Φιλιππίδης: «Με είπαν μαλάκα, με είπαν βιαστή. Δεν είμαι βιαστής» (video ρεπορτάζ)

Παρότι σπανίζει το γεγονός η υπερασπιστική γραμμή κάποιου να αποποιείται την ταμπέλα του βιαστή αλλά όχι του μαλάκα, ακούστηκε και αυτό σήμερα στην απολογία του Πέτρου Φιλιππίδη. Εμείς είχαμε βάλει τα λεφτά μας στο βιαστής ζαμέ, όμως τελικά τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε.

Φιλιππίδης: «Με είπαν μαλάκα, με είπαν βιαστή. Δεν είμαι βιαστής» (video ρεπορτάζ)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ας αρχίσουμε από τα βασικά και να πάμε στα ειδικά: Ο Πέτρος Φιλιππίδης αρνείται την κατηγορία του βιασμού για την πρώτη καταγγέλλουσα την οποία κατονόμασε ως «εμμονική προσωπικότητα», σχετικά με την δεύτερη έκανε λόγο για συναινετικές ερωτικές συνευρέσεις, ενώ όσον αφορά την τρίτη καταγγέλουσα με την κατηγορία να αφορά απόπειρα βιασμού, υποστηρίζει πως αυτή έκανε το πρώτο βήμα.

Ο χώρος των δικαστηρίων στο Μεικτό Ορκωτό ήταν γεμάτος από κάμερες και ακροατές, καθώς είχαμε ταυτόχρονα τις δίκες Πισπιρίγκου, Φιλιππίδη και ενός μέλους συλλογικότητας. Οι ηθοποιοί έδωσαν βροντερό παρών, καθώς πέρα από το Σωματείο, παρίσταντο άλλοι 14-15 ηθοποιοί. Στην απολογία του ο Πέτρος Φιλιππίδης ήταν με χαμηλή φωνή, καθισμένος σε καρέκλα και με κλάματα. Ξεκίνησε αναφέροντας την παιδική του ηλικία και πως μεγάλωσε στην Σωκράτους, τότε περιοχή με μπουρδέλα, όμως μεγάλωσε με βαθιά εκτίμηση, αγάπη και θαυμασμό για τις ιερόδουλες και για όλες τις γυναίκες. Συνέχισε λέγοντας πως μιλούν για αυτόν άτομα που δεν τον γνωρίζουν, πως «Με είπαν μαλάκα, με είπαν βιαστή. Δεν είμαι βιαστής, δεν έχω λόγο να είμαι. Με είπαν ελεεινό και τρισάθλιο», για να προσθέσει πως είναι μια «οργανωμένη και μεθοδευμένη υπόθεση».

Ύστερα άρχισε να αναφέρεται στην πρώτη καταγγέλλουσα, την οποία χαρακτήρισε και περιέγραψε ως εμμονική και stalker, λέγοντας πως τον ακολουθούσε στο θέατρο και την σχολή και πως έγινε πιεστική όσον αφορούσε την σχέση τους. Σύμφωνα πάντα με τον κατηγορούμενο, προσπαθούσε να του τραβήξει την προσοχή στην σχολή, συνέχισε να επισκέπτεται το θέατρό του και συνολικά να τον παρενοχλεί. Ανέφερε πως στο θέατρο έχει εκνευριστεί, τσακωθεί και πως ήταν οξύθυμος, όμως ποτέ δεν άσκησε βία προς κανέναν. Έκλεισε το πρώτο κομμάτι της απολογίας του σχετικά με την πρώτη καταγγέλλουσα λέγοντας πως έχει δώσει 15 διαφορετικές εκδοχές του βιασμού της και πως ισχυρίστηκε πως το είχε ξεχάσει.

Εντύπωση προκάλεσε μια αποστροφή του λόγου του πως «ο κανονικός κόσμος δεν ασχολείται. Αυτοί που πάνε 6 η ώρα το πρωί με το λεωφορεία για δουλειά. Τι είναι όλοι αυτοί; Θέλουν να δουν την καταστροφή και την πτώση του Φιλιππίδη». Εδώ να μας επιτρέψετε ένα μικρό σχόλιο, πως όταν αναφέρεσαι στον εαυτό σου στον γ' ενικό, δεν φαίνεται θετικά στο ακροατήριο. Φαίνεται τουλάχιστον αλαζονικό και επηρμένο. Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε πάλι στον κόσμο λέγοντας: «Αυτό που έρχονται όλοι και σε όλους έχω δείξει τα γεννητικά μου όργανα; Θα μου πεις, εδώ σε λένε βιαστή, αυτό σε ενοχλεί; Όλα με ενοχλούν».

Μετά αναφέρθηκε ονομαστικά στους μάρτυρες κατηγορίας όπως την Λένα Δροσάκη, την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, την Μαριάννα Τουμασάτου, την Πηνελόπη Αναστασοπούλου και την Εβελίνα Παπούλια, και αμφισβήτησε τις μαρτυρίες τους. Της Α.Μ. Παπαχαραλάμπους ως μη-μαρτυρία, για την Πηνελόπη Αναστασοπούλου αμφισβήτησε πως υπήρξε επαγγελματική προστριβή και πως αν υπήρξε κάτι από μέρους του θα μπορούσε να αντιδράσει, ισχυρίστηκε πως η Μ. Τουμασάτου είχε προσωπική εμπάθεια και για την Ε. Παπούλια αμφισβήτησε την μαρτυρία της πως δεν έβρισκε το χερούλι της πόρτας να βγει από το αυτοκίνητο.

Έκανε πολλές φορές λόγο για την οικονομική και ηθική καταστροφή του, η κατάθεσή του ήταν γεμάτη παύσεις που προσέδιδαν δραματικότητα. Τις λεγόμενες «πιντερικές παύσεις». Συνοδευόμενες από δάκρυα και αναστεναγμούς. Να σημειωθεί πως η προσωπική μου αντίληψη είναι πως, σε ένα βαθμό, σίγουρα ένιωθε κάποια από αυτά που έλεγε. Προφανώς έπεσε από τα πολύ ψηλά στα πολύ χαμηλά και είναι λογικό να έχει αυτά τα συναισθήματα. Βέβαια, έδειχνε να μην έχει συνοχή και ειρμό στον λόγο επαναλαμβάνοντας περισσότερες από 30 φορές την φράση «δεν είμαι βιαστής» σε όλη την απολογία. Χαρακτηριστικά, σε ένα μικρό διάλειμμα, ήθελε να αναφέρει κάποια πράγματα για τις καταγγέλλουσες, όταν ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος επενέβη και τον έπεισε να μην αναφερθεί με τον συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μην ερμηνευτεί από το δικαστήριο ως πιθανότητα ενοχής.

Ανέφερε πως αυτόν, τον Μπέζο, τον Σπύρο Παπαδόπουλο, τον Στάνκογλου τους θαυμάζει ο κόσμος και πως «γίνονταν χαμός στα καμαρίνια από τις θαυμάστριές» τους, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν χρειαζόταν να βιάσει κάποια γυναίκα. Αυτό είναι ένα καλό επιχείρημα σε Μεικτό Ορκωτό, για τους ενόρκους δηλαδή, όμως μόνο εκεί, καθώς η ψυχολογία αποσυνδέει τις τάσεις επιβολής και βίας με την ανάγκη για σεξ. Συνέχισε λέγοντας πως «μερίδα του Τύπου με έχει ξεσκίσει, με αποκαλούν από το πρωί ως το βράδυ βιαστή» και ύστερα ζήτησε συγγνώμη από την έδρα που κομπάζει και κάνει παύσεις.

Ένα άλλο επιχείρημά του ήταν πως «ήμουν βιαστής από το 2008 έως το 2014 και δεν ήμουν ούτε πριν ούτε μετά;». Αυτό βέβαια είναι ένα καλό επιχείρημα για τον χρόνο μετά το 2014, καθώς πριν το 2008, πιθανά εγκλήματα έχουν παραγραφεί, οπότε δεν θα έφταναν εύκολα στο δικαστήριο. Αναφέρθηκε στην σύζυγο και τον γιο του, ανέφερε πως έχει ένα πολύ καλό παιδί και ταλαντούχο ηθοποιό που δουλεύει ως σερβιτόρος για να τον βοηθήσει οικονομικά, επαναλαμβάνοντας πως είναι άπιστος, αλλά όχι βιαστής. Κάτι που επαναλάμβανε διαρκώς με δάκρυα στα μάτια και σπασμένη φωνή. Μίλησε για τις δυσκολίες της φυλακής, πως δεν είναι μόνο ξυλοδαρμοί και μαχαιρώματα, όμως είναι και αυτό. Πως η φυλακή σε χτυπάει σε πολλά διαφορετικά επίπεδα πέρα από την στέρηση της ελευθερίας, «σου σταματάει το μυαλό και λιώνεις».

Δεν έλλειψαν στιγμές έντασης από την δικάσιμο, με τον Πέτρο Φιλιππίδη να επιτίθεται λεκτικά κατά συνηγόρου υπεράσπισης πως κουνούσε το κεφάλι αποδοκιμαστικά, με τον συνήγορο να παίρνει τον λόγο ως σχόλιο επί προσωπικού και τον συνήγορο υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη να υποστηρίζει πως τραμπουκίστηκε από συλλογικότητα κατόπιν εντολής ηθοποιού.

20/20 UPDATES

Φάκελος: Δίκη Φιλιππίδη

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Σοφοκλής Αρχοντάκης

Κάμερα-ήχος: Μαρία Γαλάτη

Μοντάζ: Αντώνης Παπαβομβολάκης

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ