δεδομένα 1 εκατομμυρίου πολιτών (αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ) στην ομώνυμη εταιρεία.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ