Ο Άρης Πορτοσάλτε πρωταγωνιστής στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ;

Πόσες φορές μπορεί ένας δημοσιογράφος να καταστρατηγήσει τις αρχές δεοντολογίας του επαγγέλματός του;

Καμία είναι η απάντηση.

Ο Άρης Πορτοσάλτε πρωταγωνιστής στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Γράφοντας το παρακάτω θα παραβώ μία. Εκείνη που μας απαγορεύει να στρεφόμαστε εναντίον συναδέλφων. Θα το κάνω γιατί με μία απλή ανάγνωση του καταστατικού της ΕΣΗΕΑ και του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων-μελών της, όπως αυτός εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της 19-20 Μαΐου 1998, με ποσοστό 80,4%, ο συνάδελφος Άρης Πορτοσάλτε έχει παραβεί μέχρι και τα σημεία στίξης του.

Οι Αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος διαβάζω Αρχές δεοντολογίας δημοσιογραφικού επαγγέλματος είναι:

  • Να επαναβεβαιώσει και διασφαλίσει τον κοινωνικό ρόλο του δημοσιογράφου στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνουν ο γιγαντισμός, το ολιγοπώλιο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η αυξημένη εμβέλεια και επιρροή των Μ.Μ.Ε. και η παγκοσμιοποίηση της επικοινωνίας.
  • Να αποθαρρύνει και να αντιστέκεται σε κάθε απόπειρα κρατικού ή άλλου επηρεασμού με τον αυτοκαθορισμό κανόνων υπεύθυνης επαγγελματικής λειτουργίας.
  • Να κατοχυρώσει την ελευθερία της πληροφόρησης και της έκφρασης, την αυτονομία και αξιοπρέπεια του δημοσιογράφου και να θωρακίσει την ελευθεροτυπία έπ’ αγαθώ της δημοκρατίας και της κοινωνίας.

Προς το σκοπό αυτό, οι δημοσιογράφοι αυτοδεσμεύονται να εφαρμόσουν και να περιφρουρήσουν τις ακόλουθες θεμελιώδεις αρχές:

Άρθρο 1, παράγραφος δ.

Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

δ. Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του.

Άρθρο 8

Οι υποχρεώσεις των δημοσιογράφων, που απορρέουν από αυτόν τον Κώδικα, δεν συνιστούν περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

 

Σε ρόλο πρωταγωνιστή γαλάζιας διαφήμισης

Η σημερινή προπαγάνδα υπέρ της ΝΔ μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, δεν μας βρήκε στα σύννεφά μας, άρα δεν πέσαμε. «Αν δε θέλει περιπέτειες η κοινωνία, γι’ αυτό λοιπόν από την πρώτη Κυριακή 35-36% στη ΝΔ, για να έρθει η αυτοδυναμία και να μην χαλάμε χρόνο για τα δεδομένα» είπε ασκώντας το δημοσιογραφικό του επάγγελμα ο Άρης Πορτοσάλτε. Φτάνοντας έτσι την προπαγάνδα στα όρια της πολιτικής διαφήμισης, γεγονός που ξεπερνάει κάθε ηθικό και δεοντολογικό όριο. Ο Δημοσιογράφος δεν είναι πλέον μέλος της ΕΣΗΕΑ, έχει διαγραφεί οριστικά μετά από ομολογουμένως έντονη προσπάθεια. Παρόλα αυτά έχει στραφεί δικαστικά και έχει κερδίσει την ακύρωση των μέτρων, ακύρωσε τη διαγραφή Πορτοσάλτε από την ΕΣΗΕΑ για απεργοσπασία το Πρωτοδικείοαλλά η διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη καθώς η ΕΣΗΕΑ έχει κάνει έφεση.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας οριστικής διαγραφής

Η ΕΣΗΕΑ είχε προβεί στη διαγραφή του στις 24 /4/ 2018.  Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιό της άσκησε τότε ομόφωνα αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά του διευθυντή του Ρ/Σ Σκάι 100,3 συν. Άρη Πορτοσάλτε καθώς:

α) Αγνόησε τις αποφάσεις της ΕΣΗΕΑ για απεργία και παρουσίασε την τακτική ραδιοφωνική του εκπομπή στο διάστημα της διήμερης κινητοποίησης.

β) Συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Οι Αταίριαστοι» στις 24.10.17 όπου μεταξύ άλλων, είπε:

«…Γιατί μας εγκαλούν σήμερα ότι δεν απεργούμε… Πώς δηλαδή θα αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά όταν δεν βγαίνουν (εννοεί οι εργοδότες). Γιατί πρέπει να κάνουμε απεργία και να κλείσουμε τα μαγαζιά μας;..».

γ) Εμφανίστηκε ως σχολιαστής στις 25.10.17 στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων των 20.00μμ, παρά την απεργία.

Παραβιάζοντας το άρθρο 7, παρ. 1, εδ. α’ και ιζ’ του Καταστατικού και άρθρο 4, παρ. 1, εδ. α’ και β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Το πειθαρχικό της ένωσης συντακτών επέβαλε «στον συν. Άρη Πορτοσάλτε με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή ενός έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε την επίπληξη με ανάρτηση στους χώρους εργασίας».

Είχε προηγηθεί ίδια ποινή στις 12 /4/2016 με την υπ’ αριθμ. 4/2016 του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου:

«Για τον συν. Άρη Πορτοσάλτε (ομόφωνα). Επειδή σε σειρά εκπομπών του, λειτούργησε αντιδεοντολογικά και μεροληπτικά. Ενδεικτικά, σε εκπομπή του την 01.07.15 στο Ρ/Σ «Σκάι», παραβιάζοντας την δεοντολογία και λειτουργώντας προπαγανδιστικά ανέφερε: «Η πρώτη χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου χρεοκοπεί με ευθύνη των κυβερνώντων της χώρας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο κυβερνήτης της χώρας … Μαζέψτε τα και φύγετε, υπάρχει ο ιθύνων νους που είναι ο Τσίπρας, υπάρχει και ο τεχνικός υπεύθυνος, βασικός υπεύθυνος για το δράμα, για την Μικρασιατική καταστροφή… πρώτη φορά Ζιμπάμπουε».

Η απόφαση πάρθηκε για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 1, παρ. 1, του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας και του εδαφίου δ’ του ιδίου άρθρου και αφού το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη:

Α) Την υπ’ αριθμ. 252/03.07.15 ανακοίνωση του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας, στην οποία, εν όψει του δημοψηφίσματος, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων:

«Σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα καλείται ο ελληνικός λαός να κάνει τις δημοκρατικές επιλογές του. Βασική προϋπόθεση είναι η αντικειμενική ενημέρωση με σεβασμό της κάθε άποψης, έργο που πρέπει να επιτελούν οι κατά περίπτωση εμπλεκόμενοι δημοσιογράφοι. Δυστυχώς, ορισμένοι συνάδελφοι κυρίως σε τηλεοπτικά μέσα, αντί να ακολουθούν με την επιβαλλόμενη αυστηρότητα τους κανόνες δεοντολογίας, εκτρέπονται σε παραβατικές συμπεριφορές, υποκαθιστώντας το δημοσιογραφικό λειτούργημα με απροκάλυπτη προπαγάνδα. Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, ιδιαίτερα επισημαίνει την ανάγκη αποφυγής διχαστικής ατμόσφαιρας που κατά πρώτο λόγο πλήττει το κοινωνικό σύνολο και την ίδια τη χώρα. Αντίθετα η αναγκαία ενότητα στη βάση λειτουργεί υπέρ του συνόλου και του εθνικού συμφέροντος…».

Β) Καταγγελίες πολιτών που διαβιβάσθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ προς το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, προκειμένου να επιληφθεί.

Γ) Αποσπάσματα συγκεκριμένων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών.

Δ) Το άρθρο 1, παρ. 1 του Κώδικα Αρχών Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζεται: «…Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας…», καθώς και το εδάφιο δ’ του ιδίου άρθρου που υπογραμμίζει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: «Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές. κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του».

Ε) Το άρθρο 7, παρ. 1, εδάφιο α’ του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ στο οποίο τονίζεται ότι τα μέλη της ΕΣΗΕΑ οφείλουν: «Να ασκούν τη δημοσιογραφία ευσυνείδητα και με καλή πίστη, να τηρούν την επαγγελματική αλληλεγγύη και να δείχνουν διαγωγή, συμπεριφορά και ήθος ανάλογες με το λειτούργημα που ασκούν».

Οριστική διαγραφή

Στις 12 Οκτωβρίου 2021 Το σκεπτικό για την οριστική διαγραφή του Άρη Πορτοσάλτε από την ΕΣΗΕΑ για την οριστική διαγραφή του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Άρη Πορτοσάλτε από την ΕΣΗΕΑ δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ένωσης, και όπως σημειώνεται η απεργοσπαστική του συμπεριφορά «εκδηλώνεται κατ εξακολούθηση και κατά σύστημα».

«Ο συν. Α.Π., ομόφωνα κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέος, ύστερα από αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη του Συμβουλίου, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά. Ποινή: Με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η οριστική διαγραφή από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Από τη μειοψηφία, ένα μέλος πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 4 μηνών και το άλλο μέλος πρότεινε την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας».

Δηλώσεις και προσφυγές

Ο διαγραφθέντας δήλωνε τότε: «Να πετάξω μία ατάκα. Μπορώ να δημοσιογραφώ δόξα τω Θεώ, να έχουμε υγεία, χωρίς να είμαι μέλος της Ένωσης Συντακτών. Υπάρχουν δημοσιογραφικά μαγαζιά όπως ο ΣΚΑΪ. Σε μία απεργία διαφώνησα και εργάστηκα γιατί έχω το δικαίωμα. Και επειδή κάποιοι άνθρωποι παρασύρονται από αυτές τις ανοησίες: Είτε με διαγράψει, είτε δεν με διαγράψει η ΕΣΗΕΑ, δεν με αφορά καθόλου. Συνεχίζω κανονικά, απλώς δεν συνδικαλίζομαι. Θα ήθελα το συνδικαλιστικό μου όργανο να είναι σοβαρό όργανο. Δυστυχώς και η αριστέρα και η δεξιά αριστερίλα κατάντησαν το σωματείο μας όπως είναι σήμερα».

Όμως παρά τα παχιά λόγια, έσπευσε να προσφύγει στο Πρωτοδικείο Αθηνών, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει ως στόχο της αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος των δημοσιογράφων, αλλά την υπεράσπιση του δικαιώματος των δημοσιογράφων, να υπηρετούν το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης και σε περιόδους κινητοποιήσεων, έστω και με διαδικασίες "προσωπικού ασφαλείας". Με την υπ’ αριθμόν 3705/2022 το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του κι έκρινε άκυρη την ποινή διαγραφής του. Και αποφάσισε να: ακυρωθούν οι ποινές, της οριστικής διαγραφής που είχε επιβληθεί στον Άρη Πορτοσάλτε και της προσωρινής διαγραφής στους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη που είχαν επιβληθεί από το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, επειδή εργάστηκαν κατά την διάρκεια της απεργίας που είχε προκηρύξει το σωματείο τους στις 10 Ιουνίου 2021, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Στις 7/6/22 η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Το Δ.Σ. αφού ενημερώθηκε για την έκδοση και κοινοποίηση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο δίκασε τις προσφυγές των δημοσιογράφων Άρη Πορτοσάλτε, Βασίλη Χιώτη, Παναγιώτη (Νότη) Παπαδόπουλου για την ακύρωση των αποφάσεων του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, με τις οποίες τους επιβλήθηκαν ποινές διαγραφής, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ασκηθεί έφεση κατά των αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Να ενημερωθούν τα μέλη του Μεικτού Συμβουλίου και να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ