Καλλιτέχνη μου είναι ακριβώς αυτό που νομίζεις!

Την ώρα που το ΣΕΗ είχε την συνέντευξη τύπου, ο Πρωθυπουργός από την Ιαπωνία έβγαλε μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση για τα ζητήματα του Πολιτισμού. Τι λέει με λίγα λόγια; Θα τα βρούμε όλα και όσα δεν λύσουμε τώρα αν με ψηφίσετε θα τα λύσουμε! Ουσιαστικά έκανε το πιο κλασσικό κόλπο των ισχυρών: Δημιούργησε το πρόβλημα για να δώσει την λύση, ως από μηχανής... Κυριάκος. Χειροκροτήστε τον.

Καλλιτέχνη μου είναι ακριβώς αυτό που νομίζεις!
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ας αρχίσουμε από το απλό: Ο Πρωθυπουργός που είναι τόσες μέρες χωρίς ύπνο και μισοκοιμάται σε πάνελ και έδρανα, ζήτησε από τους υφισταμένους του να προτείνουν ένα damage control και το παρουσίασε ως δική του λύση. Γιατί τις λύσεις τις δίνει πάντα το αφεντικό, τα «καλά» πάντα με εντολή Κυριάκου!

Αφού λοιπόν ανέφερε τις πιο γνωστές και με υψηλό επίπεδο σπουδών κρατικές και ιδιωτικές καλλιτεχνικές σχολές, ανέφερε πως οι καλλιτεχνικές σπουδές είναι ασύνδετες με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. ΟΚ, όλοι γνωρίζουμε πως στις παραστατικές τέχνες θα έπρεπε να είχαμε ακαδημίες στα πρότυπα του εξωτερικού. Αλλά ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας πως αυτή η απουσία σύνδεσης ανησύχησε τώρα τους καλλιτέχνες με αφορμή και το Προεδρικό Διάταγμα 85 και το προσοντολόγιο. Ισχυρίστηκε πως άκουσε τους καλλιτέχνες με προσοχή και πως η Κυβέρνηση ήρθε σε διαβούλευση μαζί τους. Η αλήθεια είναι πως όλες οι συναντήσεις ήταν άκαρπες και υφυπουργοί όπως ο Άγγελος Συρίγος ή ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Παιδείας και Πολιτισμού αντίστοιχα, κατά γενική ομολογία καταλάβαιναν τα μισά από όσα έλεγαν οι εκπρόσωποι των Σωματείων και των σπουδαστών. Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως το ΠΔ85 επανέφερε το ζήτημα στον δημόσιο διάλογο, αλλά δεν προκάλεσε την διαχρονική παθογένεια. Μια παρεξήγησις ρε παιδιά. Δεν φταίει η κακομοίρα η Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση είναι εδώ για να δώσει λύσεις

Η Κυβέρνηση όμως, κατά τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, δεν θα μετακυλίσει το πρόβλημα στην επόμενη Κυβέρνηση (σ.σ. παραδοχή ήττας). Θα δώσει «καθαρές λύσεις και απαντήσεις». Νοικοκύρηδες άνθρωποι. Η Κυβέρνηση λοιπόν σχεδιάζει τον «οδικό χάρτη» ώστε η Ελλάδα να έχει μέχρι το 2025 δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές στις παραστατικές τέχνες. Μέχρι τότε τα χρήματα θα τα πάρουν τα κολέγια. Ακόμα θα προχωρήσει η Κυβέρνηση σε διαβάθμιση της ωδειακής εκπαίδευσης (σ.σ. διαβάθμιση για τις υπόλοιπες καλλιτεχνικές σπουδές;). Θα δημιουργήσει (σ.σ. δώστε έμφαση στο «θα») τρεις διυπουργικές Ομάδες Εργασίας, μια για το θέατρο και τη δραματική τέχνη, μια για το χoρό και μια για τη μουσική με συμμετοχή των γ.γ. των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, των διευθυντών των κρατικών σχολών με την συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από τις τρεις μορφές παραστατικών τεχνών. Στο τελευταίο ειδικά καταλαβαίνει κανείς πως θα δώσει εξουσία και πολιτική δύναμη στους αρεστούς καλλιτέχνες για την Κυβέρνηση (σ.σ. όσους δεν κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για αδικήματα). Όοολοι αυτοί λοιπόν θα μπουν σε διαβούλευση με τα κλαδικά και σπουδαστικά σωματεία. Άρα καλές εκλογές ή ευτυχισμένο το 2025. Συνεχίζει λοιπόν την ανακοίνωση ο Πρωθυπουργός, πως σχετικά με το προσοντολόγιο και το μισθολόγιο του ΠΔ85 δεν είναι αυτό που νομίζετε και πως δεν αλλάζει τίποτα. Αν δεν αλλάζει τίποτα, για ποιον λόγο έγινε εξαρχής;

Το κερασάκι στην τούρτα

Αν δεν σας έφτανε το gaslighting και το πατρονάρισμα, είναι επειδή δεν καταλαβαίνετε, κουτά καλλιτεχνάκια, «κάνουμε ένα βήμα παραπάνω για να λήξει αυτή η παρεξήγηση». Δρομολογούν νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο από το Προεδρικό Διάταγμα. Κάτι το οποίο ουσιαστικά πέραν του γεγονότος ότι δεν προλαβαίνει να το κάνει η Κυβέρνηση, ισοδυναμεί με ομολογία ενοχής. Ουσιαστικά διαγράφονται τα περί παρεξήγησης και αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να περάσει νομοθετική ρύθμιση που θα παίρνει πίσω τα στραβά.Ταυτόχρονα εξαιρεί τους καλλιτέχνες από το ΑΣΕΠ και θα πληρώνονται με άλλο τρόπο. Κάτι που θα λύνονταν αν οι καλλιτέχνες γίνονταν Τ.Ε. χωρίς να παρακάμπτεται ο ΑΣΕΠ.

Η ανακοίνωση κλείνει με το εξής:

«Αυτή είναι η δέσμευση της Κυβέρνησής μας:

1) Δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών ως το 2025

2) Άμεση νομοθέτηση για δίκαιη αμοιβή καλλιτεχνών σε όλο το δημόσιο

3) Προστασία και διασφάλιση ακαδημαϊκών, επαγγελματικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών

Είναι ένα σύνθετο έργο που θα αναβαθμίσει και θα μεταρρυθμίσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τον πολιτιστικό κλάδο. Είναι ένα έργο που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στην επόμενη τετραετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.»

Με λίγα λόγια: Σας δημιουργήσαμε (ΠΔ85) ή παρατείναμε το πρόβλημα (π.χ. διαβάθμιση καλλιτεχνικών πτυχίων), ψηφίστε μας να το φτιάξουμε.

Με λύπη μας βλέπουμε πως δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για την περίπτωση των παιδιών του Εθνικού, πέρα από την φλου νομοθετική ρύθμιση, οπότε πηγαίνουν ολοταχώς προς το να χάσουν την χρονιά...

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση για να κάνετε την δική σας κριτική.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ