Ιστορίες χωρίς φωνή: Εξωτικά κρέατα

Η στήλη «Ιστορίες Χωρίς Φωνή» του Πέτρου Κατσάκου στην εφημερίδα «Αυγή» δίνει βήμα στα πλάσματα που δεν μπορούν να μιλήσουν. Πρώτη φορά τα ζώα αποκτούν βήμα και ουρλιάζουν για τα δικαιώματά τους. Με τρόπο που μόνο ένας αφηγητής με ενσυναίσθηση μπορεί να κάνει.

Ιστορίες χωρίς φωνή: Εξωτικά κρέατα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Του Πέτρου Κατσάκου*

Σε έναν κόσμο όπου η επιστήμη συχνά λειτουργεί ως εμπορικός αντιπρόσωπος οικονομικών συμφερόντων θα υπάρχουν πάντα “έρευνες” και “μελέτες” που προσεκτικά προετοιμάζουν το έδαφος για τον επηρεασμό καταναλωτικών συνηθειών και για το άνοιγμα νέων αγορών. Μελέτες αμφιβόλου κύρους και προελεύσεως όπως αυτή που ήθελε τα μανιτάρια πλευρώτους να χαρακτηρίζονται ως σαρκοφάγα άρα θα έπρεπε και να διαγραφούν από τις διατροφικές προτιμήσεις των χορτοφάγων έρχονται να υπενθυμίσουν πως ότι φέρει την επιστημονική ετικέτα δεν είναι πάντοτε αληθές ή ορθό. Αρκεί κανείς να ανατρέξει σε κάποιες “επιστημονικές” έρευνες που στα μέσα του προηγούμενου αιώνα προπαγάνδιζαν τις ευεργετικές ιδιότητες του καπνίσματος για να αντιληφθεί το μέγεθος των συμφερόντων που πολλές φορές κρύβονται πίσω από ορισμένα δημοσιεύματα που προωθούν συνήθειες ενδεδυμένες την επιστημονική τήβεννο.

Από την άγρια φύση στο πιάτο σας

Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που έχουν υποστηρίξει την μόδα των “εξωτικών κρεάτων” παρουσιάζοντας την κατανάλωσή τους ως μια διατροφική συνήθεια όπου η υγεία συναντά την εξεζητημένη αντίληψη των γευστικών απολαύσεων. Γιατί επιστήμονες ήταν αυτοί που άνοιξαν την πόρτα σε βιομηχανίες τροφίμων να βάλουν στην λίστα των προϊόντων τους το κρέας του λιονταριού, του κροκόδειλου, της αρκούδας και της στρουθοκάμηλου. Επιστήμονες ήταν αυτοί που άναψαν το πράσινο φως στο κυνήγι, στην εκτροφή και στην θανάτωση άγριων κατά τεκμήριο ζώων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και στα χαμηλά λιπαρά που το κρέας του βίσονα, του καγκουρό ή του πύθωνα περιέχουν και άρα συνιστώνται για την ανθρώπινη διατροφή ως άκρως υγιεινά πιάτα. Την σκυτάλη στην συνέχεια πάντα παίρνει η επιστήμη της υψηλής μαγειρικής που φροντίζει από πλευράς της να σερβίρει τα εξωτικά κρέατα σε ευφάνταστες συνταγές υψηλού κόστους ώστε να τα κάνει ακόμα πιο ελκυστικά.

Χιλιάδες εστιατόρια ανά τον κόσμο έχουν εδώ και χρόνια στο μενού τους τα εξωτικά κρέατα και ακόμα περισσότερες είναι οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας τους, σε έναν κόσμο που αδιαφορεί για τις συνέπειες των διατροφικών του επιλογών θυσιάζοντας τα πάντα για λίγα δευτερόλεπτα γαστριμαργικής απόλαυσης.

Και η ζέβρα στο χασάπη

Πρόσφατα ερευνητές από πανεπιστήμιο της Νοτίου Αφρικής υποστήριξαν πως η ζέβρα θα πρέπει να ενταχθεί και αυτή στον κατάλογο των εξωτικών κρεάτων για το άπαχο και πλούσιο σε πρωτεΐνες κρέας της. Όλως τυχαίως η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό της χώρας λίγες μόλις ημέρες πριν η κυβέρνηση επικαιροποιήσει την στρατηγική της για το κρέας “θηραμάτων” στη Νότιο Αφρική. Παράλληλα την ίδια εποχή αρκετοί επιχειρηματίες εμφανίζονται έτοιμοι να αναλάβουν την εκτροφή, την σφαγή και την εμπορία του κρέατος ζέβρας υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα δώσουν λύσεις στο επισιτιστικό πρόβλημα πολλών χωρών της αφρικανικής ηπείρου προσφέροντας φτηνό και υγιεινό κρέας. Δεν είναι τυχαίο πως η επιστημονική έρευνα για το κρέας της ζέβρας χρηματοδοτήθηκε από μη κερδοσκοπική οργάνωση της Νοτίου Αφρικής που προστατεύει τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων της χώρας.

Και κάπως έτσι όλα έρχονται και δένουν αρμονικά προσθέτοντας ένα νέο πιάτο στο ανθρώπινο τραπέζι παρότι η κίνηση αυτή μπορεί μελλοντικά να αποδειχθεί καταστροφική για την ισορροπία του οικοσυστήματος και τον κίνδυνο εξαφάνισης ενός ζώου που μέχρι πρότινος το κυνηγούσαν μόνο για να διακοσμεί το δέρμα του τα σαλόνια κάποιων ανθρώπων ενώ το κρέας του προοριζόταν για κάποιες δευτερεύουσες κρεαταγορές της Κίνας και των ΗΠΑ.

Το πραγματικό κόστος του εξωτικού κρέατος

Μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν πως το φτηνό και υγιεινό κρέας της ζέβρας μπορεί να λύσει πολλά ανθρώπινα διατροφικά προβλήματα, αυτό όμως, που επιμελώς παραλείπουν να θέσουν υπό συζήτηση είναι το γεγονός πως η νομιμοποίηση της παραγωγής κρέατος ζέβρας θα θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη ενός ζώου που σήμερα καταγράφεται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ως είδος “σχεδόν απειλούμενο” αφού ο πληθυσμός του βρίσκεται ήδη σε σταθερή μείωση. Και αν η απάντηση έχει να κάνει με την δημιουργία χώρων εκτροφής της ζέβρας σαν ένα ακόμη “παραγωγικό” ζώο, οι περιβαλλοντολόγοι εξηγούν πως η εντατική εκτροφή άγριων ζώων σε αιχμαλωσία με σκοπό το κέρδος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα αλλά και στο περιβάλλον αφού και αυτές οι προστατευόμενες σήμερα περιοχές της αφρικανικής ηπείρου όπου τα ζώα ζουν υπό σχετική προστασία θα μετατραπούν σύντομα σε στρατόπεδα αναπαραγωγής με ότι αυτό σημαίνει για τον πλανήτη και το αμφίβολο μέλλον του. Οπότε ας το σκεφτούν διπλά και τριπλά όσοι έλκονται στην ιδέα να φάνε ένα ζώο απλώς και μόνο για να το φάνε, όπως ακριβώς τρώνε κρέας κροκόδειλου ή κρέας λιονταριού.

Info: Τα τελευταία χρόνια, είναι εντυπωσιακή η αύξηση στην κατανάλωση λιονταρίσιου κρέατος στις ΗΠΑ με όσους το έχουν δοκιμάσει να υποστηρίζουν πως έχει πλούσια γεύση και θυμίζει αυτό του χοιρινού. Λιοντάρια που κάθε χρόνο σκοτώνονται στην Αφρική από κυνηγούς τροπαίων, μετά την αναμνηστική φωτογραφία των θηρευτών με τα θύματά τους το κρέας των ζώων τροφοδοτεί το υπό άνθιση εμπόριο στις ΗΠΑ αποφέροντας σημαντικά κέρδη στην αγορά των εξωτικών κρεάτων.

*Πηγή: Η Αυγή

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ