Τα σπίτια προεκλογικό δώρο στα funds, φορολογία σε παραδείσους και η «Κυβέρνηση Αρείου Πάγου»

Μετά την σοκαριστική και ξεκάθαρα πολιτική απόφαση του Αρείου Πάγου, με βάση νόμο του 2003, που άφησε τα funds ανεξέλεγκτα «για να μην έχουμε μνημόνια» και την φορολόγησή τους σε εξωχώριους παραδείσους, η Κυβέρνηση αρνείται να προστατέψει τα σπίτια των πολιτών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τα σπίτια προεκλογικό δώρο στα funds, φορολογία σε παραδείσους και η «Κυβέρνηση Αρείου Πάγου»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σκάνδαλα πάνω στο σκάνδαλο προκύπτουν με την απόφαση του Αρείου Πάγου να δώσει την δυνατότητα στα funds -ή Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις- να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς και πράξεις όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Την ώρα που τα πολιτικά δικαστικά δικαίωναν τους δανειστές στις περισσότερες περιπτώσεις, η απόφαση του Αρείου Πάγου έρχεται σε αντίθεση με το περί δικαίου αίσθημα δικαστών και πολιτών. Ήδη τα funds αποσύρουν τις προτάσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού που είχαν αποστείλει σε πολίτες και θεωρούν απαιτητά ολόκληρα τα ποσά των δανείων που αγόρασαν στο 5-8% των χρεών. Για τον ρόλο του Αρείου Πάγου να σημειωθεί πως σε 8 ημέρες διάβασαν έναν φάκελο 2.000 σελίδων και όχι 1.000 όπως ακούστηκε αρχικά, υπήρχαν 10 διάδικοι, την ώρα που, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ένας δανειολήπτης παίρνει δικάσιμο το 2028.

Τα funds απολαμβάνουν ένα διπλό δώρο, καθώς έχουν την δυνατότητα να φορολογηθούν όπου έχουν δηλώσει την έδρα τους. Βλέπε Λουξεμβούργο, εξωτικά νησιά και Ιρλανδία. Κάτι λογικό, μιας και η ζωολογία μας διδάσκει πως τα κοράκια ζουν σε όλο τον κόσμο.

Η Κυβέρνηση κινείται στην γραμμή του «Δεν καταλάβατε, δεν αλλάζει τίποτα» (Σταϊκούρας-Οικονόμου) ή στην γραμμή «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση αρνείται να φέρει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης όπως ζητά η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ενώ αφήνει να διαρρεύσει πως δεν θα υπάρξουν πλειστηριασμοί πριν τις εκλογές. Το μόνο που προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι να αυστηροποιήσει το νόμο ώστε τα funds να κάνουν εξωδικαστικές προτάσεις, πριν πλειστηριάσουν τα ακίνητα. Κάτι που έτσι και αλλιώς τα περισσότερα funds ήδη έκαναν, με απαιτητό το 40% έως 70% του δανείου. Κάτι το οποίο δεν είναι ρεαλιστικό για ανθρώπους των οποίων τα δάνεια «κοκκίνισαν», ενώ θα πρέπει να έχουν μία μόνο οφειλή.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μας γύρισε πίσω στον χρόνο, στην εποχή όπου οι Κυβερνήσεις των υπαλλήλων της Τρόικας αποκαλούσαν τους πολίτες «Μπαταχτσήδες», υποστηρίζοντας πως η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να παρέμβει, για να μην καλλιεργηθεί η αίσθηση στους πολίτες ότι μπορούν να αφήσουν απλήρωτα τα δάνειά τους (σ.σ. όπως το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη). Οπότε 700.000 ακίνητα αξίας 45 δισ. ευρώ και με κόστος αγοράς για τα «κοράκια» των funds περίπου 500 εκατ. ευρώ είναι έτοιμα να βγουν στο σφυρί ή καλύτερα στην οθόνη ενός υπολογιστή. Ώστε να μπορεί κάποιος να αγοράσει την στεγαστική ασφάλεια ενός συνανθρώπου του με ένα κλικ.

Η απόφαση αυτή είναι μια κοινωνική βόμβα εν μέσω στεγαστικής κρίσης και της αύξησης των επιτοκίων, τα οποία θα φέρουν πολύ περισσότερα σπίτια σε σημείο να «κοκκινίσουν» εν μέσω βαριάς οικονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ