Ιδιώτες «σωτήρες» του ΕΣΥ - Η λύση του Πλεύρη για τα ράντζα

Στις 19/1 η ΠΟΕΔΗΝ ανακοινώνει τις αιτίες ανάπτυξης ράντζων στα δημόσια νοσοκομεία. Πρώτη αιτία η έλλειψη κλινών, για την οποία η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι στη χώρα μας λειτουργούν 35.000 κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.

Ιδιώτες «σωτήρες» του ΕΣΥ - Η λύση του Πλεύρη για τα ράντζα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μέσα στις επόμενες ημέρες, όλα τα Μέσα αναπαράγουν την είδηση με βαρύγδουπους τίτλους. Τους διαβάζουμε εντυπωσιασμένοι:

«Ασφυξία στις εφημερίες των νοσοκομείων: Πολύωρες αναμονές και ράντζα παντού καταγγέλλουν οι πολίτες - Πότε θα υπάρξει αποσυμφόρηση»

«Εικόνες ντροπής στα νοσοκομεία: Επέστρεψαν τα ράντζα - Τεράστιες αναμονές για εξέταση»

«Κορονοϊός, ιώσεις και γρίπη γεμίζουν με ράντζα τα νοσοκομεία: Αυξάνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις»

«Εφημερίες με ράντζα και πολύωρες αναμονές στα επείγοντα των νοσοκομείων. Έκρηξη ιώσεων και εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό γέμισαν τους διαδρόμους»

Να έπαθε άραγε η λίστα Πέτσα κρίση… ελευθεροτυπίας;

Η λίστα… κόλλησε Πλεύρη

«Για να εξαλειφθούν τα ράντζα χρειαζόμαστε περισσότερες κλίνες και περισσότερο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων και το υπουργείο Υγείας έσπευσε να λύσει το πρόβλημα.

Το σχέδιο έτοιμο από καιρό και ο αρμόδιος Υπουργός, Θάνος Πλεύρης, γεμάτος ενσυναίσθηση και αναγνωρίζοντας ότι η ταλαιπωρία για τους ασθενείς δεν αναμένεται να εξαλειφθεί, το ξεφούρνισε«Το θέμα είναι, όταν τελειώνει η εφημερία, αυτός ο κόσμος που είναι σε ράντζα να μπαίνει σε κανονικές κλίνες. Επειδή δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ τις καταστάσεις, όταν η προσέλευση στα νοσοκομεία θα είναι 800 και 900 άτομα στην εφημερία και ράντζο θα υπάρχει και ταλαιπωρία θα υπάρχει». Όπως δήλωσε σήμερα στο ethnos.gr, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ράντζα θα μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες θα συνεργαστούν τρία μεγάλα δημόσια νοσοκομεία. Απέδωσε την αύξηση των ράντζων στο ΕΣΥ στην έξαρση των ιώσεων και της γρίπης που υπάρχει αυτή τη στιγμή και εξήγησε ποιο σχέδιο θα ακολουθήσει για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Ιδιωτικές κλινικές αντί αναβάθμισης της Δημόσιας Υγείας

Η πλήρης απαξίωση του ΕΣΥ είναι σε εξέλιξη, με τον υπουργό Υγείας να επιλέγει να δώσει το στίγμα της στη συνέντευξη που έδωσε στο ethnos.gr. Εκεί ανακοίνωσε ότι συνάπτει συμφωνία με δύο μεγάλες ιδιωτικές κλινικές για να συνεργαστούν με τρία κεντρικά Νοσοκομεία της Αττικής, το Γ. Γεννηματάς, το Λαϊκό και το Αττικόν, τα οποία λόγω μεγάλης κίνησης ασθενών βάζουν ράντζα ειδικά μετά από κάθε εφημερία.

Οι δύο ιδιωτικές κλινικές θα δεσμεύσουν συνολικά 60 κρεβάτια, ώστε έπειτα από κάθε εφημερία στο ΕΣΥ να υποδέχονται ασθενείς από τα τρία δημόσια νοσοκομεία που θα έχουν ράντζα. Οι ιδιωτικές κλινικές θα πληρώνονται μέσω ΕΟΠΥΥ με βάση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια χωρίς υποχρεωτικές εκπτώσεις (clawback και rebate) και οι ασθενείς θα νοσηλεύονται δωρεάν.

Τι λένε οι γιατροί

Μπορεί η πανδημία να ανέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το σημαντικό ρόλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει λάβει το μήνυμα καθώς δεν προχώρησε στην ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Αποτέλεσμα αυτής της κυβερνητικής επιλογής είναι τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών στις εφημερίες αλλά και η πίεση στους λιγοστούς γιατρούς και νοσηλευτές, που όχι μόνο αγωνίζονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς τους αλλά προσπαθούν να τους βρουν και κρεβάτι, με πολλούς από αυτούς τελικά να καταλήγουν σε ράντζα.

Μάλιστα η κατάσταση έχει χειροτερέψει ακόμα περισσότερο αυτή την εποχή με την έξαρσης της γρίπης και των άλλων εποχικών ιώσεων. «Το Αττικό και ο Ευαγγελισμός μετά από κάθε εφημερία αναπτύσσουν τα περισσότερα ράντζα από κάθε νοσοκομείο της χώρας. Τα ράντζα τους ξεπερνούν τα 100. Το Αττικό σήμερα μετά από εφημερία έχει αναπτύξει 120 ράντζα. Ράντζα επίσης αναπτύσσει το Γεννηματάς Αττικής και άλλα νοσοκομεία της Αττικής» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που ασθενείς καταλήγουν να βρίσκονται σε ράντζα; Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος: «Στη χώρα μας λειτουργούν 35.000 κλίνες στα Δημόσια Νοσοκομεία. Δηλαδή 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Το 2013, λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων, κλείσανε 10 νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία που έκλεισαν ξεφόρτωναν εισαγωγές από τα μεγάλα νοσοκομεία των ράντζων. Παράδειγμα: Το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, πρώην Λοιμωδών, συνεφημέρευε με το Αττικό Νοσοκομείο και βοηθούσε. Το κλείσανε το 2013 και το ξαναθυμήθηκαν για λίγο στην πανδημία. Το άνοιξαν για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό. Και το ξανακλείσανε».

Στο μεταξύ, όπως εξηγούν τόσο γιατροί όσο και νοσηλευτές, ένας από τους κυριότερους λόγους που τα επείγοντα των νοσοκομείων στις εφημερίες πιέζονται αφόρητα είναι και η απουσία της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, καθώς περιστατικά που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί από γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας τελικά καταλήγουν στα επείγοντα των νοσοκομείων. Χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στις εφημερίες είναι όσα αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ: «Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και Θεσσαλονίκης τα επισκέπτονται πάνω από 1.000 ασθενείς στα επείγοντα σε κάθε εφημερία και γίνονται περί τις 200 εισαγωγές. Οι μισοί ασθενείς από όσους προσέρχονται στα επείγοντα δεν θα πήγαιναν εάν υπήρχε πρωτοβάθμια περίθαλψη» επισημαίνει και συνεχίζει: «Δεν θα συνέβαινε αυτή η ταλαιπωρία στα επείγοντα με τις πολύωρες αναμονές και πολλοί ασθενείς βαριά περιστατικά θα προσέρχονταν έγκαιρα πριν επιβαρυνθούν».

Ο ίδιος αναφέρεται και σε άλλους λόγους που προκαλούν συμφόρηση στα μεγάλα νοσοκομεία, όπως η εμπιστοσύνη των ασθενών για να τα μεγάλα νοσοκομεία, καθώς γνωρίζουν για τις ελλείψεις στα μικρότερα, αλλά και οι εξειδικευμένες θεραπείες των μεγάλων νοσοκομείων που καταλαμβάνουν κρεβάτια: «Παράδειγμα το Αττικό Νοσοκομείο, σε ημέρα μη εφημερίας, έκανε εισαγωγή σε 16 παιδιά προγραμματισμένα στη παιδιατρική κλινική για εξειδικευμένες θεραπείες».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ