Ο Proteo, σκύλος-διασώστης της Μεξικανικής Αποστολής, έπεσε στο καθήκον

Σκύλος διασώστης καταπλακώθηκε από τα χαλάσματα, την ώρα που επιχειρούσε με την ομάδα του να βοηθήσει 2 άτομα που ήταν ακινητοποιημένα στα ερείπια των σεισμών στην Τουρκία. Το συμβάν συνέβη το Σάββατο, όμως οι περισσότερες πληροφορίες βγήκαν στην επιφάνεια σήμερα.

Ο Proteo, σκύλος-διασώστης της Μεξικανικής Αποστολής, έπεσε στο καθήκον
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στην ανακοίνωση-επικήδειο που ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Μεξικό αναφέρεται:

Τα μέλη του Μεξικανικού Στρατού και της Αεροπορίας εκφράζουν την λύπη τους για τον χαμό ενός από τους καλύτερους φίλους μας, του σκύλου Proteo. Ολοκλήρωσες την αποστολή σου ως μέλος της Μεξικανικής Αποστολής για την Έρευνα και την Διάσωση με τα αδέρφια μας στην Τουρκία. Σε ευχαριστούμε για το ηρωικό σου έργο.

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί από φιλοζωικές οργανώσεις για τον χαμό του σκύλου εργασίας, τον οποίο χαρακτηρίζουν σκλάβο των ανθρώπων που πέθανε για την υπεροχή της ανθρώπινης φυλής, ενώ υποστηρίζουν πως κανείς δεν τον ρώτησε, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε επικίνδυνη κατάσταση που τον οδήγησε στον θάνατο. Στον αντίποδα, άλλοι υπερασπίζονται τον ρόλο τον σκυλιών εργασίας και ειδικά αυτών που σώζουν ανθρώπινες ζωές, με κυριότερο επιχείρημα πως η σχέση ανθρώπου-σκύλου και η μεταξύ τους συνεργασία είναι αλληλένδετη πολλές χιλιάδες χρόνια.

Ο σκύλος ήταν μέλος της ομάδας από το Μεξικό που ταξίδεψε στην Τουρκία, τα υπόλοιπα ονομάζονται Tardio, Kiara, Teología, Timba, Barato, Territorio, Balanceo, Bureta και Biósfera. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράντ Καζάουμπον εξύμνησε τον ρόλο του Proteo κάνοντας λόγο για «εξύψωση του ονόματος του Μεξικού και του λαού μας». Τα λόγια του χειριστή του Proteo, Villeda για τον σκύλο του (σ.σ. τα σκυλιά μένουν με τον χειριστή τους), κοινοποιήθηκαν στο TikTok του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Ήσουν πάντα ένα δυνατό σκυλί, ένα σκληρά εργαζόμενο σκυλί, που δεν το έβαζε ποτέ κάτω, Μπορώ μόνο να σε ευχαριστήσω που με έφερες μέχρι εδώ. Δυστυχώς, δεν θα με έχεις μαζί σου εκεί που πας. Κάποια μέρα θα ξαναδούμε ο ένας τον άλλον».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ