Νίκη του Κινήματος Αλληλεγγύης: Αποφυλακίζεται ο Σομαλός πρόσφυγας που καταδικάστηκε σε 142 χρόνια φυλάκιση

Ο Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί ήθελε απλά να σώσει τους συνανθρώπους του.

Νίκη του Κινήματος Αλληλεγγύης: Αποφυλακίζεται ο Σομαλός πρόσφυγας που καταδικάστηκε σε 142 χρόνια φυλάκιση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τον Οκτώβριο του 2022 δικαζόταν στο εφετείο της Λέσβου ο Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί, ένας πολιτικός πρόσφυγας από την Σομαλία, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 142 ετών, με την κατηγορία της διακίνησης μεταναστών.

Ο Μοχάμαντ καταδικάστηκε επειδή, όταν η βάρκα στην οποία επέβαινε ο ίδιος και άλλοι 31 πρόσφυγες, τους οποίους είχε εγκαταλείψει ο διακινητής, άρχισε να βουλιάζει στο Αιγαίο, ο ίδιος προσπάθησε να σώσει τις ανθρώπινες ψυχές από τον θάνατο, αναλαμβάνοντας τον χειρισμό της βάρκας.

Την Δευτέρα 9/10 ο Μοχάμαντ αποφυλακίζεται και το δικαστήριο αποφάσισε να μειώσει την ποινή του στα 37 χρόνια κάθειρξη.

«Αποφυλακίζεται ο Σομαλός πρόσφυγας Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί! Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 142 χρόνια κάθειρξης ως καπετάνιος (νόμος 4251/2014 άρθρο 30) επειδή έπιασε το τιμόνι κι έσωσε 31 ανθρώπους, όταν ο διακινητής τους εγκατέλειψε μεσοπέλαγα και η βάρκα που τους μετέφερε στη Λέσβο βούλιαξε πριν την ακτή.

Παρά τις σκληρές εισηγήσεις της εισαγγελέως, το δικαστήριο μείωσε την ποινή του στα 37 χρόνια -από κάθειρξη σε φυλάκιση- που σημαίνει ότι εκτίονται 8 χρόνια. Έχοντας εκτίσει 2 χρόνια και 1 μήνα και έχοντας κάνει 450 μεροκάματα με πολύ καλή διαγωγή, θα αποφυλακιστεί τις επόμενες μέρες! Η δίκη κράτησε 7 ώρες και μέχρι το τελευταίο λεπτό η ποινή ήταν κάθειρξη, το οποίο σήμαινε 10 χρόνια ακόμα φυλακή.

Μια «νίκη» σε μια μάχη που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει.

Έστω και μια ώρα στην φυλακή είναι έγκλημα όταν μιλάμε για ανθρώπους που το μόνο τους «λάθος» είναι ότι δραπετεύουν για μια καλύτερη ζωή. Πόσο μάλλον όταν οι δράστες των εγκλημάτων και των επαναπροωθήσεων κυκλοφορούν ελεύθεροι».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, που συμμετείχε στη δίκη ως μάρτυρας υπεράσπισης, μετά την ανακοίνωση της απόφασης έγραψε στο Twitter:

«Ένας άνθρωπος που είχε καταδικαστεί σε 142 χρόνια φυλακή αφήνεται ελεύθερος τις ερχόμενες μέρες. Η εξέλιξη αυτή παρά τις σκληρές προτάσεις τις εισαγγελέως της έδρας αποτελεί μια σημαντική νίκη του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης.

Ο Μοχάμαντ είχε για πρώτη φορά μια δίκαιη δίκη καθώς έγινε μια πραγματική διαδικασία και εξετάστηκε διεξοδικά η υπόθεση. Το δικαστήριο δεν τον δικαίωσε πλήρως παρότι είχε σώσει 31 ζωές, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι παρά την ποινή που του επιβλήθηκε αποφυλακίζεται.

Η διεθνής εκστρατεία αλληλεγγύης συνεχίζεται με στόχο δίκαιες δίκες για όλους τους αθώους πρόσφυγες που έχουν καταδικαστεί και για την αλλαγή της νομοθεσίας που τιμωρεί πρόσφυγες ως διακινητές».

Όπως ανέφερε στην ανάρτησή του ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, αναμένεται την Τρίτη 10/01 να συνεχιστεί η δίκη της Σάρα Μαρντίνι, Νίκου Καρακίτσου και ακόμα 21 εθελοντών και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίοι κατηγορούνται για το ίδιο αδίκημα.

Η Σάρα Μαρντίνι είναι κολυμβήτρια από τη Συρία, η οποία, όπως ο Μοχάμαντ, μαζί με την αδελφή της προσπάθησαν να διασώσουν 18 πρόσφυγες από βάρκα και να τους δώσουν τροφή, νερό και κουβέρτες.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ