Οι εργαζόμενοι στα Κρατικά Μουσεία ζητούν τη στήριξή μας στον αγώνα τους για αξιοκρατία (video)

Οι εργαζόμενοι στα μουσεία της χώρας, που αγωνίζονται ώστε να μην μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δείχνουν εξωστρέφεια και επικοινωνούν τα αιτήματά τους με τους συνήθεις αλλά και με ασυνήθιστους τρόπους! Μέσα από μια διαφημιστική καμπάνια υψηλών προδιαγραφών (στο τέλος του άρθρου) περνούν το μήνυμα για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η πολιτιστική μας κληρονομιά με τον πιο κατανοητό τρόπο.

Οι εργαζόμενοι στα Κρατικά Μουσεία ζητούν τη στήριξή μας στον αγώνα τους για αξιοκρατία (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πρόκειται για ένα «ειδικό θέμα» το οποίο θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από την πλειονότητα των πολιτών, αλλά οι εργαζόμενοι στα μουσεία αποφάσισαν να θέσουν τους προβληματισμούς τους στην κοινωνία, ώστε να εκκινήσει μια πραγματική συζήτηση για το πως τα Μουσεία μας, μπορούν να γίνουν καλύτερα. Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι -οι πλέον κατάλληλοι- μας καλούν να δούμε το όραμά τους για μια εθνική μουσειακή πολιτική που θα έχει ως γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εκπαιδευτική πολιτική που οφείλουν να επιτελούν τα μουσεία.

Αυτές τις ημέρες συζητάται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια στις 13 Φεβρουαρίου, ένα σχέδιο νόμου που κατάφερε να συσπειρώσει εναντίον του όλα τα σωματεία του Υπουργείου Πολιτισμού που ζητούν την απόσυρσή του. Μέχρι και την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου έχουν κηρυχθεί στάσεις εργασίας από τις 12 μέχρι την λήξη της βάρδιας, ενώ θα υπάρξουν συγκεντρώσεις σήμερα Τρίτη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Τετάρτη έξω από το Υπουργείο στην οδό Μπουμπουλίνας και στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης την Πέμπτη.

Ο Γενικός Γραμματέας του Εννιαίου Συλλόγου Στάθης Γκότσης προειδοποιεί πως «η μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ, θα αυξήσει την γραφειοκρατία, θα είναι οικονομικά εις βάρος του Δημοσίου και εις βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών». Στις υπηρεσίες υπάρχει μεγάλη έγνοια για την συντήρηση των αρχαιοτήτων που μπορεί να μπουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο μάρκετινγκ και τον δανεισμό των αρχαιοτήτων για έως και 50 χρόνια! Τα κριτήρια για την επιλογή των μελών είναι ασαφή και αφήνουν τεράστια περιθώρια για τακτοποιήσεις ημετέρων, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, μειώνοντας την ανεξαρτησία των Μουσείων. Συγκεκριμένα ανέφεραν στην διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, διά στόματος Λιώνη Δέδε, πως «Όσο πιο διευρυμένα και ασαφή είναι τα κριτήρια, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η αυθαιρεσία στη διαδικασία της επιλογής, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας, τα δημόσια μουσεία να λειτουργήσουν ως υποχείρια αυτού που διορίζει το όργανο διοίκησης».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεσμεύτηκαν να το καταψηφίσουν, όμως καθώς το νομοσχέδιο μπορεί να περάσει και μόνο με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεν είναι απίθανο να φύγουν δεκάδες μοναδικές στον κόσμο αρχαιότητες για μουσεία του εξωτερικού. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μας λένε ότι σε όλη την Ευρώπη έχουν τον ίδιο τρόπο διοίκησης τα μουσεία. Απαντάμε: τα δικά μας μουσεία δεν μοιάζουν με τα μουσεία της υπόλοιπης Ευρώπης γιατί δεν είναι μουσεία εκθετήρια, είναι μουσεία ζωντανοί οργανισμοί, μουσειακοί επιστημονικοί φορείς πολύ σημαντικοί, δεμένοι με μια συγκεκριμένη υπηρεσία που λέγεται Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι το σώμα και τα μουσεία είναι τα χέρια της. Είναι αυτά με τα οποία προσφέρουμε στον κόσμο».

Με την σειρά του, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, δήλωσε το αποστομωτικό πως «Δεν έχει παρουσιαστεί μια οικονομικοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας για το εγχείρημα αυτό. Όταν πας να μετατρέψεις πέντε από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας σε ΝΠΔΔ, τουλάχιστον θα πρέπει να διαθέτεις κάποια οικονομικοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας για να προχωρήσεις».

Ο Λιώνης Δέδες, Πρόεδρος του Εννιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αντικής, Στερεάς και Νήσων, δήλωσε κλείνοντας την συνέντευξη Τύπου: «Βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις και θα επιμείνουμε. Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή που βρίσκει σύσσωμη αντίθετη την κοινωνία των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, αλλά από ό,τι φαίνεται έχει διαχυθεί και εκτός του "ειδικού ακροατηρίου". Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας αυτό το σχέδιο νόμου να αποσυρθεί και να γίνει μια πραγματική συζήτηση για το τι χρειάζονται τα ελληνικά δημόσια μουσεία και ποιες είναι οι ορίζουσες μιας δημόσιας εθνικής μουσειακής πολιτικής».

Μπορείτε να ακολουθήσετε την Σελίδα Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια Μουσεία #standwithgreekstatemuseums, να υπογράψετε το ψήφισμα ενάντια στον νόμο και μέχρι να έχουμε περισσότερα νέα σας αφήνουμε με το εκπληκτικό διαφημιστικό της καμπάνιας των εργαζόμενων στα Μουσεία, που ανταλακλά τους μεγαλύτερους φόβους τους.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ