Τουρκία και Συρία συνεχίζουν να μετρούν πληγές - Ανεβαίνει ραγδαία ο αριθμός των νεκρών

Οι αριθμοί προκαλούν τρόμο και οι νεκροί ξεπερνούν εκείνους του σεισμού της Φουκουσίμα το 2011 και της Σμύρνης το 1999, με τις επιχειρήσεις διάσωσης να συνεχίζονται με την ελπίδα να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί. Μεγάλο μέρος των χαμένων ψυχών ήταν πρόσφυγες που έμεναν στην Τουρκία, με την ελπίδα να βρουν μια μέρα πέρασμα για την Ευρώπη.

Τουρκία και Συρία συνεχίζουν να μετρούν πληγές - Ανεβαίνει ραγδαία ο αριθμός των νεκρών
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν στα ερείπια για έκτη συνεχή ημέρα για να βρουν περισσότερους επιζώντες από τους καταστροφικούς σεισμούς που σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και παρέσυραν ολόκληρες πόλεις στην Τουρκία και τη Συρία. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται, αλλά οι ελπίδες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί εξαφανίζονται.

Ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς Τουρκίας-Συρίας, τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «καταστροφή του αιώνα», ξεπέρασε τους 21.500.

Τουλάχιστον 18.342 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, ενώ τουλάχιστον 3.377 είναι γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία.

Συγκριτικά, 18.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό του 2011 στα ανοιχτά της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι και εκτιμάται ότι 18.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σεισμό που έπληξε τη Σμύρνη το 1999.

Δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν επίσης στην καταστροφή της Δευτέρας και πολλές δεκάδες χιλιάδες έμειναν άστεγοι.

Τι γνωρίζουμε για τις επιχειρήσεις διάσωσης;

Ο κακός καιρός και οι ζημιές σε δρόμους και αεροδρόμια παρεμπόδισαν την ανταπόκριση των σωστικών συνεργείων, ενώ πολλοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι άργησε να αντιδράσει, πράγμα που θα μπορούσε να βλάψει τον Ερντογάν σε μια περίοδο που δίνει σκληρή μάχη για την επανεκλογή του τον Μάιο.

Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας ανέφερε ότι περισσότερα από 110.000 μέλη του προσωπικού διάσωσης θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια με τη βοήθεια περισσότερων από 5.500 οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων τρακτέρ, γερανών, μπουλντόζες και εκσκαφείς, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, 95 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια.

Παρόλο που οι ειδικοί λένε ότι οι παγιδευμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν να επιβιώσουν για μια εβδομάδα ή περισσότερο, οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στις χαμηλές θερμοκρασίες μειώνονται, με τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης να αρχίζουν τώρα να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην κατεδάφιση επικίνδυνα ασταθών κατασκευών.

Πολλοί από αυτούς που έχουν χάσει τα σπίτια τους βρήκαν καταφύγιο σε σκηνές, στάδια και άλλα προσωρινά καταλύματα, όμως πολλοί είναι αυτοί που κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους, εκτεθειμένοι στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Διεθνής βοήθεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Πέμπτη 09/02 ένα αρχικό πακέτο έκτακτης βοήθειας 85 εκατομμυρίων δολαρίων για τις δύο πληγείσες χώρες και επίσης αίρουν προσωρινά ορισμένες από τις κυρώσεις που έχουν σχέση με τη Συρία, ελπίζοντας να βοηθήσουν να μεταφερθεί η βοήθεια όσο το δυνατόν γρηγορότερα στους πληγέντες.

Στο μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε 1,78 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς την Τουρκία για να βοηθήσει στις προσπάθειες ανάκαμψης μετά τον φονικό σεισμό.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καλεί τη διεθνή κοινότητα να παράσχει περισσότερα χρήματα για την Τουρκία και τη Συρία και να διευρύνει την πρόσβαση για βοήθεια για να φτάσει στις σεισμόπληκτες περιοχές της Συρίας.

Χιλιάδες πρόσφυγες μεταξύ των πληγέντων

Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) εκτιμά ότι ένα μεγάλο ποσοστό από το ένα εκατομμύριο ανθρώπων που επλήγησαν στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ είναι πρόσφυγες, ενώ, σύμφωνα με το France 24, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει το μισό εκατομμύριο.

Στις πληγείσες συριακές πόλεις Χαλέπι και Ιντλίμπ ζούσαν περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τα συνολικά έξι εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους στη Συρία.

Σύμφωνα με το BBC, τα τοπικά συνεργεία διάσωσης White Helmet γύρω από την πόλη Ιντλέμπ στη βόρεια Συρία άκουγαν φωνές κάτω από τα ερείπια, αλλά δεν μπορούσαν να εργαστούν αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπίσουν την έκταση της ζημιάς.

Τα Λευκά Κράνη απηύθυναν έκκληση για διεθνή βοήθεια σε μια περιοχή που έχει ήδη καταστραφεί από 12 χρόνια πολέμου, βομβαρδισμούς, το πρόσφατο ξέσπασμα χολέρας και έναν πολικό χειμώνα που πρόκειται να φέρει χιονοθύελλα.

Οι υποδομές της Συρίας «εξαντλήθηκαν»

Η κατάσταση στη βόρεια Συρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς πρόκειται για την περιοχή όπου είναι συγκεντρωμένη η πλειονότητα των εκτοπισθέντων λόγω πολέμου και δεν βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχο του Προέδρου Άσαντ. Ακόμη και αν η συριακή κυβέρνηση ζητούσε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, δεν θα κατευθυνόταν αυτόματα στην περιοχή όπου η υποδομή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο ΠΟΥ στοχεύει στους «πιο ευάλωτους»

Σχεδόν 6.000 κτίρια πιστεύεται ότι έχουν υποστεί ζημιές σε όλη την περιοχή, με τις δονήσεις να έχουν γίνει αισθητές και σε Λίβανο και Κύπρο.

Τη Δευτέρα 06/02, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση, για να επικεντρώσει τις προσπάθειές του ιδιαίτερα στους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους εκτοπισμένους.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι το δίκτυο των ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ έχει ενεργοποιηθεί «για την παροχή βασικής υγειονομικής περίθαλψης στους τραυματίες και τους πιο ευάλωτους που επλήγησαν από τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία», ανέφερε το Health Policy Watch, μια ανεξάρτητη πηγή αναφοράς για παγκόσμια θέματα υγείας.

Σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ, υπάρχουν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι που μετακινούνται τώρα παγκοσμίως και είναι από τους «πιο ευάλωτους».

Σε μια έκθεση που προετοιμάστηκε για τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι «η μετανάστευση και ο εκτοπισμός είναι βασικοί καθοριστικοί παράγοντες για την υγεία και την ευημερία. Κακές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας και ανεπαρκής πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, είναι αυτά που προκαλούν  προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας».

Υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι που ζουν στο βόρειο τμήμα της Συρίας, σε περιοχές γύρω από την Ιντλίμπ, τη Χομς, το Χαλέπι, το Χαμς και τη Λαττάκεια. Άλλοι Σύροι και άλλοι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους βρίσκονται στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Από την έναρξη του συριακού πολέμου το 2011, η Τουρκία έχει δεχθεί περισσότερους από τρία εκατομμύρια Σύρους.

Οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο από άλλες χώρες πιο ανατολικά, από το Αφγανιστάν, το Ιράν μέχρι την Υεμένη βρίσκουν επίσης συχνά το δρόμο τους προς την Τουρκία με την ελπίδα να περάσουν από εκεί στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ