Η ακρίβεια σπρώχνει τον καταναλωτή στο Junk Food - Αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου

Οι Έλληνες καταναλωτές ωθούνται σε λύσεις χαμηλής διατροφικής αξίας, την ώρα που έρευνα δείχνει αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου σε όσους καταναλώνουν υπέρ επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτά ακριβώς που είναι πιο προσιτά στον μέσο καταναλωτή.

Η ακρίβεια σπρώχνει τον καταναλωτή στο Junk Food - Αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, αφαιρούν από τον καταναλωτή επιπλέον 1.400€ τον χρόνο αν αυτός επιλέξει να διατηρήσει τις διατροφικές του συνήθειες. Γίνεται κατανοητό πως οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν κάνει μεταστροφή σε πιο φθηνά τρόφιμα, καθώς δεν έχουν το περιθώριο να επιλέξουν τρόφιμα με βάση την διατροφική αξία. Ως αλυσίδα αυτό οδηγεί σε αύξηση της παχυσαρκίας από τις κενές θερμίδες που καταναλώνουμε κάτι το οποίο μεσοπρόθεσμα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες και στο ίδιο το σύστημα υγείας.

Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου
Σε μια ανησυχητική έρευνα που δεν θα ξαναδείτε στα ΜΜΕ της Ελλάδας (δεν θα μείνει διαφήμιση ούτε για δείγμα) η συχνή κατανάλωση υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και θανάτου από αυτόν. Μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στου γυναικολογικούς καρκίνους. Στον αντίποδα, στην ελληνική πραγματικότητα, η κρίση ακρίβειας έχει ωθήσει αγρότες στην χρήση λιπασμάτων αμφίβολης ποιότητας, οπότε δεν είναι βέβαιο πως η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι η λύση στο πρόβλημα. Ταυτόχρονα, στην κτηνοτροφία σε κάθε κρίση, η πρώτη κίνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι η αγορά ζωωτροφών χαμηλότερης ποιότητας και διατροφικής αξίας που αλυσιδωτά, περνά στον καταναλωτή.Για να επιστρέψουμε στην έρευνα, στο μικροσκόπιο τέθηκαν τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ισχυρή επεξεργασία στις φάσεις παραγωγής τους. Τέτοια παραδείγματα είναι τα αναψυκτικά, τα συσκευασμένα ψωμιά, τα έτοιμα τρόφιμα -κατεψυγμένα ή συσκευασμένα- και ιδιαίτερα τα γλυκά, τα δημητριακά, τα παγωτά και τα μπισκότα. Αυτά είναι σχετικά φθηνά προϊόντα ως σνακ, πολύ πιο φθηνά από το να αγοράσει κανείς πρωινό ή σνακ από έναν φούρνο. Για να γίνουν αυτά τα προϊόντα πιο ελκυστικά στους γευστικούς μας κάλυκες, είναι γεμάτα αλάτι, λίπος, ζάχαρη ή άλλα τεχνητά γλυκαντικά, αφήνοντας στην άκρη τα συντηρητικά. Από μόνες τους αυτές οι τροφές συσχετίζονται με παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγεαικές παθήσεις και δυστυχώς τώρα αναφέρεται αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσια Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, σε συνεργασία με την Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο και τα Πανεπιστήμα του Σάο Πάολο και Νόβα Λισαβόνα, ανέλυσαν στοιχεία 198.000 ατόμων από 40 μέχρι 69 ετών σε βάθος δέκα ετών αναφορικά με την διάγνωση 34 ειδών καρκίνου και πιθανότητας θανάτου από αυτούς. Από τους συμμετέχοντες περίπου 1 στους 12 εμφάνισε καρκίνο και 4.000 άτομα απεβίωσαν από αυτόν. Αυτό που διαπιστώθηκε από την έρευνα είναι πως για κάθε 10% αύξησης στην κατανάλωση υπέρ επεξεργασμένων τροφίμων, υπήρχε 2% αύξηση στην πιθανότητα διάγνωσης καρκίνου και αύξηση 19% στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Η θνησιμότητα αυξάνεται κατά 6% συνολικά και ειδικά κατά 16% από καρκίνο του μαστού και κατά 30% από καρκίνο των ωοθηκών.

H dr Ezster Vamos, επικεφαλής ερευνήτρια, δήλωσε πως «Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί στις αυξημένες ενδείξεις, πως άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, ανάμεσα στα άλλα αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου. Άλλα στοιχεία δείχνουν πως η μείωση στην κατανάλωση των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων, μπορεί να ενέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Απαιτείται μελλοντική έρευνα, ώστε να επιβεβαιώσει τα ευρήματα». Στα προβληματικά σημεία αναφέρεται από την κύρια ερευνήτρια dr Ciara Chang πως τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εύκολο να αγοραστούν, έχουν χαμηλές τιμές, ελκυστικές συσκευασίες και καλό μάρκετινγκ.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ