Έρευνα Data Journalists: 53 «αόρατα» παιδιά στα Νοσοκομεία Παίδων

Στις 19 Δεκεμβρίου 2022, η δημοσιογραφική ομάδα Data Journalists βγάζει στον αέρα την πρώτη της έρευνα. Αποκαλύπτει ότι στα δύο κεντρικά Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας ζουν, ουσιαστικά «παρατημένα», 53 παιδιά.

Έρευνα Data Journalists: 53 «αόρατα» παιδιά στα Νοσοκομεία Παίδων
ΠΡΟΒΟΛΗ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, 37 παιδιά μεγαλώνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Αγλαϊα Κυριακού και 16 παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. 

Οι πληροφορίες είναι συγκλονιστικές. Στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία Παίδων της χώρας ζουν ουσιαστικά χωρίς καμία επιτήρηση παιδιά που φιλοξενούνται, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, στα παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία».

Παιδιά που έχουν, με εισαγγελική εντολή, φύγει από τους φροντιστές τους, τους κηδεμόνες τους, ακριβώς για να αποφύγουν την παραμέληση, την εγκατάλειψη και την κακοποίηση. Και καταλήγουν να ζουν τη χειρότερη εκδοχή τους.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι 53 παιδιά ζουν «αόρατα», παρατημένα σε ακατάλληλους και βρόμικους χώρους, χωρίς καμία πρόνοια ή φροντίδα. Χωρίς καμιά προοπτική επανένταξής τους, σε καθεστώς κρατικής πλέον παραμέλησης. Εκεί ζουν προσωρινά μέχρι να βρεθούν δομές φιλοξενίας, «πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και ορισμένα απλώς εξαφανίζονται, αφού μεγάλο μέρος της ημέρας τους το περνάνε στον προαύλιο χώρο των νοσοκομείων όπου διαμένουν».

Είκοσι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμερα, με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή για το τραγικό θέμα. Οι βουλευτές, μεταξύ άλλων, ρωτούν τον υπουργό Υγείας αν γνωρίζει, κατ’ αρχάς, τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ. Και ζητούν να απαντηθούν καίρια ερωτήματα σχετικά με τον συνολικό αριθμό παιδιών που παραμένουν φιλοξενούμενα στα παιδιατρικά νοσοκομεία κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Πόσα εξ αυτών αναμένεται να μεταφερθούν σε άλλες δομές φιλοξενίας, το είδος της περίθαλψης των παιδιών αυτών και το κατά πόσο παρακολουθούνται από κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό. 

Και κλείνουν με ερώτηση για το στάδιο που βρίσκεται η διενέργεια ΕΔΕ την οποία είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκου από ανήλικο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Ολόκληρη η ερώτηση:

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Κωσταλέξι» με «αόρατα παιδιά» σε νοσοκομεία παίδων της Αθήνας αποκαλύπτει δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο. Το γνωρίζει το Υπουργείο Υγείας; Τι προτίθεται να πράξει;

Η κυβερνητική αναλγησία, ακόμα και στα πιο ευαίσθητα  ζητήματα προστασίας της υγείας και της ζωής ανήλικων παιδιών, είναι πλέον απροκάλυπτη. Δεν κρύβεται η κυβέρνηση για αυτό που προκαλεί με την αντικοινωνική πολιτική της, αλλά ούτε και μπορεί να κρύψει την πλήρη εγκατάλειψη των νοσοκομείων παίδων, τις λίστες της «ντροπής» στα χειρουργεία  με την αναμονή χιλιάδων παιδιών, τις τραγικές ελλείψεις σε παιδικές ΜΕΘ, υποδομές και προσωπικό, τον θάνατο του εξάχρονου αγοριού από τα Γρεβενά που κατέληξε στο νοσοκομείο του Ρίου μετά από την περιπετειώδη και μη έγκαιρη διακομιδή του σε αυτό.

Η έρευνα του διεθνούς δικτύου ερευνητικής δημοσιογραφίας «Data Journalist» έρχεται να προσθέσει σε όλα αυτά και τις σοκαριστικές εικόνες των  τραγικών συνθηκών διαβίωσης  και εγκατάλειψης των «αόρατων παιδιών» που «φιλοξενούνται» στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας. (Βίντεο-ντοκουμέντο των Data Journalists / Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Παίδων Αγία Σοφία).

Σύμφωνα, με την συγκεκριμένη έρευνα: «[…] στα δύο κεντρικά Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, ζουν ουσιαστικά «παρατημένα» 53 παιδιά. Συγκεκριμένα, 37 παιδιά μεγαλώνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών “Αγλαΐα Κυριακού” και 16 παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”».

Τα παιδιά παραμένουν «προσωρινά» στα νοσοκομεία μέχρι την εξεύρεση κατάλληλης δομής φιλοξενίας. Ωστόσο,  το διάστημα «φιλοξενίας- εγκλεισμού» κρατάει πολλούς μήνες και οι εικόνες των συνθηκών διαβίωσης και «φροντίδας» μιλούν από μόνες τους για την πλήρη  εγκατάλειψη και αδιαφορία της πολιτείας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, τα  δύο βίντεο που συνοδεύουν τη δημοσιογραφική έρευνα, έχουν ληφθεί στο νοσοκομείο «Παίδων Αγία Σοφία» την περίοδο των γιορτών και θυμίζουν σκηνές  «Κωσταλέξι»: πατώματα πλημμυρισμένα με νερά, βρύσες που τρέχουν, τοίχοι γεμάτοι με κόπρανα, παιδιά ΑμεΑ χωρίς επιτήρηση και έλεγχο  (φαίνεται να χτυπούν το παράθυρο με μεταλλικό τηλέφωνο). Δεν πρόκειται μόνο για εικόνες ντροπής, αλλά για το καθημερινό μαρτύριο στο οποίο μετατρέπεται για αυτά τα παιδιά η υποτιθέμενη πρόνοια και φροντίδα τους από την πλευρά της πολιτείας. Πέραν αυτών, σύμφωνα με την έρευνα των «Data Journalists»: «πολλά από τα παιδιά αυτά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και ορισμένα απλώς εξαφανίζονται, αφού μεγάλο μέρος της ημέρας τους το περνάνε στον προαύλιο χώρο των νοσοκομείων όπου διαμένουν». Μάλιστα, στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι «εκτός από την περίπτωση της καταγγελίας μιας μητέρας για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό του 7χρονου γιου της από 14χρονο παιδί στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου στο Νοσοκομείο Παίδων, στις 5 του περασμένου Νοεμβρίου ένα παιδί που νοσηλεύεται εκεί και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας έστριψε και έσπασε τα δάχτυλα του χεριού (προκαλώντας μάλιστα ζημιά στους τένοντες) ενός 14χρονου».

Επειδή,  φαίνεται να τίθεται σε καθημερινό κίνδυνο η  ζωή και η σωματική ακεραιότητα δεκάδων παιδιών.

Επειδή, οι εικόνες ντροπής  προσβάλλουν βάναυσα κάθε έννοια ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας και δικαιώματος στη ζωή.

Επειδή, ο κίνδυνος ιδρυματοποίησης πλήττει καίρια την ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία, ιδίως την περίοδο της ανηλικότητας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1) Γνωρίζει το Υπουργείο Υγείας τα όσα αναφέρονται στο σχετικό ρεπορτάζ;

- Πόσα συνολικά παιδιά παραμένουν φιλοξενούμενα στα παιδιατρικά νοσοκομεία κατόπιν εισαγγελικής εντολής;

2)Για πόσα εξ’ αυτών αναμένεται να βρεθούν δομές φιλοξενίας και πότε αναμένεται αυτό να γίνει;

3) Τα παιδιά που παραπέμπονται με εισαγγελική εντολή, φιλοξενούνται σε κοινούς θαλάμους με τα άλλα νοσηλευόμενα παιδιά;

4) Τι είδους περίθαλψη παρέχεται στα «φιλοξενούμενα» παιδιά;

5) Υπάρχει κατάλληλο και εξειδικευμένο   προσωπικό για την φροντίδα των συγκεκριμένων παιδιών (παιδοψυχολόγοι, παιδοψυχιάτροι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτές);  Αν ναι, πόσοι εργαζόμενοι και ποιων ειδικοτήτων   υπηρετούν σε  κάθε παιδιατρικό νοσοκομείο;

6)Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ΕΔΕ την οποία είχε προαναγγείλει ο υπουργός υγείας τον περασμένο Νοέμβριο μετά την αποκάλυψη καταγγελιών για κακοποίηση ανηλίκου από ανήλικο στο Νοσοκομείο Παίδων  «Αγλαΐα Κυριακού»;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Βαγενά Άννα

Γιαννούλης Χρήστος

Γκίολας Γιάννης

Κόκκαλης Βασίλης

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπύρος

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Ραγκούσης Γιάννης

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ