Πίστεψε στα μάτια σου: Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης υφάρπαξε την ψήφο το 2019 - Επεισόδιο 2: Το Μακεδονικό ζήτημα

Η μέθοδος, τα ψέματα, η πλήρης εκμετάλλευση του «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του, το 2019 έλεγαν «ναι» σε οτιδήποτε μπορούσε να αποδομήσει την κυβέρνηση Τσίπρα. Ακόμα και σε αυτά που δεν πίστευε και επρόκειτο να μην τηρήσει. Ας δούμε λοιπόν πώς υφάρπαξε την ψήφο του εκλογικού σώματος.

Πίστεψε στα μάτια σου: Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης υφάρπαξε την ψήφο το 2019 - Επεισόδιο 2: Το Μακεδονικό ζήτημα
ΠΡΟΒΟΛΗ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2: ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Πολλά έχουν γραφτεί, σβηστεί και ξαναγραφτεί για το θέμα του «Μακεδονικού» ζητήματος. Αυτό το άρθρο φιλοδοξεί να ξεκαθαρίσει μια και για πάντα, τις όποιες προσπάθειες παραχάραξης της νεότερης Ιστορίας, έτσι όπως αυτή ξεδιπλωνόταν στον χρόνο και όχι έτσι όπως αποφασίστηκε να χαλκευτεί εκ των υστέρων.

Μερικά Ιστορικά στοιχεία

Η Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε το 2017 ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ ανάγκαζε τη γειτονική χώρα Δημοκρατία της Μακεδονίας να καταργήσει το όνομα που επί 27 χρόνια είχε και να το αλλάξει, επειδή μία άλλη χώρα το επιθυμούσε. Και αυτό να συμβεί χωρίς πόλεμο, ένα πρωτοφανές δηλαδή γεγονός, εν καιρώ ειρήνης.

Με πράσινο χρώμα οι χώρες που, πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, χρησιμοποιούσαν στα επίσημα διπλωματικά τους έγγραφα το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, με κόκκινο όσες χρησιμοποιούσαν το πΓΔΜ, με μπλε όσες δεν είχαν επίσημη θέση και με γκρι όσες δεν διέθεταν διπλωματικές σχέσεις με το συγκεκριμένο κράτος.

Το κράτος Δημοκρατία της Μακεδονίας μετονομάστηκε με γεωγραφικό προσδιορισμό (erga omnes) σε Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή το όνομα Μακεδονία επέστρεψε στα χέρια της Ελλάδας, μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Στη Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίστηκε γλώσσα (Μακεδονική/νοτιοσλαβική) και ιθαγένεια (Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας). Η γειτονική χώρα είχε την υποχρέωση να απεμπολήσει οποιαδήποτε σχέση είχε ως τότε με τον Μέγα Αλέξανδρο και την αρχαία πόλη-κράτος της Μακεδονίας, την πολιτιστική κληρονομιά της, η οποία χαρακτηρίστηκε ως Ελληνική και ο Αλέξανδρος ο Μακεδών ως ιστορικό πρόσωπο της Ελλάδας. Μετονόμασε το διεθνές αεροδρόμιό της από «Διεθνές Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων», τις οδούς, αποκαθήλωσε όλα τα αγάλματα του Μεγάλου Αλέξανδρου αλλά και άλλων μορφών της αρχαίας Μακεδονίας.

Επίσης η Συμφωνία περιελάμβανε τον όρο να αποχωρήσει η Τουρκία από τον εναέριο έλεγχο της χώρας και να αναλάβει η Ελληνική Αεροπορία της αεράμυνά της, όπως και έγινε.

Δεν θα κουράσουμε άλλο, θα περάσουμε απευθείας στις ημερομηνίες-κλειδιά της Εθνικής Θέσης της Ελλάδας για το Μακεδονικό Ζήτημα.

1959: Ο υπ. Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ (ΝΔ) αναγνωρίζει επίσημα ότι: «Eις την Ελληνικήν Μακεδονίαν δεν ομιλείται η μακεδονική γλώσσα, η οποία ομιλείται εις τα Σκόπια και έχει και γραμματικήν και συντακτικόν»

1977: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΝΔ) αναγνωρίζει τη «μακεδονική γλώσσα» του γειτονικού κράτους, σε διάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα.

1991: Η γειτονική χώρα ονομάζεται επίσημα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

1993: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (ΝΔ) προτείνει μετονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (Βόρεια) και αλλάζει την Εθνική Γραμμή της Ελλάδας.

1995: Ενδιάμεση συμφωνία: Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη γειτονική χώρα με την προσωρινή ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ)». Μέσα στα επόμενα χρόνια, 130 χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία και άλλες μεγάλες χώρες, θα αναγνωρίσουν το γειτονικό κράτος ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». 

2008: Ο Κώστας Καραμανλής (ΝΔ) δηλώνει σε διεθνές επίπεδο, πως αποδέχεται οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία με δεύτερο συνθετικό τη λέξη «Μακεδονία».

2017: Ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) υπογράφουν τη Συμφωνία των Πρεσπών απολύτως στην Εθνική Γραμμή της Ελλάδας.

 

Η Συμφωνία των Πρεσπών τηρούσε όλες τις διαχρονικές προϋποθέσεις της «Εθνικής Γραμμής» της χώρας

Φυσικά, όλα όσα παρατίθενται εδώ, δεν είναι γνωστοποιημένα και στον τελευταίο κάτοικο της Ελλάδας. Εκεί, επί 26 χρόνια έφτανε το σήμα των τηλεοπτικών καναλιών, τα οποία κατ' εντολή των κυβερνήσεων παραποιούσαν την εικόνα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, καθώς αυτή έφτανε στους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Κατέβαινε η γειτονική χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Όλος ο πλανήτης έβλεπε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή σκέτο «Μακεδονία», αλλά στην Ελλάδα έμπαινε ειδικό «αυτοκόλλητο» πάνω από το όνομα που ανέγραφε «πΓΔΜ». Παρουσίαζε τραγούδι στη Eurovision; Αυτοκολλητάκι ο Έλληνας σκηνοθέτης «πΓΔΜ» ή «FYR MACEDONIA». Ποτέ, βέβαια, δεν αποσαφηνίστηκε ευθέως ότι εκείνο το έρμο «Μ» στο τέλος του «πΓΔΜ» ή «FYROM» δεν σήμαινε Μπουγάτσα. Αλλά Μακεδονία.

Κατά αυτό τον «μαγικό» τρόπο, καμία κυβέρνηση επί 26 χρόνια δεν έπαιρνε την πολιτική ευθύνη για το -μια για πάντα- ξεκαθάρισμα αυτού του ζητήματος.

130 χώρες αποκαλούσαν τη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία», αλλά στην Ελλάδα «οι Σκοπιανοί» (Σκόπια είναι η πρωτεύουσα της χώρας, όχι το Συνταγματικό της όνομα) δήθεν «τα έβρισκαν σκούρα».

Όταν ο πρώην υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωναν με υπερηφάνεια ότι βρίσκονταν πολύ κοντά σε συμφωνία με όλες τις διαχρονικές προϋποθέσεις της «Εθνικής Γραμμής» να τηρούνται, δεν περίμεναν ποτέ, το πόσο καλή δουλειά είχε κάνει στη χώρα η εσωτερική προπαγάνδα και ο στρουθοκαμηλισμός που αναφέραμε. Ξαφνικά, χιλιάδες επί χιλιάδων Έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους, στα λεγόμενα «Συλλαλητήρια για τη Μακεδονία». Ένα από τα κορυφαία μαζικά παραληρήματα όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Ούτε η Νέα Δημοκρατία το περίμενε. Οι διαχρονικές της θέσεις εξάλλου ήταν καταγεγραμμένες, αν και όχι ευρέως διαφημισμένες καθώς πολλά νέα στελέχη (κυρίως ακροδεξιά) είχαν παρεισφρύσει στις τάξεις του κόμματος αλλοιώνοντάς τες. Η Πλατεία Συντάγματος αλλά και όλες οι πλατείες των μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας έσφυζαν από κόσμο που ισχυριζόταν πως «ξεπουλιέται η Μακεδονία».

Ήταν η μεγάλη ευκαιρία να πέσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Τα στελέχη πήραν εντολή να συμπαραταχτούν με τον κόσμο, ακόμα και αν διαφωνούσαν διακηρυκτικά με τα συνθήματα των συλλαλητηρίων αυτών και δεν επρόκειτο να κάνουν τίποτα εκ των υστέρων. Την ενδιέφερε μόνο να εκμεταλλευτεί την οργή και να υφαρπάξει την εξουσία. Ταυτόχρονα, τα ΜΜΕ βρήκαν ευκαιρία να δηλητηριάσουν με μίσος την κοινωνία, συμπλέοντας με τη Χρυσή Αυγή, με θερμοκέφαλους ιερείς αλλά και παραστρατιωτικούς κύκλους.

Το 20/20 επιμελήθηκε και σας παρουσιάζει ένα βίντεο 4 λεπτών που εξηγεί το πώς στήθηκε η νεοδημοκρατική επικερδής επιχείρηση «Μακεδονικού», σε δημοσιογραφική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Ταχτσίδη και σε μοντάζ του Αντώνη Παπαβομβολάκη.

Η κεντρική, αντίθετη με τις θέσεις της, απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να «ανέβει στο κύμα» των διαμαρτυριών για το Μακεδονικό ζήτημα, έφερε το ένα ψέμα μετά το άλλο. Χαρακτηριστικότερες, επικού ψεύδους στιγμές, ήταν:

1. Η φριχτή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με επίπλαστα ουρλιαχτά στη Βουλή όπου διατεινόταν πως ο Τσίπρας «αντάλλαξε τη Μακεδονία με τις συντάξεις» (;)

2. Τα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως αν ο λαός εξέλεγε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εξουσία, αυτός θα έκανε ό,τι μπορεί για να ακυρώσει δήθεν τη Συμφωνία, να θέσει δήθεν βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας σε αυτή, να συγκρουστεί δήθεν με τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για το ζήτημα που «πλήγωνε τόσο πολύ το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων».

Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να παραπλανήσει τους χιλιάδες «μακεδονομάχους» και να τους οδηγήσει στις κάλπες με το ψηφοδέλτιό της στα χέρια.

Φυσικά η συνέχεια ήταν η πιο εντυπωσιακή κωλοτούμπα όλων των εποχών:

• Καμία ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αντιθέτως, το νέο υπουργείο Εξωτερικών καλούσε τη Βόρεια Μακεδονία να τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία.

• Η σύγκρουση με τη Γερμανία και τις ΗΠΑ έγινε μέσα σε μία μέρα το πιο σύντομο ανέκδοτο, με τη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη πως «η Ελλάδα είναι ο πιο αυτονόητος σύμμαχος»

Κανένα βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΝΑΤΟ. Αντιθέτως. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε και εργάστηκε πλήρως για την ένταξη της γειτονικής χώρας, πείθοντας μέχρι και τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κρατούσε ως τότε μερικές επιφυλάξεις.

Φυσικά, οι χιλιάδες επί χιλιάδων ψήφοι της ΝΔ του 2019, έχουν γίνει καπνός από το κόμμα. Πολλοί κατάλαβαν πως η Μακεδονία μας δεν... πήγε πουθενά, ούτε ξεπουλήθηκε ως αντάλλαγμα με κάτι άλλο. Είναι πάντα στη θέση της και αυτή τη φορά -μετά από σχεδόν 30 χρόνια- είναι και πάλι η μόνη γνήσια Μακεδονία-σκέτο στον πλανήτη. Άλλοι κατάλαβαν την απάτη και έχουν κινήσει για... άλλη γη κι άλλα εκλογικά μέρη και κάποιοι λίγοι γραφικοί συνεχίζουν το παραλήρημα ακολουθώντας ακροδεξιά κόμματα που παίζουν και πάλι το γνωστό εθνικιστικό τους παιχνίδι στις πλάτες των ψηφοφόρων.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ